Rusya+Orta Asya Dışişleri Bakanları 3. Toplantısı gerçekleşti

Atavatan-Türkmenistan.com haber sitesinin haberine göre, Orta Asya+Rusya Dışişleri Bakanları’nın 3. Toplantısına Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kazakistan Dışişleri Bakanı Muhtar Tleuberdi, Kırgızistan’ın yeni atanan Dışişleri Bakanı R.Kazakbayev, Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirociddin Muhriddin ve Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov katıldı.

Rusya+Orta Asya Dışişleri Bakanları 3. Toplantısı gerçekleşti

Görüşmede bakanlar, Orta Asya ülkeleri ile Rusya Federasyonu arasında dostluk, dayanışma ve karşılıklı saygı bağlarıyla birbirine bağlanan yüksek düzeyde devletler arası diyaloga dikkat çekti. Taraflar, siyasi ve diplomatik münasebetler yanı sıra ticaret, ekonomik, kültürel ve insani alanlarda bir dizi güncel işbirliği konularını değerlendirdi.

Bakanlar ayrıca Covid-19 pandemisine karşı mücadele ve kriz karşıtı mücadele planları hakkında bilgi paylaşımında bulundular.

Toplantıda konuşan Türkmenistan Dışişleri Bakanı  Meredov, ülkede pandemi tehdidine karşı alınan tedbirleri dile getirerek, bu yönde bölgesel ve uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesinin önemini vurguladı.

Taraflar, Afganistan’daki durumun gelişimini dikkate alarak, bölgesel güvenlik alanındaki mevcut durumu ve işbirliği olasılıklarını ayrıntılı olarak değerlendirdi. Bu bağlamda, Türkmenistan’ın bu ülkedeki durumu istikrara kavuşturmak, Afganistan halkına ekonomik ve insani yardım sağlamaktan yana çalışmalar yaptığı kaydedildi.

Bakanlar, ticaret ve ekonomik bağların ve yatırım işbirliğinin geliştirilmesi de dahil olmak üzere, Avrasya alanında adil ve karşılıklı yarar sağlayan bir ortaklığı genişletme olasılıklarını değerlendirdiler. Orta Asya devletleri, Rusya Federasyonu ve diğer ülkelerinin transit ve lojistik alanındaki kilit girişimlerinin ticari ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesine, uygun tarife koşullarının sağlanmasına ve pandemi sonrası dönemde rekabet gücünün artırılmasına yardımcı olmak amacıyla hayata geçirilmesi projeler değerlendirildi.

Taraflar ayrıca kültürel ve insani alanda işbirliğini genişletme olasılıklarını da ele aldılar. Bu bağlamda taraflar, ülkeler arasında kültürel diyaloğu geliştirmeyi amaçlayan “Avrasya’nın Ruhu” girişiminin önemini vurguladılar.

Sonuç olarak, bu formattaki işbirliğine olan bağlılıklarını kaydeden bakanlar, stratejik işbirliği yönlerine ilişkin bir Bildiri kabul ettiler.