Türbe diye dua ettiler, antik mezar çıktı

Marmaris’te uzun yıllar boyu türbe sanılarak adak adanan, dua edilen mekanın antik mezar olduğu anlaşıldı.

Türbe diye dua ettiler, antik mezar çıktı

Marmaris Turgut Mahallesi’nde bulunan Piramit Mezar, bölge insanları tarafından yıllarca türbe sanılarak adaklar adandı, dualar edildi.

Hydas Antik Kenti sınırları içerisinde yer alan Piramit Mezar, İzmir II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 20.06.1990 tarih ve 1390 sayılı kararı ile kültür varlığı olarak tescil edildi.

2.300 yıl önce yapıldığı belirlenen mezar, içinde yapılan kaçak kazılar sebebiyle harabeye dönerken, mahalle sakinleri tarihi mezarın bakımının ve restorasyonunun yapılmasını istiyor.

Yaklaşık 500 metre yürüyerek çıkılan mezarın olduğu bölgede yaşayan mahalle sakinleri, çocukluklarından beri oraya giderek dualar ettiklerini ve burayı türbe sandıklarını söylüyor.

2.300 yıllık piramit mezar, bölge sakinleri tarafından Cağ Baba türbesi olarak biliniyordu ve adaklar adanıyor, dualar ediliyordu. 

Piramit mezarın yazıtında Grekçe şu sözler yazıyor:

“Siz beyaz dişli hayvanlar, her zaman size öngörülen yerde kalın. Çünkü ben en yukarıda her şeyi gözetleyeceğim ki hiçbir korkak adam gelip de mezara zarar vermesin. Çünkü bu, savaşta ölen ‘Diagoras’ isimli bir adamın ve örnek çocuklar yetiştirmesiyle kocasına sadakat anlayışıyla herkesten üstün, babasının Aristomakha olarak isimlendirdiği tanrılarla kıyaslanası karısının mezarıdır.”