Ukrayna savaşını fırsat bilen gübre fabrikaları yeni zam yaptı

Rusya’nın Ukrayna’ya askeri saldırıları, Türkiye’de gübre fiyatlarını artırdı.

Ukrayna savaşını fırsat bilen gübre fabrikaları yeni zam yaptı

Rusya’nın Ukrayna’ya askeri saldırıları, Türkiye’de gübre fiyatlarını artırdı. Can gübreyi iki gün önce 5400 TL/Tondan 3950 TL/Tona düşüren Toros Tarım, dün yaptığı zamla yeniden 5000 TL/Tona çıkarmıştı. Toros Tarım, bugün ikinci bir zam daha yaparak can gübrenin fiyatını indirim öncesi olduğu gibi 5400 TL/Tona çıkardı. 

Diğer yandan İGSAŞ, dün üre gübresine 500 TL zam yaparken, bugün ikinci bir zam daha yaparak üre gübresinin fiyatını 9900 TL/Tona çıkardı. 

İKİ GÜNDE STOKLARDAKİ GÜBRENİN HANGİ MALİYETİ ARTTI? 

Gübre fiyatlarına yapılan zamma tepki gösteren Tarımdan Haber yazarı ve ziraat mühendisi Faik Toy, “Savaş başladı dün bir, bugün iki. 4000 TL’ye inmiş olan Can gübresi dün 5000 TL’ye bugün 5400 TL’ye çıktı. 8900 TL’ye inmiş olan üre dün 9400 TL’ye bugün 9900 TL’ye çıktı. 2 günde stoklardaki gübrenin hangi maliyetleri arttı acaba?” dedi. 

 

DOĞALGAZA YENİ BİR ZAM GELMEDEN GÜBRE FİYATLARINA ZAM YAPILIYOR

 

Gübre piyasasını yakından takip eden Toy, “Doğalgaz artar bu bize yansır bu gazla yapılan yeni gübrelerde zam yapılır amenna derim. Yeni ithal edilecek gübrenin ithalat maliyetleri artar o gübreler ülkeye gelir fiyatlarında artış yapılır yine amenna derim. Stoklarda bulunan gübreye yapılan zammın neyine hak vereyim” ifadesinde bulundu. 

BUĞDAY FİYATLARI DA ZİRVE YAPTI AMA BİZDE YERİNDE SAYIYOR

Diğer yandan gübre fiyatlarına yapılan zamma dünya fiyatlarını gerekçe gösterenlerin de haksızlığını ortaya koyan Toy, buğday fiyatlarını örnek gösterdi. “İki günde dünyada buğday fiyatları da 14 yılın zirvesine çıktı ama bizde buğday fiyatları yerinde sayıyor” diyen Toy, “Hesaba gelen ürünler dünyayla bağlantılı artıyor, hesaba gelmeyenler dünyadan bağımsız öyle mi?” diye sordu.