Abdullah Gürgün

Abdullah Gürgün

BAĞIMSIZ TÜRKİYE İÇİN HER YIL ATATÜRK YÜRÜYÜŞÜ

Bu ülkede Gazi Mareşal Mustafa Kemal Atatürk sevgisini yok etmek mümkün değil. İnsanlarımızın gönlünden, düşüncesinden onu çıkarmak olanaksız. Düşman, işbirlikçi, yobaz vs. takımı bu sevgiyi ne denli törpülemek isterse istesin kadir kıymet bilen halkımız bu sevgiyi dışarı vurmak için türlü çeşitli yollar buluyorlar.

Ankara Dere Tepe Doğa Sporları Kulübü’nün deneyimli dağcılarından Osman Kemal Ağaoğlu da bu amaç doğrultusunda 2019 yılında Samsun’dan Ankara’ya bir yürüyüş başlattı. Yürüyüşün ilk etabı"19 Mayıs 1919 ruhuyla Mustafa Kemal Atatürk'ün izlerinde Samsun’dan Ankara'ya" logosu altında başladı. Yaklaşık 900 km yolu 32 günde yürüyen Osman Kemal Ağaoğlu 27 Aralık 2019 Dikmen Keklikpınarı mevkiindeki karşılamalardan sonra da Anıtkabir'e yürüyerek Samsun, Tokat, Sivas, Nevşehir, Kırşehir illerinden aldığı birer avuç toprağı Anıtkabir bahçesine serpiştirerek, yürüyüşünü tamamladı. Çeşitli nedenlerle yapılamayan Sivas - Erzurum etabı iki yıl gecikmeli olarak ‘1919 ruhuyla Mustafa Kemal Atatürk'ün izlerinde Sivas'tan Erzurum'a’ logosu altında 19 Haziran 2021 tarihinde tekrar başladı ve 3 Temmuz’da tamamlanacak.

Değerli dağcımızın yürüyüşü bana 1 kasım 1968'de Samsun'da başlayan, DEV-GENÇ başta olmak üzere Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS), Türkiye Milli Gençlik Teşkilatı (TMGT), ODTÜ, Hacettepe ve Ankara Üniversitelerinin öğrenci birliklerinin katılımıyla yapılan, “BAĞIMSIZ TÜRKİYE İÇİN MUSTAFA KEMAL ATATÜRK YÜRÜYÜŞÜ ”nü anımsattı.

O yürüyüşe davet metninde şu satırlar yer alıyordu:

Büyük Türk milleti! Atatürk için toplanalım! Mustafa Kemal'in milli kurtuluş idealini yaşatmak için, Mustafa Kemal devrimine saldıran karanlık güçlere dur demek için, milletçe yabancı uşaklığına düşmekten kurtulmak için, tam bağımsız ve gerçekten demokratik Türkiye için, Gazi Mustafa Kemal'in milli kurtuluşçu saflarında toplanalım.! Yaşasın Türkiye! Yaşasın yarının bağımsız Türkiye'si için mücadele!”

Yürüyüşün başında şanlı Türk bayrağını taşıyan Deniz Gezmiş 10 Kasım 1968 tarihinde Anıtkabir’de Gazi Mareşal Mustafa Kemal Atatürk’ün huzurunda özel defterine şu satırları yazmıştı:

"Amerikan emperyalizmine karşı İkinci Kurtuluş Savaşımızda gerçekten izindeyiz. Milli Kurtuluş Savaşımız yok edilemez. Onu yok etmek için bütün Türk milletini yok etmek gerekir. Tam Bağımsız Türkiye için Mustafa Kemal Yürüyüşçüleri". 

Gene aklıma TGB’nin Samsun’dan Ankara’ya yaptığı, 2014’teki “1919 Genç” yürüyüşü ve

2017’deki “İstiklal Yürüyüşü“ geliyor.

Şimdi de 69’luk Atatürk genci Osman Kemal Ağaoğlu yürüyor...

Ağaoğlu yürüyüş nedeni hakkında özetle şunları söylüyor:

"Ben bunu vicdani bir görev olarak bildim. Atatürk ve arkadaşları gerçekten çok büyük zorluklarla mücadele ederek ülkemizi düşmanlardan temizlediler. Bunun bir karşılığı olmalıydı. Atatürk'e bir minnet borçluyuz. O borcun bir şekilde ödenmesi gerekiyor. Ödeyebilir miyiz tamamını? Sanmıyorum. 69 yıllık ömrümde ben bunun gereğini yapamadım. Emekli olduktan sonra vaktim de var. Hiç olmazsa o görevin ifa edilmesi konusunda olayın bir ucundan tutmak istedim"

Bence bu yürüyüşleri her yıl, BİZ her yaştan gençler, “Tam Bağımsız ve Gerçekten Demokratik Türkiye için Mustafa Kemal Atatürk Yürüyüşü” olarak, ellerimizde Türk bayrakları ve Atatürk resimleriyle yapmalıyız.

Ve dudaklarımızda 3. yurdum İsveç’ten (2. Yurdum Avusturya) alınmış bir halk türküsünden uyarlanan ünlü “Gençlik Marşı”mız (1) olmalı:

Atatürk ve arkadaşları Samsun’dan Ankara’ya eski bir arabayla giderken arabaları bozulmuştu. Havza’ya yürürlerken Atatürk arkadaşlarına onların henüz bilmedikleri bir marşı söylemiş, öğretmişti... https://www.youtube.com/watch?v=IYKkCC1C1dI&t=57s

Dağ başını duman almış
Gümüş dere durmaz akar
Güneş ufuktan şimdi doğar
Yürüyelim arkadaşlar

Sesimizi yer, gök, su dinlesin
Sert adımlarla her yer inlesin inlesin

Bu gök, deniz nerede var
Nerede bu dağlar taşlar
Bu ağaçlar güzel kuşlar
Yürüyelim arkadaşlar

Sesimizi yer, gök, su dinlesin
Sert adımlarla her yer inlesin inlesin

Her geceyi güneş boğar
Ülkemizin günü doğar;
Yol uzun da olsa ne var
Yürüyelim arkadaşlar

Sesimizi yer, gök, su dinlesin
Sert adımlarla her yer inlesin inlesin

(1) https://www.aydinlik.com.tr/genclik-ve-spor-bayrami-ni-yaratanlar-ozgurluk-meydani-mayis-2019#2

Önceki ve Sonraki Yazılar