Türkiye'nin Çekya'daki festivali Çek basınında

Türkiye'nin Prag Büyükelçiliği tarafından Çekya'da ikincisi  düzenlenecek olan   Türk Kültür Festivali, Cumartesi günü başlıyor.

Türkiye'nin Çekya'daki festivali Çek basınında

Türkiye'nin Prag Büyükelçiliği tarafından Çekya'da ikincisi  düzenlenecek olan   Türk Kültür Festivali, Cumartesi günü başlıyor.

Prag Büyükelçisi Egemen Bağış önderliğinde gerçekleşen festivalin bu yılki amacı Türk kültürü içerisinde yer alan Türk gastronomisi ve Türk mutfağını  Çekya'da  tanıtmak olacak.

Bu noktada Çekya'nın tanınmış medya platformlarından olan www.cnn.iprima.cz, Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış ile bir röportaj gerçekleştirdi.

"Gıda, insanlar arasındaki tüm farklılıkları ortadan kaldırma gücüne sahip" diyen Egemen Bağış'ın www.cnn.iprima.cz'da yer alan haberini okuyucularımız için aynen aktarıyoruz:

Prag'daki Türk Büyükelçiliği, Türk kültürünü ve gastronomisini yerel vatandaşlarla daha da yakınlaştırmak amacıyla Çek Cumhuriyeti'ndeki festivalin ikincisini düzenliyor. Cumartesi günü Beroun'da bir golf turnuvasıyla başlayan kutlamaların bu yılki ana teması yemek.

Türkiye'nin Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Egemen Bağış, CNN Prima HABER'e, etkinliklerin ülkenin dört bir yanında gerçekleşeceğini açıkladı.

 

Gulaş, Türk kahvesi veya tipik bir döner - bunlar Türk gastronomisinin ikinci evlerini Çek Cumhuriyeti'nde bulan unsurlardan sadece birkaçı. Prag'daki Ankara Büyükelçiliği tarafından her yıl düzenlenen festival, Türk ve Çek kültürünün asırlık birbirine bağlılığına dikkat çekmek istiyor. Geçen yıl festivalin teması Türk kahvesi iken, bu yıl organizatörler Türk gastronomisine odaklandı.

Festival, prestijli bir golf turnuvasının yapılacağı Beroun'da Cumartesi günü resmen başlıyor.

Türkiye'nin Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Bağış, "Dostça bir spor etkinliği olacak, amacı Türkiye'yi tanıtmak. Bol bol Türk yemeği yiyeceğiz. Golf turnuvasına Çek ve Türk işadamları, sanatçılar ve politikacılar davet edildi" dedi.

Bağış, yaklaşık 15 yıldır TBMM'de görev yapan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlığını yaptı.

Beroun'daki etkinliğe, aynı zamanda halka açık bir konuşma yapacak olan Çek eski cumhurbaşkanı Vaclav Klaus da katılacak. Türkiye'den de siyasi konuklar gelecek.

"Çek Bakanı Lipavsky ile Cuma günü görüşecek olan Türk Dışişleri Bakanı (Mevlut Çavuşoğlu) da gelmeli, ancak Covid'e yeni yakalandı. Ancak ofisi bana Cuma gününe kadar iyi olacağını söyledi. Türkiye Dışişleri Bakanı muhtemelen Beroun'da olacak, Türkiye'nin en iyi golfçülerinden biri. Ancak Rusya ile Ukrayna arasındaki barış görüşmelerinde arabuluculuk yapmak için yapacak çok işi var, programı her gün değişiyor."

Başarılı oyuncular Türkiye'ye bilet veya hakiki Türk kahvesi hazırlamak için gerekli özel kahve makinelerini kazanabilirler.

Festival Çek Cumhuriyeti genelinde nabzını tutacak.

Beroun'daki golf turnuvası, eninde sonunda cumhuriyet boyunca devam edecek olan tüm Türk festivalinin hayali bir "golf vuruşu". İnsanların müzik ve dans hakkında bilgi edinebilecekleri diğer etkinlikler Prag ve Brno'da gerçekleşecek. Türk tiyatrosuna da daha fazla yer ayrılacak. Ve tabii ki yemek.

Büyükelçi Bağış bir röportajda, "Çeklerin tadına bakmalarını bekliyoruz, beğenecekler ve buna ilgi duymaya devam edecekler. Gıda, insanlar arasındaki tüm farklılıkları ortadan kaldırma gücüne sahip" dedi.