Prof. Dr. Temel: Anne karnındaki bebek önce mikro plastiklerle tanışıyor!

Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hamdi Temel Meslek tanıtımı ve kariyer günleri kapsamında “ çevre bilinci ve sağlık” konusunda seminer verdi. Konuşmasında öncelikle kariyer basamakları ve geçmiş akademik çalışmaları ile ilgili bilgiler veren Temel, daha sonra dünyada ses getiren pet şişelerin içinde 5 tane kimyasal madde bulunan çalışmasını anlattı ve plastiklerin kullanımı konusunda uyarılarda ve tavsiyelerde bulundu.

Prof. Dr. Temel: Anne karnındaki bebek önce mikro plastiklerle tanışıyor!

Mikroplastikler hakkında detaylı bilgi veren Prof. Dr. Temel; “Mikro plastikler okyanuslara ve denizlere giren daha büyük plastik parçalardan bozulan boyutları 5 milimetreden daha küçük parçalara deniyor. Duş jellerinden tutun, diş macununa oradan makyaj malzemelerine kadar mikro plastikler farklı bir boyutta karşımıza çıkarak sularımıza karışıyor. Bu mikro plastiklerin bir kısmı güneş ışığı vasıtası ile suda da mikro düzeyde çözünüyor ve geri dönüşümü mümkün olmayacak bir şekilde suya karışıyor, bir kısmı ise partikül halinde kalıyor. Çözünmesi de çözünmemesi de ayrı bir problem, hem okyanus hem de okyanus da yaşayan canlı varlıklar için” şeklinde mikroplastikleri tanımladı.

Mikroplastiklere vurgu yapan Prof. Dr. Temel, artık anne karnındaki bebeğin annesi ile tanışmadan önce mikro plastiklerle tanıştığını, mikroplastiklerin sofralarımıza kadar yemek tuzları ile girdiğini, balıklarda da mikroplastikler olduğunu söyledi. Gelecekte önlem alınmaz ise, musluklarımızdan mikroplastiklerin akacağını dile getirdi.

Akşam evlerinize gittiğiniz zaman mutfağa girerek siyah poşet imha çalışması yapmalarını söyleyen Prof. Dr. Temel artık sağlıklı yaşamı öğrenmemiz gerektiğini, yoksa ileride çok daha rahatsız edici hastalıkların çıkabileceğini vurgulayarak Bisfenol A içeren hiçbir ürünün evlerde, mutfaklarda olmaması gerektiğini nedenleri ile açıkladı. Naylon poşetlerin vergilendirilmesinin ne kadar çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Temel, şu an için naylon poşet kullanımının azaldığını ve çevrenin daha az kirlendiğine dikkat çekti.

Cam şişeleri tavsiye ederek özellikle de devletin bordan yapılan cam şişeleri teşvik etmesi gerektiğini belirtti.

Herkesin yaşadığımız dünyamızı temiz tutmak ile sorumlu olduğumuzu, mikroplastikler ile kirlenen; toprağımız, suyumuz, soluduğumuz havamız ve bedenimizin eski temiz hale gelmesinin mümkün olmadığını belirtti. Mümkün olduğunca daha az plastik kullanılması gerektiğini ve kullanılan plastiklerin gelişi güzel atılmamasını, atanların uyarılmasını, resmi ve gönüllü kuruluşlarında temiz çevre için beraber çalışmalarının elzem olduğunu söyledi.

Seminer sonunda öğrencilerin katkı ve soru kısımları çok eğlenceli ve hareketli geçti. Sağlıklı yaşam ile ilgili projelerinden bahseden öğrenciler anlatılan konuları çevrelerine anlatma sözünü verdiler.

Program sonunda Ayşe Ilıcak Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi Müdürü İdris Çetin, Prof. Dr. Hamdi Temel’e seminerinden dolayı teşekkür konuşması yaparak memnuniyetlerini ifade ettiler.

Yozgat Kadem İl Temsilci Av. Gülseren Kandemir Meslek tanıtımı ve kariyer günlerinde Ayşe Ilıcak İmam Hatip Lisesi öğrencilerini Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sayın Hamdi Temel ile buluşturduklarını ve son derece verimli bir toplantıya katıldıklarını ve destek olduklarını belirttiler.

Program sonunda Av. Gülseren Kandemir tarafından semineri veren Prof. Dr. Hamdi Temel’e KADEM adına çiçek hediye edilerek, hatıra fotoğrafları çekildi ve program sonlandırıldı.