ATATÜRK DÜŞMANLARI, ZÜBEYDE HANIM, DARÜŞŞAFAKA VE İŞTE KAPAK

Elbette bana küfür etmeyi yakıştıramazsınız. Ben de bana yakıştıramam.

Argo sandığınız gibi “Kapak olsun,” desem belki birileri günün moda sözcüğü gazoz kapağı demek istediğimi sanabilirler. Değil.

Kendilerini bilen kişilere “nevi şahsına münhasır” olarak “Kapak olsun!” derken kelimenin nereden geldiğini bilerek ve gerçek anlamıyla yazıyorum.

Gerçek ve çok ayıp olan anlamı nedir? “Kapak olsun” sözüne, eski İstanbul Rumlarının “Ellenika” dedikleri Rumcaya özgü bir küfrün Türkçesidir, diyebiliriz.

Elenika olarak aslı “Mamasta muni kosta kapaki” şeklinde. “Ananın...” diye başlar, gerisini yazmaya utanırım. Küfür “kosta kapaki!” yani “kapak olsun” diye biter!

İnsanlıktan, Allah korkusundan nasip almamış kişilerin, belki hiç günahı olmayan annelerin algılatan bu küfrü, Yüce Atamızın annesi Zübeyde hanıma yalan, dolan, uydurma, insafsız, iftiraları atan kişiler için misliyle söylüyorum.

Diyorum ki, aşağıda aktaracağım bilgiler o kişilere, onları dinleyenlere, inananlara “kapak” olsun.

Mustafa Kemal Atatürk’ün anneleri, manevi annemiz Zübeyde hanımın, 28 Kasım 1921 tarihinde Darüşşafaka’ya yaptığı bağışın üzerinden tam yüz yıl geçti.

Yüz yıldır Darüşşafakalı öğrencilerin eğitimine destek olanlar arasında Zübeyde Hanım da bulunuyor.

Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı M. Tayfun Öktem, bu bağışla ilgili şu bilgiyi veriyor: “28 Kasım, Zübeyde Hanım’ın 1921’de yaptığı bağışın 100. yıl dönümü. Biz Darüşşafakalılar bunun için çok fazla heyecanlı ve duygu doluyuz. Atamızın annesinin Darüşşafaka’yı güvenilir bir kurum olarak görmesi, eğitimde fırsat eşitliğini kaygı edinmesi, o günün savaş koşullarında böyle bir desteği yavrularımıza uygun görmesi çok kıymetli. Zübeyde Annemizin bize gösterdiği bu güven çok değerli. Biz, Darüşşafakalılar da o güvene ve değere hep mazhar olmaya çalışan bir camiayız.

Sevgili dostlarım, bu bağışın öyküsü şöyle:

Zübeyde Hanım, Kurtuluş Savaşı günlerinde bağış yapmak için Darüşşafaka’yı tercih etmiş. Bağış için düzenlenen “ilmühaber” belgede “Ankara Hükümeti Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Anadolu Kuvayı Milliye Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretlerinin annesi” olarak tanımlanmış. “İlmühaber”i imzalayan diğer kişi o tarihte Darüşşafaka Müdürü olan Ali Kami (Akyüz) olmuş.

Şimdi bağışçı Zübeyde Hanım’ın iki özel isteğini belirteyim ki, yazımın başında sözünü ettiğim insan müsveddelerine verdiğimiz kapağın kapağı olsun.

Darüşşafaka’da eğitim gören çocuklara anne şefkatiyle kalbini açan Zübeyde Hanım, bu bağışı sırasında Darüşşafaka’dan iki istekte bulunuyor: Biri Darüşşafaka’da okuyan çocuklara o zorlu savaş döneminde yılda bir kez mevsim meyvelerinden birinin dağıtılması… Diğeri ise her yıl Kadir Gecesi’nde bağış belgesinde belirtilen isimlerin ruhlarına Kuran-ı Kerim okutulması….

Darüşşafaka Cemiyeti Müzesinde bulunan belgenin fotoğrafını yazımın ekinde sizlere sunuyorum.

