Scholz’un Çin ziyareti Alman hükümetini karıştırdı!

SPD Federal Meclis Grup Başkanı Rolf Mützenich, Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un, Başbakan Scholz’un Çin ziyaretini eleştirmesini çok ‘kaba’ ve ‘disiplinsizlik’ olarak niteledi.

Scholz’un Çin ziyareti Alman hükümetini karıştırdı!

SPD Federal Meclis Grup Başkanı Rolf Mützenich, Scholz’un Çin ziyaretini eleştiren, hükümetin Yeşiller kanadı üyesi, Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’a sert tepki gösterdi.

Mützenich, Berbock’un açıklamalarını ‘kaba’ ve ‘disiplinsizlik’ olarak değerlendirdi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Çin devlet şirketi Cosco’nun Hamburg Limanı’ndaki konteyner terminaline ortak olmasına tam destek vermesine hükümet ortakları Yeşiller ve FDP’nin sıcak bakmaması nedeniyle koalisyon hükümetinde esen ‘soğuk rüzgâr’, SPD’den gelen açıklamayla daha şiddetlendi.

SPD Federal Meclis Grup Başkanı Rolf Mützenich, Baerbock için şunları söyledi: “Uluslararası temel düzenlemelerin şekillendirilmesinde Çin’le iş birliği bizim de çıkarımızadır. Politik ve ekonomik güç olarak Almanya’nın Pekin’de de bir ağırlığı vardır. Bu göz ardı edilmemelidir. Başbakan Scholz, zor görüşmeleri nasıl sürdüreceğini çok iyi bilir. Bunun için kimsenin tavsiyesine ihtiyacı yok. Kendi kabinesindeki Dışişleri Bakanı’nın da.

Eleştiriye gerekçe olarak ise, Çin'in devlete ait şirketi Cosco'nun Hamburg limanındaki bir terminale yüzde 35 oranda ortak olmak istemesi basına yansımıştı.

Karar sonrası Başbakan Scholz, Çin'e karşı tutumu nedeniyle kendi koalisyonunda baskı altına girmiş ve başta Dışişleri Bakanı Baerbock olmak üzere hükümetin birkaç bakanının direnişiyle karşı karşıya kalmıştı.