ARINÇ’IN AÇIKLAMALARI NELERİ GÖSTERDİ?

Bülent Arınç, Biden’ı “Bizim için Joe Biden, yıllar önce senatör olarak Bosna savaşında soykırıma uğrayan Müslüman Boşnakların haklarını en yüksek perdeden savunan insandır” diyerek kutladı. Dahası Demirtaş ve Kavala’nın tahliyesini istedi, Demirtaş’ın kitabını önerdi.

Arınç’ın konuşması, Erdoğan’ın talimatıyla mıydı yoksa bağımsız mıydı?

İki olasılık da dikkat değer. Erdoğan’ın yargı reformuna yönelik vaadi ilk olasılığın dikkate alınmasını olanaklı kılıyor. Fakat Arınç’ın daha önce de iktidarı eleştiren sözleri, oğlunun FETÖ’den yargılanması, Arınç’ı Erdoğan nazarında mimli kılıyor. Peki Erdoğan Arınç’ı, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu'ndan niye almıyor?

Çünkü Arınç, o Kurul’da “zararlı olmasın” diye tutuluyor. Bu sebeple Arınç’ın iktidarı eleştiren, muhalefete pas veren tutumlarına bir süre daha katlanılacak.

Ekonomide sıkışan Merkez Bankası’nın faiz artırımına Erdoğan’ın, “ben faize karşıyım ama karar aldı” diyerek Merkez Bankası’nı hedef göstermesi beklenmişti ama aksine Erdoğan “acı reçeteyi birlikte içeceğiz” diyerek kararı sahiplendi. Dolayısıyla Erdoğan yargı reformunu esasen, yabancı yatırımcıyı memnun etmeye yönelik sıcak para girişi için istiyor. Dahası tek adam yönetimi de aksamaya başladı, “istişareyle yöneteceğiz” diyor.

Ekonomide sıkışan iktidarın bu atakları Arınç’a müdahale edilmesini önlüyor. Erdoğan Arınç’a tepki gösterse yabancı yatırımcıyı karşısına almış olacak. Arınç bunu anladığından fırsat bu fırsat deyip atağa geçti ve ABD’ye bağlılığını pervasızca gösterdi. Biden, Müslüman Boşnakların haklarını savunmuşmuş!

Özetle Arınç, bağımsız konuştu. Erdoğan üretime dayanmadan, sıcak parayla olmayacağını görecek ama olan da ülkemize oluyor.

Peki muhalefetin durumuna ne demeli!

Engin Altay diyor ki:

"Bülent Arınç, geçmişte AKP’nin vicdanı olarak tanınırdı. Bu tavrı ve değerlendirmesi de doğrudur. Selahattin Demirtaş’ı biz, terörist olarak görmüyoruz. Demirtaş ve Kavala ile ilgili söyledikleri biraz hukuk bilen herkesin altına imza atacağı ifadelerdir.”

Kozmik Oda’yı açtıran Arınç AKP’nin vicdanı!

Engin Altay niye o zaman yıllarca Kozmik Oda’yı açtırılmasına itiraz ettiniz?

Demirtaş ve Kavala meselesinde esas olan hukuk değil. Velevki onlara yapılan hukuksuz olsun!

Altaylı’nın siyaseten bu adamlara tavır alması gerekirdi. “HDP, Öcalan projesidir, Öcalan’ın heykelini dikeceğiz, PKK sizi tükürüğünde boğar” diyen Demirtaş’ın, PKK propagandası yaptığını, Kavala’nın emperyalizmle ilişkide olduğunu, en azından güvenilemeyeceğini, dolayısıyla bu adamların hukuklarının savunulmakla beraber sahiplenilemeyeceğini dile getirebilirdi ama söylemedi.

İşte Arınç’ın açıklamalarının gösterdikleri.

Ülkemiz elbette emperyalizme karşı milli birliğini sağlayacak ama lütfen kutuplaştırmanın getirdiği atmosfer içinde düşünmeyelim. İktidar ve MHP tabanı, iktidarın kimi doğrularına ve muhalefetin yanlış söylemlerine bakarak, iktidarın ekonomi politikasındaki sıcak paraya dayalı anlayışı eleştirmelerine engel olmamalı.

İktidardan biri Arınç için “AKP’nin vicdanı” dese itiraz edecek olanlar “benim siyasetçim dedi, o halde bildiği vardır” deyip susmamalı. Çünkü bu durumda iktidara değil Türkiye’ye muhalefet edilmiş olunur. Geçmişte AKP’nin PKK açılımını gösterip Altaylı’nın açıklaması normal görülmemeli. Zaten bu söylem de çelişkili. Hem PKK üzerinden iktidarı eleştir hem de PKK temsilcisi Demirtaş’ı savunan açıklamayı normal görmek çelişkidir. İtiraz ettiğinizi kim yaparsa itirazınızın sürmesi gerekir veya geçmişte iktidarın doğru yaptığını belirtmeniz gerekir.

Özetle kendi mahallemizin çıkarı açısından değil Türkiyemizin çıkarı noktasından bakabilmeliyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar