Yayıncı İbrahim Çolak neden intihar etti?

Yazar Hasan Ali Toptaş'a yönelik başlayan taciz iddiaları bir intihar vakası ile yeni bir boyut kazandı. İhtiyar Kitabevi sahibi ve yazar İbrahim Çolak sosyal medyadan kendisine yönelik suçlamaların ardından intihar etti.

Yayıncı İbrahim Çolak neden intihar etti?

Her şey, 'LeylaSalinger' rumuzlu bir sosyal medya kullanıcısının, Hasan Ali Toptaş'la ilgili bir taciz suçlamasını paylaşması ile başladı. Paylaşımın altına anlarca kadın kendilerinin de maruz kaldıkları taciz olayları ile ilgili yaşadıklarını paylaştılar.

Taciz suçlamaları ardından Bora Abdo'ya, daha sonra da Hüseyin Kıran'a yönlendi. Sosyal medyada kadınlar özellikle de ünlü kişilerle ilgili uğradıkları taciz olaylarını paylaşmaya başladılar.

'LeylaSalinger' rumuzlu sosyal medya kullanıcısı, ardından Ankara'da İhtiyar Kitabevi İbrahim Çolak'a yöneldi.

'LeylaSalinger'  İbrahim Çolak'a "Belki sizin de dilenecek bir özrünüz vardır ne dersiniz var mı öyle bir planınız?" diye sormuş, bunun üzerine Çolak, "Elbette ki üzüp incittiğim, özrün ötesinde helalleşmek istediğim insanlar var" yanıtını vermişti.

'LeylaSalinger' isimli kullanıcı bunun üzerine "İnanılmaz bir arsızlık seviyesi bu tebrikler. Helallik nedir? Gencecik kadınlara erotik mesajlar gönderip onları travmatize etmenizin karşılığı hellallik mi?" diye yazdı.

İbrahim Çolak bunun üzerine, şöyle bir paylaşımda bulundu:

"Kendimi böyle bir sona hazırlamamıştım. İyi bir insan olmaktı dileğim, başaramadım. Saatlerce, günlerce yazabilirim ancak bu hiçbir şeyi geri getirmez. Ben, şu saatten sonra eşimin, evlatlarımın, dostlarımın yüzüne bakamam. Kimse tamamıyla suçlu değildir lakin başkalarına söylediğim, 'kendimize yakışanı yapalım' düsturunu kendim için tutamamış olmama gerçek bir pişmanlığım var. Beni seven, beni gözeten tüm dostlarıma, hassaten kahrımı çeken eşime ve evlatlarıma hayırla kalın diyorum."

Taciz iddialarıyla gündeme gelen yazar İbrahim Çolak, bu paylaşımın ardından yaşamına son verdi.

Çolak'ın Ankara Pursaklar'daki evinde kendini doğalgaz borusuna asarak intihar ettiği öğrenildi.

LEYLASALİNGER RUMUZLU HESAP KİME AİT?

İbrahim Çolak'ın sonunda intihar etme kararı almasına neden olan taciz iddialarını sosyal medyada dile getiren "Leylasalinger" isimli hesabın kim olduğu merak konusu oldu.

Bir iddiaya göre, bu hesabın sahibi gerçekte, İstanbul barosuna kayıtlı Gülten Nur Batmaz adlı bir avukat çıktı.

Daha da ilginç olan nokta ise, 'LeylaSalinger' isimli kullanıcının, 2015 yılında sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımdı!

LeylaSalinger, FETÖ lideri hakkında mahkemenin yakalama kararı vermesine şöyle tepki vermişti: "Fethullah Gülen hakkında yakalama kararı çıkaran İst. 3 Sulh Ceza Hakimliğinin ben çapına, bağımsızlığına tüküreyim"!!!

FARKLI BİR HESAPLAŞMA MI?

Taciz suçlamalarının başlama işaretini veren LeylaSalinger hesabının aslında FETÖ ile bağlantılı bir kadın avukata ait çıkması, sosyal medyanın günlerdir tartıştığı konuy oldukça farklı bir mecraya taşıdı. Çünkü, İbrahim Çolak hakkındaki önemli bir detay da, kitapevinin Ahmet Davutoğlu ekibinin uğrak yeri olmasıydı.

Nitekim, eski AK Parti Milletvekili Aydın Ünal, intihar olayı sonrası "İbrahim Çolak kardeşimizin bir kaç saat önce vahim şekilde vefatıyla sonuçlanan süreç @leylasalinger isimli FETÖcü şu alçağın operasyonuyla başladı. Umarım mesele yargı tarafından "cinayet" olarak değerlendirilir ve gereken adımlar atılır" şeklinde dikkat çeken bir paylaşımda bulundu.

İbrahim Çolak'ın intiharı ile sonuçlanan konuya bir tepki de Yeni Şafak yazar İsmail Kılıçaslan'dan geldi. İsmail Kılıçaslan paylaşımında "İbrahim Çolak intihar ederek son verdi hayatına. Ne diyeyim, ne yazayım bilmiyorum. Bildiğim tek şey intiharın hiç bir şart altında çözüm ve uygun son olmadığı... Çok üzgünüm" ifadelerini kullandı.

TOPLUMSAL KİRLENMENİN BOYUTLARI SANILDIĞINDAN VAHİM

Taciz olaylarının hesaplaşma alanı sosyal medya değil, hukuk olmalıdır. Ancak, hukukun bu konularda nasıl tepki vereceği çoğu kez tahmin edilemiyor. Sosyal medyanın özellikle de 'yargısız infaz' türünden linç kampanyaları için elverişli ortam haline dönüşmesi, pek çok kişinin hukuk yoluna başvurmak yerine sosyal medya üzerinden hesaplaşmayı tercih etmesine yol açıyor.

Hasan Ali Toptaş ile başlatılan taciz suçlamalarının buz dağının görünebilen çok küçük bir parçası olduğunu tahmin etmek zor değil. Zor olan, bu kadar kirlenmeden sonra toplumsal olarak nasıl temizlenebileceğimizi tahmnin etmek.