BABALAR GÜNÜNDE BİZ

Her ne kadar ikimiz de dedelik rütbesine ulaştık ama, “Babalar Günü”nden de nasiplenmeyi sürdürüyoruz. “Babalar Gününde Biz” başlığını koydum. Canım kardeşim, dostum, komşum Celal Germirligil ve ben.

Dün, paslanmış ıskartaya çıkaracağım iki bahçe masasından söz ederken; “Atmayalım, boyanınca yepyeni olur,” dedi. Dizimde derman, belimde katılaşma, bilek ve parmaklarımda romatizma ağrılarını düşünerek içten içe acı acı gülümsedim.

Ben “boş verin!” der gibi tavır gösterince, eşi Hikmet kardeşle ikisi birden “Biz boyarız,” dediler. İki hafta önce birlikte kendi masalarını, sehpalarını, bahçe kanepelerini, salıncaklarını, koltuklarını rengarenk boyamışlardı. Önceki gün kahve içmeye gittiğimde beni mavi koltuğa oturtmuş “Sana Bodrum!” koltuğu demişlerdi. Umutlandım.

Bu sabah kalktığımda bahçede boya, tiner, fırçalar, zımpara kağıtları hazır duruyordu. Parmaklarımın ağrısına aldırmadan ufak ufak paslı yerlere sürmeye başlamıştım ki, Sevgili Celal “İmece” gibi geldi. Bileğimin ağrısının hafiflediğini hissettim.

Meslekte benim ilk öğretmenim milli şairlerimizden Mehmet Faruk Gürtunca’nın bir çocuk şiirini hatırladım. Sonbahar imecelerine ilişkin bir çalışmamada kullanmıştım:

“Bir tek elin nesi var?

İki elin sesi var!

El üç olsa, güç artar,

Dört el işi tamamlar!

Verelim biz el ele

Birlik olalım hele!

Birlik olan insanlar,

Kavuşur en güzele..”

Her ne kadar komşumuz ağabeyimiz Av. Sami Gündüz de imeceye girmek istese de gerek kalmadı. Babalar gününün sabahında biz hem baba, hem dede iki komşu yarım saat içinde işimizi tamamlarken, bir an Hikmet Kardeşimin “Babalar gününde Ahmet Ağabey!” diyen sesini duydum, fotoğraflarımızı çekmekteydi. İlk babalığımın kırk yedinci yılında 2021’in babalar gününe böyle girmiştim.

Onlarca sevenlerimin, sevdiklerimin telefonlarını, kutlama mesajlarını almaktayım. Herkese teşekkür ediyor, sağlık, esenlik diliyorum.

Her ne kadar annelerin günü olsa da babalar gününde de anneleri anmadan edemem. Gerçek olan çocuklarının geçeği açısından ikisinin de rolü en az eğitimciler kadar önemli. Çünkü ilk eğitim anne ve babadan alınır. Hasılı, tüm babalarımızın “Babalar Günü” kutlu olsun...

Önceki ve Sonraki Yazılar