Abdullah Gürgün

Abdullah Gürgün

DOĞA'YA UZANAN ELLER KIRILSIN!

Nedir bu vandallardan çektiğimiz! Yurdun her yerinde hergün bir doğa katliamı, yangın, parçalama, talan, yağma...

Ben Muğlalıyım. Milas'ın Bafa Köyü'ndenim.

Çevreme bakıyorum: Beşparmak Dağları'ndaki (Latmos) on bin yıllık kaya resimlerini parçalıyorlar. Ilbıra Dağları'ndaki (Grion) ormanları yok ediyorlar. "Koca Dağ"ımız dediğimiz Ilbıra, daha eski adıya İlbir, daha da eski adıyla Grion binlerce yıl insanlara yurt olmuş; acımıyorlar...

Adamlar Muğla'yı haritadan silecekler...

Nereye yetişeceğimizi şaşırdık. Bodrum'daki yangına mı, Marmaris'tekine mi, Datça'dakine mi Milas'takine mi? Hangi birine?

Denizlerin, kıyıların perişan edilmesine mi, dağların delik deşik edilmesine mi?

Lanet olsun vandallara! Lanet olsun yağmacılara! Lanet olsun cennet ülkemizi cehenneme çevirenlere! LANET OLSUN!

Şimdi deKoca Dağ'ın eteklerindeki koylara el attılar. Güllük körfezinin canına okuyacaklar... Körfez bölgesinde yaşayan halk tedirgin.

Milas'ın Kıyıkışlacık bölgesinde yaşayan halk gecelerini gündüzlerine katıp doğayı savunmak için büyük çaba harcıyor.

Pazar günü cehennem sıcağına aldırmayıp Kıyıkışlacık pazar yerinde gene toplandılar.

İassos Tatil Sitesinin batı yönündeki cennet koya yapılmak istenen, Birol Bursalı’ya ait İasos Yat Limanı ve Çekek Yeri Projesi hakkında fikir alışverişi yaptılar.

İasos Mahalle Meclisi Derneği Başkanı Hülya Scobie konu hakkında özetle şu bilgileri verdi:

"Bu proje, bölgemizde bulunan, kapasite altı çalışan ve satışta olan iki yat limanına rakip bir liman değil. ÇEKEK YERİ maksatlı, her türlü tamir bakım onarımın cennet gibi koyda yapılacağı bir sanayi faaliyeti olması planlanıyor. Proje gerçekleşirse birinci derece sit alanı Iasos'ta gece gündüz jeneratör, vinç, insan sesi, araç trafiği, zincirlerin yaratacağı şiddetli gürültü olacak. Denize karışan zehirli maddelerden ve tozumadan da şiddetle etkileneceğiz. Kirlilikten Güllük Körfezi bölgesindeki tüm yerleşim yerleri etkilenecektir.

Bakanlık yetkililerine özellikle Çekek yerine kesinlikle karşı olduğumuzu, kıyıların halka ait olduğunu ve doğamızı tehdit eden kirliliğe neden olacak projeleri istemediğimizi, karşı olduğumuzu anlattık. Toplu halde limana HAYIR diyerek el kaldırmamız da bakanlık video kayıtlarına geçti. Umarız bu projeden vazgeçerler. Biz mücadele edeceğiz bu tür projelere izin vermeyeceğiz... "

Öte yandan Kıyıkışlacık Köyü’nde bulunan 3 bin yıllık Antik İasos kenti ve Antik Liman içerisindeki liman projesine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED Olumlu raporu verilmesi büyük tepki çekti.

Kıyıkışlacık köyü’nde düzenlenen geniş çaplı eylemler ve imza kampanyaları, Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Milas Belediyeleri’nin karşı çıkmalarına rağmen Ayyıldız Madencilik ve Yükleme A.Ş tarafından yapılmak istenilen “Yük Tahmil ve Tahliye İskelesi ve Dip Tarama Projesi”nin çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporunun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 23 Haziran Cuma günü onaylanmasına tepkiler artarak sürüyor.

Başkan Hülya Scobie bugün de (21 Temmuz 2022) bu konuyu ele alan yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklama şöyle:

"TÜM HALKIMIZA DUYURULUR

HUKUK TARİHİNE GEÇECEK çok yönlü, çok kapsamlı 82 sayfalık dava dilekçemizle yaşam alanlarımızı savunmak İçin Kıyıkışlacık Maden Yükleme Limanına karşı davamızı açtık.

Muğla Milas’a bağlı Antik Kent İasos Kıyıkışlacık’a, Güllük Körfezi’nin bağrına hançer gibi saplanması planlanan AYILDIZ YÜK TAHMİL VE TAHLİYESİ VE DİP TARAMASI maden taşıma Limanı projesinin ÇED OLUMLUDUR kararı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca 23 Haziran 2022’de duyurulmuştu.

ÇED OLUMLUDUR kararına itiraz ve Yürütmeyi Durdurma istemiyle davamızı Avukatımız Sayın Akın Yakan’la açtığımızı tüm kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Hepimize, başta Kıyıkışlacık halkımıza ve Güllük Körfezi yaşayanlarına hayırlı uğurlu olsun.

Muğla Büyükşehir Belediyemizin ve Milas Belediyemizin de davacı olduğunu öğrendik ayrıca mutlu olduk.

Bir ayı geçkin bir süredir gece gündüz, uzman kadromuz, Liman Mühendislerimiz,

Şehir Bölge Planlamacılarımız, Deniz Bilimcilerimiz, Jeologlarımız, Yol yapım uzmanı İnşaat Mühendislerimiz, Gürültü uzmanlarımız, Mimar ve mühendislerimiz, Sosyolog ve psikologlarımız, Arkeologlarımız ve avukatımızla birlikte büyük bir dayanışma örneği göstererek HUKUK TARİHİNE GEÇECEK çok yönlü, çok kapsamlı 82 sayfalık dava dilekçemizle davamızı açtık.

Bu dilekçe kazanacak dostlar!!

Halk kazanacak! Doğa kazanacak! Doğrular kazanacak!

Bizden desteğini ve güvenini esirgemeyen herkese binlerce teşekkürler..

İyi ki varsınız, İyi ki varız!

Sonsuz Saygı ve Sevgilerimizle

İASOS CENNET KALACAK! "

AL BENDEN DE O KADAR:

IASOS CENNET KALSIN!

DOĞA'YA UZANAN ELLER KIRILSIN!

Önceki ve Sonraki Yazılar