Prof. Dr. Aleksandr Dugin yazdı: Gerçekliğe karşı liberalizm!

Rus filozof, siyaset bilimci ve jeopolitik uzmanı Prof. Dr. Aleksandr Dugin, liberalizm ile ideolojik mücadelede tarihsel süreçleri de içeren önemli bir makale yazdı.

Prof. Dr. Aleksandr Dugin yazdı: Gerçekliğe karşı liberalizm!

Rusya ile ABD, NATO ve tüm Batı arasında büyüyen çatışma karşısında, Batı ile uğraşırken, derin ve bütünsel bir ideolojik doğa olgusuyla uğraştığımız gerçeğine dikkat edilmelidir.

İDEOLOJİLEŞTİRME MERKEZLERİ

Çağdaş siyasi ideolojiler Modern Çağ'da doğmuş ve son şeklini 19. ve 20. yüzyıllarda almıştır. Birincisi, burjuva toplumunun değerlerini ve normlarını yansıtan liberalizmdi. Yirminci yüzyılda komünizm ve milliyetçilikle dramatik çatışmadan galip geldi ve sonuç olarak şu anda hayatta kalan son tek ideoloji oldu. Elbette var olduğu yüzyıllar boyunca liberalizm mutasyona uğradı, değişti ve gelişti, ancak özü değişmeden kaldı. Bireycilik, faydacılık, hedonizm ve bir tür "öznel materyalizm" - özel mülkiyet, para ve sermaye kültü.

Bugün küresel hegemonya iddiasında olan tek ideoloji olmaya devam ediyor. Dolayısıyla Batı'nın askeri ve ekonomik potansiyeli, belirli bir ideolojinin temeli ve aracıdır. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği ülkelerinin büyükelçilikleri, Amerikan askeri üsleri ve NATO üsleri, araştırma merkezleri ve laboratuvarları, hibe programları, sivil toplum kuruluşları ve hatta büyük Batılı şirketlerin ofisleri aynı zamanda aktif ideolojikleştirme merkezleri, ideolojinin unsurlarıdır. Küresel ve küreselci liberal sistem.

HEGEMONİK BİR İDEOLOJİ OLARAK LİBERALİZM

Batı'nın askeri, siyasi, jeopolitik ve ekonomik etkisi her zaman liberalizmle el ele gider. Genişlemesi, çeşitli nüfuz biçimleri biçiminde başlayabilir: şurada burada siyaset alanında, ardından başka alanlarda; ekonomik alanda, başka bir yerde; askeri müdahale ile başka bir yerde; veya teknoloji, bilimsel sempozyumlar ve konferanslar, hayır kurumları veya ekolojik aktivizm. Bununla birlikte, her yerde ve her zaman, mevcut tüm yapıların işletim sisteminin rolünü oynayan liberal tezlerin tanıtımına doğrudan veya dolaylı olarak eşlik eder.

Karl Marx, ideolojinin “yanlış bilincinbir tezahürü olduğunu savundu .Bu arada, bu tez komünizm dahil olmak üzere herhangi bir ideoloji için geçerlidir. İdeolojinin her zaman, aynı zamanda yönetici sınıfın çıkarlarından da kaynaklanan, gerçekliğe yalnızca bir yaklaşım olduğunu kabul etti. Marx’ın fikirlerini geliştirmek, Antonio Gramsci ideolojinin etkisinin o kadar önemli olduğu ve bazen sosyal yapıdaki belirli değişikliklerden önce gelebileceği sonucuna varmıştır. Bolşevikler bu şekilde kapitalizmin henüz var olmadığı bir ülkede sosyalizmi yaratmayı başardılar. İdeoloji gerçekliğe boyun eğdirmeyi başardı. Gramsci, Leninizm deneyimini daha geniş bir toplumsal fenomenler çemberine aktardı ve “hegemonya teorisini” geliştirdi. “Hegemonya”yı, evrimsel veya hızlı bir şekilde (devrim sırasında) toplumun diğer tüm unsurlarını kendisine tabi kılan ideolojik genişleme ile ilişkilendirdi. Bu, birincil silah ve aynı zamanda “psikolojik savaşların” hedefidir.

GERÇEKLİKTEN KOPUK LİBERALİZM

Bu, küresel ve evrensel olduğunu iddia eden çağdaş liberalizme mükemmel bir şekilde uyuyor: gerçekliğin tam olarak tanımladığı gibi olduğu konusunda, elbette, egemen sınıfın (küreselci teknokratik seçkinlerin) çıkarları için ısrar eden en gerçek ideolojik hegemonya. Aynı zamanda liberalizm ideolojik doğasını gitgide daha fazla gizlemeye çalışır, kendisini "apaçık olma", "ilerleme", "gelişme" vb., yani gerçekliğin ve onu yöneten yasaların bir yansımasıymış gibi göstererek.

