Prag Büyükelçisi Bağış, Vecihi Hürkuş'un bilinmeyen fotoğraflarını paylaştı

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, yayımlamış olduğu haftalık videolu mesajında Türk Havacılık tarihinin en önemli isimlerinden birisi olan Vecihi Hürkuş oldu.

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, yayımlamış olduğu haftalık videolu mesajında Türk Havacılık tarihinin en önemli isimlerinden birisi olan Vecihi Hürkuş oldu.

Türk araştırmacı Özgür Öztürk'ün araştırmaları sonucu Vecihi Hürkuş'un Çekya'da  çekilmiş bazı fotoğraflarının bulunduğunu belirten  Egemen Bağış, Hürkuş'un kendi yaptığı uçağı sertifika almak amacıyla Prag'a getirdiğini söyledi.

Egemen Bağış ,açıklamasında Vecihi Hürkuş'u anarak şunları söyledi , "İki güzel haberle videomuza başlamak istiyorum. 

Birincisi Türk Çek tarihi üzerine Araştırmalar yapan Özgür Öztürk kardeşimizin bulduğu yeni bazı fotoğrafı paylaşmak istiyorum. Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden rahmetli Vecihi Hürkuş’un Prag’da  Kbely Havalimanında çekilen bu fotoğraflar bir yandan ülkemizin nereden nereye geldiğini anlatıyor. O dönem Vecihi bey Vecihi 14 adını verdiği kendi yaptığı uçağı Başbakan İsmet İnönü ve bakanların huzurunda Ankara’da uçurduktan sonra ülkemizde tescil edecek kişi ve kurum olmadığı için uçağını söküp trenle Prag'a getirip burada yeniden monte ederek başarılı bir uçuş gerçekleştirip sertifikasını alıyor. Bu olayın çok duygusal detay hikayeleri var. Bir başka videomuzda onları da ayrıca sizlerle paylaşırım."dedi.


TÜRK KAHVESİ KÜLTÜRÜNÜ KONU EDİNEN BELGESEL,  EN İYİ BELGESEL ÖDÜLÜNÜ ALDI

Egemen Bağış konuşmasında devamında, Türk kahvesi kültürünü konu edinen “Göz Açıp Kapayıncaya Kadar” belgeseline değindi.

Yönetmenliğini Cem Adıyaman’ın yaptığı belgeselinin Prag Uluslararası Film Festivali'nde En İyi Belgesel ödülüne layık görüldüğünü dile getiren Bağış, belgeselde emeği geçen herkesi tebrik etti.

Prag'da Büyükelçilik olarak  düzenledikleri  Kahvesi Kültürü Festivali’ne değinen Egemen Bağış," UNESCO’nun “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi”nde yer alan Türk kahvesi kültürünü konu edinen “Göz Açıp Kapayıncaya Kadar” belgeseli, Prag Uluslararası Film Festivali'nde En İyi Belgesel ödülüne layık görüldü. Yönetmenliğini Cem Adıyaman’ın yaptığı ve Büyükelçiliğimizin Eylül ayında Prag’da düzenlediği Türk Kahvesi Kültürü Festivali’ne katılarak desteklerini esirgemeyen Sayın Osman Serim’in de konuk olduğu belgeselin hazırlanmasında emeği geçenleri gönülden tebrik ediyoruz."ifadelerini kullandı.


HAFTANIN  DİĞER GELİŞMELERİ

Büyükelçi Bağış'ın Çekya'da gelişmeleri aktardığı konuşmasının tam metni şöyle:

Bu hafta Prag’da yaşayan ve çok uluslu bir firmada çalışan başarılı gençlerimizden Sayın İdil Utkusoy ve nişanlısı Sayın Kerem Sofuoğlu Sefaretimizi ziyaret ederek biz ve Konsolosluk birim sorumlumuz Başkatip Sayın Ahmet Çelik ile birlikte görüş alışverişinde bulundular.

Türkiye ve Çek Cumhuriyetleri arasındaki ikili ticaret hacminin artmasına katkıda bulunan işadamlarımızdan Sayın Murat Açıkgöz ve 15 yaşındaki kızı Olivya, Sefaretimizi ziyaret ederek Ticaret Müşavirimiz Sayın Berat Demirci Cörüt ve bizimle istişarelerde bulundular.

Çek Cumhuriyeti'nin tanınan stil ve moda uzmanlarından Sayın Alla Fedorova, Sefaretimizi ziyaret ederek Türkiye ile işbirliği potansiyelleri hakkında tavsiyelerimizi aldı.

2.2.2022 tarihinde 2 nikah törenine evsahipliği yaptık. İlkinde Sayın Aysun Bahçeci ve Sayın Ali Gönen’in nikâhlarını kıydık. Tören sonrasında otuz yıla yaklaşan evlilik tecrübemiz çerçevesinde yeni evli çifte bazı tavsiyelerde bulunduk ve mutluluklar diledik.

2-02-2022 tarihinde kıydığımız 2. nikah töreni Avukat Gül Miray Ateşoğlu ile 24. Dönem CHP İstanbul milletvekili Sayın Faik Tunay’ın kurdukları yeni aileyi oluşturdu.

Aynı dönemde farklı siyasi partilerden İstanbul’u birlikte temsil ettiğimiz damat ve uluslararası ticaret hukuku uzmanı gelinimiz ile eşim Sayın Beyhan N. Bağış ile birlikte tavsiyelerimizi paylaşarak hem onları kutladık hem de ailelerinin sevincini de paylaştık. 

Fenerbahçe ile yapacağı UEFA Konferans Ligi müsabakası için Türkiye’ye seyahat edecek olan Slavia Prag futbol takımı oyuncularından bir grup vizelerini almak üzere Büyükelçiliğimizi ziyaret ettiler. Futbolcular ve kulüp yetkilisi Sayın Jan Vonášek’i ağırlayarak futbol ve İstanbul üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik 


Brno, Masaryk Üniversitesi'nde eğitim gören Sayın Roman Levy'nin Umman Sultanlığı ile ilgili yürüttüğü tez çalışmasında istifade etmek üzere T.C. Muskat Büyükelçiliğimizden talep ettiği kartpostallar Sayın Levy'e armağan edilmek üzere gönderildi. Umman Muskat’taki Büyükelçimiz Sayın Ayşe Sözen ve ekibine desteklerinden dolayı teşekkür eder, Sayın Roman Levy'e akademik kariyerinde başarılar dileriz.

Avrupa Birliği Erasmus+ programı ile Prag’da bulunan Ağrı Eleşkirt Çok Programlı Anadolu Lisesi Müdürü Sayın Ferhat Kılıç ve Müdür Yardımcısı Sayın Kübra Nur Çekirgeoğlu sefaretimizi ziyaret ederek bizimle fikir alışverişinde bulundular.

Prag’ın saygın tıp kliniklerinden Elite Medical firmasının CEO’su Sayın Karla Aserova, Operasyon Müdürü Sayın Kristyna Borovcova ve Başhemşiresi Sayın Natalia Panasenko ülkemize sağlık turizmi konusunu değerlendirmek üzere sefaretimizi ziyaret ettiler.

Babaocağımız Siirt’in Eruh Bağgöze Şehit Muhtar Mustafa Turhan Çok Programlı Anadolu Lisesi ve Ankara Yenimalledeki Harun Çakmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerinden oluşan Erasmus+ ziyaretçileri sefaretimizi birlikte ziyaret ettiler   Kendileriyle sohbet imkanını değerlendirdik.

Önümüzdeki hafta buluşmak üzere hepinize keyifli bir hafta sonu ve başarılı bir yeni hafta diliyorum.