Suudi Arabistan da Biden'ı bekliyor

İsrail'in The Jarusalem Post, Wall Street Journal'dan bir haber yayımladı. Wall Street Journal'ın Cuma günü bildirdiğine göre  Suudi Arabistan, İsrail ile ilişkileri normalleştirme planlarını ABD Başkanı seçilen Joe Biden 20 Ocak'ta göreve gelene kadar erteledi. Suudi veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın "Suudi danışmanlara ve ABD'li yetkililere göre, büyük ölçüde ABD seçim sonuçları nedeniyle bir anlaşmadan geri çekildiği" spekülasyonu yapıldı.

Suudi Arabistan da Biden'ı bekliyor

İsrail'in The Jarusalem Post ,Wall Street Journal'dan bir haber yayımladı. Wall Street Journal'ın Cuma günü bildirdiğine göre  Suudi Arabistan, İsrail ile ilişkileri normalleştirme planlarını ABD Başkanı seçilen Joe Biden 20 Ocak'ta göreve gelene kadar erteledi. Suudi veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın "Suudi danışmanlara ve ABD'li yetkililere göre, büyük ölçüde ABD seçim sonuçları nedeniyle bir anlaşmadan geri çekildiği" spekülasyonu yapıldı.

The Journal, Suudi yardımcılarına göre, prensin "daha sonra yeni Amerikan lideriyle ilişkileri güçlendirmek için bir anlaşmayı kullanabileceği zaman, şimdi adım atmak konusunda isteksiz olduğunu" ekledi.

Riyad'daki bir yabancı diplomata göre Reuters, benzer şekilde, İsrail ile normalleşmenin "diğer konulardan, özellikle de (Suudi) insan haklarından (Biden’in) uzaklaşması için bir havuç" olabileceğini düşünüyordu.

Haber kuruluşu, Pazar günü Suudi Arabistan'ın Neom kentinde, Suudi veliaht prens, Başbakan Benjamin Netanyahu ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo arasında yapılan sürpriz görüşmenin ardından konuyla ilgili haber yaptı.

Görüşme gizli tutuldu ve medya tarafından ancak bir gün sonra açıklandı. Journal'a göre, Netanyahu ve Pompeo bir normalleşme anlaşması konusunda “güvence kazanmayı” umuyorlardı, ancak toplantıdan herhangi bir sonuç çıkmadan sona erdi.

Toplantının kendisi, Suudi devletinin Yahudi devletiyle olan bağlarında son dönüm noktası olarak görülüyor. Suudi Arabistan, Eylül ayında hava sahasını İsrail uçuşlarına açmayı kabul etti.

Ülke, özellikle İran'ın artan tehdidi ışığında, İsrail ile potansiyel olarak normalleşme anlaşması imzalayabilecek Arap devletleri listesinde üst sıralarda yer alıyor. Görüşmenin kendisi Tahran için güçlü bir sinyal olarak görülüyor ve İran'a karşı büyüyen bir bölgesel ittifak var.

Ancak Suudi liderliği, ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kaybından önce bile İsrail ile normalleşme konusunda ikiye bölündü. Büyük Kral Salman bin Abdülaziz El Suud, İsrail ile bir anlaşmaya karşı çıkarken, veliaht prens bunu destekliyor.

Pompeo, Suudi ziyaretinden döndükten sonra - İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde de bir durağı içeren bir gezi - Fox News'e, İsrail ile Arap komşuları arasında Abraham Anlaşması başlığı altında daha fazla normalleşme anlaşması yapılmasını beklediğini söyledi.

ABD aracılığındaki Abraham Anlaşmaları kapsamında İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn ile zaten normalleşme anlaşmaları imzaladı. Sudan, İsrail ile bir anlaşma yaptı, ancak henüz resmiyet kazanmadı. Trump yönetiminin son haftalarında İsrail-Suudi normalleşme anlaşmasını ileri götürebilecek konular arasında, Suudi Arabistan'a silah satan ABD anlaşması olabilir.

BAE-İsrail anlaşmasının ardından ABD, gelişmiş F-35 savaş uçaklarının BAE'ye satışını onayladı. Suudi Arabistan ayrıca, Trump yönetiminden Biden yönetiminden daha kolay bir şansı elde etme şansına sahip olduğu, gelişmiş ABD silahları için bir anlaşma ile ilgileniyor.