Soyları Osmanlı Süvari birliğine dayanan atlar

Osmanlı dönemine kadar dayandığını anlatan turizmci Tolga Özgüven, “Bu atlar Osmanlı'nın süvari birliklerinden gelmekte olan bir at soyudur. Bu ovada serbestçe dolaşabiliyorlar” dedi. Atların tarihçesine ilişkin bilgi veren Özgüven, şunları söyledi:

Soyları Osmanlı Süvari birliğine dayanan atlar

 

1/26Antalya'nın İbradı ilçesinde Toroslar'ın, Akdeniz ile Anadolu'yu bıçak gibi kestiği bölgede yer alan Eynif Ovası'nda yaklaşık 50 sürü halinde yaşayan ve sayıları bini bulan yılkı atları için bölgeye her yıl dünyanın dört bir yanından ziyaretçiler geliyor. Soyları Osmanlı'nın süvari birliklerine dayanan atlar 90 bin dönümlük arazide özgürce yaşıyorlar.

2/26Yılkı atlarının Osmanlı dönemine kadar dayandığını anlatan turizmci Tolga Özgüven, “Bu atlar Osmanlı'nın süvari birliklerinden gelmekte olan bir at soyudur. Bu ovada serbestçe dolaşabiliyorlar” dedi. Atların tarihçesine ilişkin bilgi veren Özgüven, şunları söyledi:

3/26"Osmanlı döneminde Eynif Ovası'nın tapusunu Ormana köyünün ağaları padişahtan istiyor. 7 tapu karşılığında Ormanalı gençler sipahi ocağına askere yazılıyorlar. Osmanlı İmparatorluğu dağıldıktan sonra atları ile birlikte köye dönüyorlar. Ancak atlar savaş atı olduğu için bütün gün koşmaya meyilliler.

4/26Köyde iri yarı kaslı atlar kullanıldığı için bu atların kendi işlerine yaramadığını gören köylüler doğaya salıyorlar. Bu atların soyu o günden bu güne geliyor."

5/26Yılkı atları sebebiyle bölgede ciddi şekilde misafir ağırladıklarını ve yerli ve yabancı misafirlerin atlar sayesinde Eynif Ovası'na geldiğini söyleyen Özgüven, "Misafirlerimiz bu atları uzaktan gözlemliyorlar. Biraz daha sabırlı olurlarsa yakınlarına kadar yaklaşıp aile yapılarını inceleme fırsatı buluyorlar.

 

 

6/26Nitekim bu ovada bin civarında yılkı atı var. Bu atlar aile aile yaşıyorlar. İçerisinde taylarından tutun lider ata kadar bir aile yapıları var. Misafirlerimiz burada saatlerce vakit geçiriyorlar" diye konuştu.