Ünlü Türkmen besteci Nuri Halmammedov anıldı

Bolu'nun Seben ilçesinde M.Ö. 1200’lü yıllarda Frigler tarafından yapılan ve günümüze kadar ulaşan Solaklar Kaya Evleri’nin yakınında bulunan Türk Dünyası Sanat Köyü'nde ünlü Türkmen besteci Nuri Halmammedov anıldı

Ünlü Türkmen besteci Nuri Halmammedov anıldı

Türkmen besteci Nuri Halmammedov'un anma etkinliğine katılan TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Türkmenistan’ın Ankara Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev ve Seben Belediye Başkanı Fatih Kavak birer konuşma yaptı.

Konuşmasında Seben Belediyesi’nin katkılarıyla Türk Dünyası sanatçılarının buluşma noktasına dönüştüğünü Sanat Köyü’nde yer alan ve her birine Türk cumhuriyetlerinden ünlü bir bestecinin adının verildiği bungalo evlerden birinin de  doğumunun 80. yıldönümü vesilesiyle andıkları Türkmenistanlı besteci Nuri Halmammedov’un adını taşıdığını kaydeden Kaseinov, merhum sanatçının kısa ömrüne rağmen Türkmenistan’ın müzik kültürüne çok sayıda değerli eser bıraktığını kaydetti.

Türkmenistan’ın Ankara Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev, Seben’de düzenlenen bu etkinliğin Türkmenistan’ın BM tarafından resmen tanınmış olan Daimi Tarafsızlık Statüsünün 25. yıldönümünün kutlandığı seneye tekabül etmesinin kendileri için özel anlam ifade ettiğini belirtti.  Halmammedov’un hayatı ve yaşamı hakkında bilgi veren Amanlıyev, bestecinin eserlerinin Türkmen müzik sanatının hazinesinde geniş yer tuttuğunu söyledi. Hayatı boyunca 40’dan fazla piyano eserine imza atan, onlarca sinema ve çizgi filmine müzik besteleyen sanatçının eserlerinin Türkmen toprağının güzel ve etkileyici yerleri, doğa güzellikleri, halkının duygularını terennüm ettiğini kaydetti.

Seben Belediye’sinin Türk Dünyası ile kucaklaştığını ve düzenlenen etkinliklerle Türk cumhuriyetleri sanatçıları arasında yakınlaşmayı ve entegrasyonu sağladığını dile getiren Seben Belediye Başkanı Fatih Kavak, doğumunun 80. yıldönümü  vesilesiyle Türkmenistanlı besteci Nuri Halmammedov birlikte anmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türk coğrafyasının görkemli sanatçılarının Seben ve dolayısıyla Türkiye ile buluşturduklarını dile getiren Kavak, Seben’de yer alan Nevruz Tepesi’nde her yıl olduğu gibi gelecek yıl da 21 Mart’ta düzenleyecekleri Nevruz etkinliklerinin birlikte düzenlenmesini temenni ettiklerini dile getirdi.

Açılış konuşmalarının ardından katılımcılar Nuri Halmammedov’un adını taşıyan evini  önüne çelenk ve karanfiller koydu. Halmammedov’un adını taşıyan bungalo evde etkinlik katılımcılarına sanatçının bestelediği eserler dinletildi.  Dinletide Türkmenistanlı piyanist Rüstem Rahmedov, Nuri Halmammedov’un “Dutarın avazı” eserini icra etti. Daha sonra ise TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Rahmedov eşliğinde bestecinin  “Hayrana galar”  eserini kemanda icra etti.

Etkinlik günün anısına hediye takdimi ve aile fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.