Zübeyde Hanım'ın bağışının gereklerini özenle yerine getiren Darüşşafaka Cemiyeti, her yıl Kadir Gecesi'ne denk gelen gün, Ulu Önderimiz Aziz Atatürk ve silah arkadaşları, Darüşşafaka’nın kurucuları, kuruluşunda madden ve manen destekleyen ve onaylayan Sultan Abdülaziz Han ve Zübeyde Hanım başta olmak üzere vefat eden tüm bağışçılarının, Darüşşafaka'ya hizmeti geçenlerin ve bütün şehitlerimizin aziz ruhları için Kur’an-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif okutuyor ve indirilen Hatm-i Şerif’in duası yapılıyor.

Okul koridorlarında bulunan sepetler, Darüşşafakalı öğrencilere diledikleri zaman meyve yeme olanağı sunuyor.

Darüşşafaka Cemiyeti Müzesi’nin en değerli varlıkları arasında bulunan Zübeyde Hanım’ın 28 Kasım 1921 tarihli ve 20 bin kuruşluk bağışına ilişkin belgenin günümüz harflerine Darüşşafaka Lisesi Eski Edebiyat Öğretmeni Dr. Mustafa Özkat’ın çevirisi ile sunuyorum:

“(Zübeyde Hanım)

Hicri 27 Rebiülevvel 1340 Pazartesi gününe rastgelen Mali 28 Kasım 1337 tarihinde (28 Kasım 1921) Darüşşafaka’da, Ankara Hükümeti Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Anadolu Kuvâ-yı Milliye (Millî Kuvvetler) Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretlerinin annesi Zübeyde ve halası Emine Hanım ile Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiyye (İslâmî Eğitim Cemiyeti) Müdürü Cemil, Darüşşafaka Müdürü Ali Kâmî ve Hariciye Nezâreti (Dışişleri Bakanlığı) Selanik Başkonsolosluğu memurlarından Cemal Bey’in hazır bulunduğu bir ortamda Zübeyde Hanım, her sene Ramazan ayının Kadir Gecesi’nde, Darüşşafaka öğrencileri tarafından okunacak Kur’ân-ı Kerîm’in sevap ve mükâfatının öncelikle Peygamberimiz Efendimizin mübarek ruhlarına, daha sonra Hz. Peygamberimizin ailesine, gelmiş geçmiş bütün peygamberlere, dört büyük halifeye, Hakk’a eren velîlerle kadın erkek bütün müminlerin ve şehitlerin temiz ruhlarına ve Zübeyde Hanım’ın babası bFeyzullah Efendi ve annesi Ayşe Hanım, ilk eşi Ali, sonraki eşi Ragıb, kardeşi Hüseyin Efendi ile teyzesi Fatma, büyükannesi Emetullah, anneannesi Emine, kayınvalidesi Ayşe, görümcesi Hatice, Kerîme, İsmet ve Nâciye; manevi kızı Rabia Hanım ile küçük oğulları Ömer ve Ahmet’in ruhlarına hediye edilmek şartıyla Allah rızası için 20.000 kuruş kâğıt parayı malından vakfederek bağışlamış ve adı geçen tutar Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiyye yönetimi tarafından işletilerek elde edilecek gelirden öğrencilere bir kez mevsim meyvelerinden birinin dağıtılması kararına varılarak adı geçen vakfın tevliyetini (mütevelliliğini) Darüşşafaka’nın müdürü kim ise onun yürüteceği, bildirilen 20.000 kuruş kâğıt paranın Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiyye’nin makbuzu karşılığında tümüyle teslim edildiğini ve hâlen Darüşşafaka Müdürü olan Ali Kâmî Bey de belirtilen şartla birlikte adı geçen vakıf tevliyetini kabul etmiş ve bu durum Darüşşafaka ve Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiyye’nin vakıf defterlerine aynen kaydedilerek imzalanmış ve işbu belge Zübeyde Hanımefendi Hazretlerine verilmiştir.

28 Kasım 1921

Darüşşafaka Müdürü: Ali Kami (mühür)

Mustafa Kemal Paşa’nın Annesi: Zübeyde (mühür)

Şahitler:

Hâriciye Nezâreti (Dışişleri Bakanlığı) Selanik Başkonsolosluğu Memurlarından Cemal (imza)

Cemiyet-i Tedrisiye-i İslâmî (İslâmî Eğitim Cemiyeti) Müdürü Cemil (imza “

Önceki ve Sonraki Yazılar