Bu arada, Sovyetler Birliği'nin varlığının son on yıllarında olduğu gibi, liberal ideoloji ile fiili durum arasındaki uçurum amansız bir şekilde genişlemektedir. İdeolojik yapı gerçeklikten giderek daha fazla uzaklaşıyor ve bu nedenle giderek daha saldırgan, daha sıklıkla şiddet içeren, totaliter bir hale geliyor. Bugün küresel ölçekte egemen olan liberalizm, herhangi bir ideoloji gibi, sanal bir şeydir, bir şema, bir yaklaşım ve bir kurgudur. İdeolojik bilincin Marx tarafından "yanlış" olarak tanımlanmasının nedeni budur .

LİBERALİZM BİZİ GERÇEK DÜNYADAN KOVUYOR

İdeoloji, öznenin nesneye yansımasıdır. Gerçeklik ona kısmen boyun eğer, ama kısmen de ona karşı çıkar. İdeoloji bu etki ve direnişi dengeleyebildiği sürece etkili olmaya devam eder. Ancak bir noktada, içsel potansiyeli tükenir ve gerçeklikle baş etmeyi bırakır ve dikişlerde patlamaya başlar. Otuz yıl önce SSCB'de olan buydu. Bugün gözümüzün önünde Batı'da ve küresel liberalizmde olan budur.

Ancak Batı, Sovyetler Birliği'nin asla hayal etmediği bir şeyi uygulamaya çalışıyor: gerçek dünyayı tamamen sanal dünyaya aktarmak, insanlığı dijital alana göç etmeye zorlamak, bilinci dijitale aktarmak için post-hümanist projelere yol açan mutasyonlara. İnsanı makineye bağlama, mühendislik genetiği ve yapay zekanın mutlak gücünün aktarımı. Liberal ideoloji ancak bu şekilde -gerçekliği dışlayarak ve onu sanal gerçeklikle değiştirerek- onun yaklaşan çöküşünü önleyebilir ve bütünleşebilir.

LİBERALİZM YÜRÜRLÜĞE GİRMEDİ

Bu arada, liberal ideoloji ile gerçeklik kontrolü arasındaki çelişkiler sürekli büyüyor ve sanallığa toplam ve geri dönüşü olmayan göç projesinin uygulanmasındaki herhangi bir gecikme, tüm planın yenilgisini ve küresel liberal hegemonyanın çöküşünü tehdit ediyor. Liberalizmin tezlerine göre, insanlık şu anda hizmetlere ve ikinci aşama (sanayi) ekonomisinin ve hatta birinci (tarım) ekonomisinin yerini alan dijital alana dayalı ekonomik kalkınmanın üçüncü aşamasında yaşıyor. Ancak beklentilerin aksine sanayi ve tarım sektörleri önemini tamamen kaybetmemiştir.

Ayrıca, ulus-devletler çoktan ortadan kaybolmuş olmalı ve insanlık, bir Dünya Hükümeti yönetimi altında Birleşik Dünya'da (Tek Dünya) birleşmeliydi (bu, tüm liberal uluslararası ilişkiler teorilerinde söylenir). Hala olmadı. Dünya Hükümeti'nin prototipi Birleşmiş Milletler ve ondan önce de Milletler Cemiyeti olacaktı. Avrupa Birliği, Avrupa'da bile ulus devletleri tamamen tasfiye edemedi. Dolayısıyla ideoloji açısından, olduğundan farklı olmalıdır. Ayrıca devletler arasında hala uluslararası çelişkiler var.

Dini ve etnik (ırksal dahil) tüm kimlik biçimleri de ortadan kalkacaktı ve çatışmalarıyla yalnızca Batılı olmayan toplumları değil, Batı'nın kendisini de sarstığını görüyoruz.

Hemen hemen tüm Batı ülkelerinde, cinsiyet politikası , cinsiyet kimliğinin isteğe bağlı bir seçim olduğu, yani bunun bir bireysel beyan meselesi olduğu yasal bir duruma yol açmıştır; ve yine de Batı'da bir erkek ve bir kadın arasındaki evlilik ve klasik aile modeli kesinlikle hüküm sürüyor. Batılı olmayan dünyada her şey daha da geleneksel.

Ve her alanda öyle.

LİBERALİZM DÜZELTMELERDEN NEFRET EDER

İdeolojik olarak liberalizm bir şeyi öne sürer, ancak pratikte durum oldukça farklıdır. Aynı zamanda Batı da inatla bu ideolojiye saplanmış, tüm suçu onu en ufak bir düzeltmeye tabi tutup gerçeğe yaklaştırmaya çalışanlara atıyor. Gerçeğe dönmeye ve daha gerçekçi ve daha az ideolojik bir pozisyon almaya çalışan Donald Trump'ın başına gelenler bize bunu gösterdi. Tüm olası ölümcül günahlar ona atfedildi: ”faşizm”, “ırkçılık”, “cinsiyetçilik”, “süprematizm” vb. Rusya'nın (Çin, İran ve daha geniş anlamda İslam dünyasının yanı sıra) Batı ile karşı karşıya gelmesi, jeopolitik meselelerin dışında ideolojik temellere de sahiptir. Ne Rusya ne de Çin, liberalizmi ve hegemonyasının ilkelerini nihayet, tam ve tartışmasız bir şekilde benimsemeye hazır değil. Rusya'da liberal demokrasi, ekonomik kapitalizm ve teknokratik sayısallaştırmaya yönelik bir siyasi sistemle uğraştığımız doğrudur. Bu bizim iç çelişkimizdir: bir yanda liberalizmden yanayız, ama diğer yanda - doğrudan jeopolitik olarak Batı'ya boyun eğmeye şiddetle karşıyız ve ılımlı bir liberalizm biçiminin, biraz arkaik olanın tarafındayız. - eski okul liberalizmi. Bu arada bize her şeyi yapmamızı hemde hemen yapmamızı söylüyorlar.

Çin, ekonomik alanda liberalizmi ve küreselleşmeyi de kabul etti, ancak siyasi düzeyde komünist parti merkeziyetçiliğini korudu. Bugün bizden daha iyi durumdalar. Batı'nın dayattığı kurallara resmen uymalı ve aynı zamanda - bağımsızlığımızı kaybetmek istemiyorsak (ve bu, küreselcilerin hegemonyaya sadık olan herkes için mantıklı talebidir) - bunları vermeliyiz.

RUSYA - KÜRESEL BİR ŞİRKETİN ASİ ÜYESİ

Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki, Ukrayna sınırında, tüm Sovyet sonrası bölgede, hatta Orta Doğu ve Afrika'da ve muhtemelen Latin Amerika'da meydana gelen mevcut çatışma, durumsal ve pragmatik bir niteliktedir. Vladimir Putin yönetimindeki Rusya, 1990'larda Batı yanlısı reformcuların (yani açık hegemonya ajanlarının) ve ne olduğunu anlamayan Boris Yeltsin'in egemenliği altında neredeyse tamamen kaybedilen egemenliğini kısmen geri kazandı . Ancak hegemonya ve liberalizm toplumumuza, devletimize, hukukumuza, normatif eylem ve prosedürlerimize çok derinden nüfuz etti; düşündüğümüzden çok daha derin.

Liberalizmin yalnızca en aşırı tezahürlerini reddediyoruz - tam dış kontrol, uluslararası hukukun ulusal hukuk üzerindeki önceliği, cinsiyet politikaları (LGBT ve diğer sapkınlıkları yasal olarak onaylayan) vb. - ve diğer alanlarda hala dayatılan “yanlış bilinçiçindeyiz. dünyanın geri kalanı gibi - özellikle Batı'nın kendisi ve ondan büyük ölçüde etkilenen toplumlar gibi, gerçeklikle tutarsız. Dolayısıyla bağışıklığımız yok. Küresel Batı'nın merkezine karşı gelen bir parçası gibiyiz. Bölünmeye karar veren, ancak artık genel merkezine rapor vermese de aynı kurumsal standartlara uymaya devam eden bağlı kuruluş.

FİKİR SAVAŞI

Bu durum Rusya için bir felakettir. Liberal ideoloji bugün sadece Batı'da değil, küresel ölçekte de çöküşün eşiğinde. Rusya, küresel egemenlik iddiasında olan yanlış bir bilincin yapısı olarak Rusya ile sorun yaşıyor. Ama biz kendimiz liberalizmin, burjuva demokrasisinin ve kapitalist sistemin ilkelerine saygı gösterdiğimiz sürece, biz de tarih tarafından onlarla birlikte çökmeye mahkumuz.

Liberalizme alternatif ciddi bir şekilde düşünmenin ve ardından Batı ile jeopolitik rekabeti bütünsel bir medeniyetler çatışmasına, bir fikir savaşına dönüştürmenin zamanı geldi. Bunun mümkün olması için İdeamızı, ideolojimizi formüle etmeli ve onu açıkça liberalizme karşı koymalıyız. Karıştırmaya ve bugün yaptığımız gibi davranmaya devam edemeyiz.

Prof. Dr. Alexander DUGIN

Kaynak: https://t.me/russica2/43897 , https://t.me/russica2/43898 , https://t.me/russica2/43899

Altyazılar Yayın Kurulu'ndan alınmıştır.