Volkan Konak Cerrahpaşa şarkısını kimden aldı?

Volkan Konak ve ablası ile Maçkalı sanatçı Saffet Genç arasında 6 yıldır devam eden "Cerrahpaşa" şarkısının kime âit olduğu tartışması bir türlü bitmiyor.

Volkan Konak Cerrahpaşa şarkısını kimden aldı?

Volkan Konak ve ablası ile Maçkalı sanatçı Saffet Genç arasında 6 yıldır devam eden "Cerrahpaşa" şarkısının kime âit olduğu tartışması bir türlü bitmiyor.
Karadenizli sanatçı Volkan Konak'ın, 2003 yılında piyasaya çıkan “Maranda” adlı albümünde yer alan Cerrahpaşa şarkısı, ünlü sanatçının kız kardeşi Nuran Bahçekapılı ile yılların kemençe sanatçısı Saffet Genç'i mahkemelik etti.

Volkan Konak'ın 2003 yılında piyasaya çıkan Maranda adlı albümünde yer alan Cerrahpaşa şarkısının kendisine ait olduğunu söyleyen Maçkalı Sanatçı Saffet Genç mahkemeye verildi.

Volkan Konak’ın ablası Nuran Bahçekapılı kendisinin “Cerrahpaşa” adlı şarkının yazarı, kardeşinin de bu şarkının bestecisi olduğunu iddia ederek 6 yıl önce Trabzon'da kemençe ustası Saffet Genç'e Trabzon 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. Davalıdan 5 bin lira tazminat istedi.

MAHKEME SAFFET GENÇ HAKLI DEDİ

Mahkeme, 1979'da şarkının sözlerinin yer aldığı kasetleri delil olarak sunan Genç'i haklı buldu. Davasını ispat edemeyen Bahçekapılı'nın açtığı davayı reddetti. 

Volkan Konak'ın ablası Nuran Bahçekapılı ise, Trabzon Sulh Hukuk Mahkemesi'nde Saffet Genç aleyhine 5 bin TL'lik manevi tazminat davası açtı. Şarkının sözlerini, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kanser tedavisi görürken yaşamını yitiren babası Cevat Konak için yazdığını belirten Nuran Bahçekapılı, sözlerin tamamının kendisine ait olduğunu, Saffet Genç'in açıklamalarının ise hem kendisini hem de kardeşi Volkan Konak'ı üzdüğünü savundu.

VOLKAN KONAK VE ABLASI TESPİT DAVASI AÇTI

Dava Yargıtay aşamasındayken; Volkan Konak ve ablası, bu defa İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde tek taraflı dava açarak şarkının kendilerine ait olduğunun tespitini istedi. Mahkeme, MESAM'a “Şarkı kime ait?” diye sordu. MESAM cevabında “Konak ile ablası” dedi. Mahkeme de şarkının Konak ve ablasına ait olduğuna karar verdi.

Volkan Konak’ın seslendirdiği Cerrahpaşa şarkısındaki sözlerin bir kısmının kendine ait olduğunu ve el yazılarıyla 1965’te defterine not aldığını, sonrasında ise kaset çıkardığını belirten Genç, “El yazılarım da kasetim de ortada. Üstelik bana açmış oldukları mahkemeyi de ben kazandım. Bu yaşananlar ortadayken nasıl böyle tek taraflı bir karar alınabiliyor?” diye isyan etti.

40 YIL ÖNCE BESTELEDİM

Mahkemede ifade veren Saffet Genç, 14 yaşından beri söz yazarlığı ve kemençe sanatçılığı yaptığını belirterek, “Cerrahpaşa adlı parçanın içinde yer alan “Yaş akar gözüm sızlar” dörtlüğü benim 1979 yılında sözlerini yazıp kasetimde okuduğum “Ah ne yalansın dünya” adlı türkünün içinde yer almaktadır. 

Yine, 'Ah gurbet zalim gurbet' dörtlüğü ise 1959 yılında yazdığım 'Şu zalim gurbet elin' adlı türkünün içinde yer almaktadır” dedi. 

Genç, eski kasetlerini ve türkü sözlerinin yer aldığı defterini de mahkemeye delil olarak sundu. 

Sözlerin defterde yer aldığını vurgulayan Genç, “Artık adli tıp olanakları ileri seviyeye ulaştı. Mürekkep yaşı incelemesi yapılırsa benim bu sözleri kaç yıl önce yazdığım ortaya çıkacaktır. Zaten 30 yıl önceki kasetlerim her şeyi belgeliyor” diye konuştu.

BANA TAŞEKKÜR ETMELERİ GEREKİRKEN

Yıllar önce yazdığı sözler nedeniyle Volkan Konak'ın kendisine teşekkür etmesi gerektiğini savunan Saffet Genç, “Benim 30 yıl önce kasetlerimde yer alan türkü sözleriyle Volkan Konak para kazandı. Ben kendisine bir şey söylemedim, bir hak talebinde de bulunmadım. Sadece bu sözler bana aittir dedim. Bunun için beni mahkemeye vermeleri hakikaten çok yakışıksız bir durumdur” dedi.