Pakistan'ın yeni başbakanı Şahbaz Şerif oldu

Hakkında hapis cezası olduğu için ülkeye dönemeyen Navaz Şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif Pakistan meclisinde yapılan oylama sonucu başbakanlığa seçildi.

Pakistan'ın yeni başbakanı Şahbaz Şerif oldu

Pakistan'da İmran Han hükümetinin güvensizlik oylaması sonucu görevden düşmesinin ardından meclis yeni başbakanını seçti.

İslam Ulema Camiası(JUI-F), Pakistan Müslüman Ligi (PML-N), Pakistan Halk Partisi (PPP)'nin öncülük ettiği Pakistan Demokratik Hareketi'nin desteklediği PML-N lideri Şahbaz Şerif, yeni başbakan oldu.

İMRAN KHAN'A BAĞLI MİLLETVEKİLLERİ TOPLUCA İSTİFA ETTİ

Pakistan Ulusal Meclisi’nde yapılan güven oylamasında hükümetinin güven oyu alamaması üzerine görevden alınan Başbakan Imran Han’ın partisinin milletvekilleri, bugün Ulusal Meclis’ten topluca istifa etti.

Pakistan'da Ulusal Meclis'te Başbakan Imran Han ve hükümeti için geçtiğimiz günlerde güven oylaması yapılmış, hükümetinin güven oyu alamaması üzerine Han başbakanlık görevinden alınmıştı.

Han’ın görevden alınmasının ardından eski başbakanın partisi Pakistan Tehreek-i-Insaf milletvekilleri bugün toplu olarak Ulusal Meclis’ten istifa etti.

Han, “Bu Mecliste hiçbir koşulda oturmayacağız. Partim ve ben, Pakistan’ı soyanlarla ve yabancı güçler tarafından yönetilenlerle Meclis’te oturmayacağız. Hükümetin ülkeyi yönetmesini isteyen kurumları baskı altında tutmak için bu kararı aldık ve devam etmelerine izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

YENİ BAŞBAKAN BUGÜN SEÇİLDİ

Pakistan medyasındaki haberlere göre, güvensizlik oylaması oturumunu yöneten Pakistan Müslüman Ligi-Navaz'dan (PML-N) Meclis Başkan Vekili Ayaz Sadık, boşalan başbakanlık koltuğu için adayların gerekli başvuruyu Meclis Başkanlığına yapmaları gerektiğini ifade etmişti.

Ulusal Meclis kurallarına göre başbakanlık koltuğunun boşalması halinde meclisin tartışma veya başka bir iş yapmadan yeni Müslüman bir başbakan seçmesi gerekiyordu.

Başbakanlık için başvuran milletvekillerinden çoğunluk sınırı olan 172 ve üzerinde oy alan aday başbakan seçiliyor.