Türk Devletleri Teşkilatı Ulaştırmadan Sorumlu Bakanlar Toplantısı Taşkent’te düzenlendi

Türk Devletleri Teşkilatı Ulaştırmadan Sorumlu Bakanlar 6. Toplantısı 28 Ekim 2022 tarihinde Özbekistan'ın başkenti Taşkent’te düzenlendi.

Türk Devletleri Teşkilatı Ulaştırmadan Sorumlu Bakanlar Toplantısı Taşkent’te düzenlendi

Özbekistan Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanı İlhom Makhkamov'un moderatörlüğünde, TDT Genel Sekreteri Baghdad Amreyev'in moderatörlüğünde düzenlenen toplantıya, Azerbaycan Cumhuriyeti Dijital Kalkınma ve Ulaştırma Bakanı Rashad Nabiyev, Kırgızistan Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Tilek Tekebaev, Kazakistan Cumhuriyeti Sanayi ve Altyapı Geliştirme Bakan Yardımcısı Almaz Idyrysov, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr.Ömer Fatih Sayan, Macaristan Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı Ulaştırma Stratejisinden Sorumlu Devlet Bakan Yardımcısı Dr. Éva Kállai ve Türkmenistan'ın Özbekistan Büyükelçisi Yazguli Mamedov katıldı.

Toplantıya hitap eden Genel Sekreter Amreyev, Üye Devletler arasında ulaştırma işbirliğinin geliştirilmesinin TDT kapsamında daima en öncelikli işbirliği konularından biri olduğunu belirtti.

Üye Devletlerin Avrasya'nın kalbinde yer aldıklarını ve Avrupa ile Asya'yı birbirine bağlayan ticari kavşaklar sağladıklarının altını çizen Genel Sekreter, Üye Devletlerden geçen ve giderek Avrupa ve Asya arasındaki en güvenli ve en kısa ticaret yolu haline gelen Trans-Hazar Uluslararası Orta Doğu-Batı Koridoru'nun (Orta Koridor) hayati rolünü vurguladı. 

B. Amreyev, mevcut jeopolitik değişimler ve küresel zorluklar karşısında Türk bölgesi içinde ulaştırma ve transit işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin görüş ve önerilerinin yanı sıra Teşkilatın güncel faaliyet ve programlarını Bakanlarla paylaştı.

Heyet Başkanları yaptıkları konuşmalarda, sürücülere yönelik idari ve vize işlemlerini kolaylaştırarak, Ro-ro ve Ro-pax taşımacılığında indirimler ve gerekli ek geçiş izinlerinin verilmesini sağlayarak ve Hazar Denizi'nde kargo feribotlarının ortak seferlerinin yanı sıra ulusal taşıyıcıları teşvik ederek, Orta Koridor boyunca ulaşım ve transit operasyonlarını kolaylaştırmak için gerekli tedbirlerin alınması yönündeki çabalarını sürdürmeye hazır olduklarını ifade ettiler. 

Taraflar, Bakanlar toplantısı çerçevesinde gerçekleştirilen Demiryolu İdareleri Başkanları Birinci Toplantısı ve TDT Kardeş Limanlar Beşinci Toplantısı'nın sonuçlarını memnuniyetle karşılayarak, deneyim ve en iyi uygulamaların alışverişinde ve ayrıca nakliye ve lojistik alanında ortak projelerin uygulanmasında demiryolları arasında pratik işbirliğinin tesisini teşvik ettiler.

Bakanlar, “Türk Devletleri Teşkilatına Üye Devletlerin Hükümetleri Arasında Uluslararası Kombine Yük Taşımacılığı Anlaşması” ve “Türk Devletleri Teşkilatı Ulaştırma Bağlantı Programı” metinlerini kabul ederek,  Kasım 2022'de Semerkant'ta yapılacak TDT Zirvesinde imzalanmak üzere hazırlanması konusunda mutabık kaldılar.

Taraflar ayrıca, ilgili kurumlar tarafından e-İzin ve e-TIR sistemlerinin tanıtılması ve e-CMR sistemi doğrultusunda çalışmaların yoğunlaştırılması da dahil olmak üzere, taşıma prosedürlerinin dijitalleştirilmesi konusunda yakın işbirliği içinde olmayı kararlaştırdılar.

Toplantının ardından Taraflar, Türkiye ile Özbekistan arasındaki e-İzin projesinin lansman törenine katılarak deneyimlerine dayalı olarak benzer bir sistemin uygulanmasının değerlendirilmesi konusunda anlaştılar.

Toplantının sonuç belgesi olarak Heyet Başkanları, Ulaştırmadan Sorumlu Bakanlar Altıncı Toplantısı Bildirisini imzaladılar.