Pakistan Başbakanı Imran Khan görevinden alındı

Pakistan Başbakanı Imran Khan mecliste yapılan güven oylaması sonucu görevinden alındı.

Pakistan Başbakanı Imran Khan görevinden alındı

Pakistan Başbakanı Imran Khan, Cumartesi günü gece yarısından sonra Ulusal Meclis'te önemli bir güven oylamasını kaybetti ve ülke tarihinde gensoru önergesi ile görevden alınan ilk başbakan oldu. 

69 yaşındaki Bay Khan, oylama sırasında alt mecliste bulunmuyordu.

Sosyalist, liberal ve radikal dindar partilerden oluşan bir gökkuşağı olan ortak Muhalefet, 342 üyeli Ulusal Meclis'te 174 üyenin desteğini aldı.

Pakistan tarihinde hiçbir başbakan gensoru önergesiyle görevden alınmadı. Khan, kaderine güven oylamasıyla karar verilen ilk başbakan oldu.

Muhalefet, 8 Mart'ta gensoru önergesi sunmuş ve oylama gününe kadar geçen süreçte Khan'ın, üst düzey muhalefet liderlerinin ABD ile işbirliğiyle “yabancı bir komplo”nun parçası olarak hedef alındığını ısrar etmesi nedeniyle tansiyonun yükselmesine neden olmuştu.

2018'de bir 'Naya Pakistan' yaratma vaadiyle iktidara gelen Khan, hükümeti tükenmekte olan döviz rezervleri ve çift haneli enflasyonla mücadele ederken, ekonomik kötü yönetim iddialarıyla hırpalandı.

Görünüşe göre, geçen yıl ISI casus teşkilatı şefinin atanmasını onaylamayı reddettikten sonra güçlü Ordu'nun desteğini de kaybetti. 

Khan, Ordu ile uzlaşmayı sonunda kabul etti, ancak bu, darbeye eğilimli ülkeyi 75 yıllık varlığının yarısından fazlası boyunca yöneten ve şimdiye kadar güvenlik ve dış politika konularında hatırı sayılır bir güce sahip olan güçlü Ordu ile bağlarını bozdu.