Prof. Dr. Hamdi Temel

Prof. Dr. Hamdi Temel

CİHAZLARI AYDINLATAN PİL DÜNYAYI SÖNDÜRMESİN!

Gün geçtikçe pil kullanımı artıyor ve atık piller çevreye zarar veriyor.

Aslında pilden enerji üretmek sanıldığı kadar basit değildir. Çünkü o küçücük pilin içinde birtakım kimyasal reaksiyonlar sonuncunda kimyasal enerji elde ediliyor ve uygun yerlerde enerji olarak kullanılıyor.

Yerine göre cep telefonlarımızda, el fenerlerimizde, çocuklarımızın oyuncaklarında, radyolarımızda hatta matkaplar gibi çok çeşitli alanlarda faydalanabiliyoruz. Artık hayatımızın bir parçası olmuşlar.

Aslında çok renkli, kullanışlı ve masum görüntüsünün arkasında çok ciddi zararları ve tehlikeleri vardır.

Düşünün tam bir kimyasal madde deposu, kullanım yerlerine göre lityum, kadmiyum, çinko, gümüş oksit, nikel, metal hibrit gibi maddeler içerebiliyor.

Bu maddelerin toprağa, suya karıştığını düşünelim.

Ne kadar korkutucu değil mi?

Türkiye’de son 10 yılda toplanan pil miktarı 5 bin tona ulaştığı söyleniyor. Toplanamayanları siz düşünün artık.

Amerika Çevre Koruma Ajansı'na göre, her yıl Amerikalılar 3 milyardan fazla pili çöpe atıyor. Bu da yaklaşık 180 bin ton pil anlamına geliyor. Bu pillerin 100 bin tonu yeniden dönüştürülebilen ve doldurulabilen pillerden oluşuyor.

Neden bu kadar dehşete düşüyoruz peki?

Çünkü;

Toprakla karıştığı zaman bu kimyasallar toprağı zehirler, toprağın zehirlenmesi ile sularımız kirlenir, böceklerin ölmesine neden olur. Bitkilerin genetiği değişir.

Bir küçük kalem pil 4 metrekare toprağı kirlettiği biliniyor, bu kirlenme ile 800 bin litre su içilemez hale gelebiliyor, ne kadar ürkütücü değil mi?

Bu pil kirliliği;

Kanser vakalarının artmasına yol açabiliyor, böbreklerimiz ve karaciğerimiz gibi çeşitli organlarımıza etki ederek onlara zarar verebiliyor. Merkezi sinir sistemimize etki ederek, uyku bozukluklarına, baş ağrılarına, Alzheimer hastalığı gibi çok çeşitli rahatsızlıklara neden olabiliyor.

Hastalıkların bu kadar artmasının nedenlerini çok da uzakta aramamak gerekiryor.

Bu nedenle,

Pillerin toplatılmasına çok önem vermeliyiz, aslında her evde bir atık pil kutusu oluşturup resmî kurumlara elden vermeliyiz. Resmi ya da özel kurumlarda pil atık toplanma kutularının olmasını zorunlu hale getirmeliyiz.

Bazılarının pilleri toprağa atıp gömmeye çalışmaları ya da sulara atmaları çok yanlıştır.

Hepimiz, devletin ilgili kurumlarına, belediyelere ve gönüllü sivil kuruluşlarına destek olmayı bir görev saymalıyız.

Atık geri dönüşüm ünitelerinin acilen Türkiye’de kurulması gerekmektedir. Yasal süreç hızlandırılmalıdır. Eğer pilleri geri dönüştüremez veya yok edemezsek doğada kendiliğinden yok olmaları için bekleme süremiz en az 300 yıl olacaktır.

Okul gibi resmî kurumların veya sivil toplum kuruluşlarının yaptıkları kampanyalara destek olunmalı ve bu iş ciddiye alınmalıdır. Aksi durumda çevremizin ve kendimizin bu kimyasalların zararlarından korunma şansımız yoktur. Hastalıklar da arkasından gelecektir.

Piller gibi diğer çevre kirlilikleri ile sonumuz nereye varacak ben kestiremiyorum.

Siz kestirebiliyor musunuz?

Sonuç olarak, cihazları aydınlatan pil dünyayı söndürmesin! Lütfen hepimiz üzerimize düşen görevlerimizi yapalım…

Önceki ve Sonraki Yazılar