DÜNYA BESTECİSİ VE MÜZİK İNSANI: PROF. DR. ŞENEL ÖNALDI

"Cumhuriyet Devrimleri" sonrası ikinci kuşağın ülkemize kattığı ve taşıdığı misyonların başında kültür ve sanat üretiminin çoğalması ve yayılmasıdır

.O ilk adımların başlatılması,yaşaması kurucu iradenin canında halk için yapılması kararlarıyla  var.

Bu gelişmelerin ayağında sanatın her dalında oluşumlar için kararlar alınıp hayat geçtiğini öğreniyoruz.Türk Beşleri, D grubu Ressamlar, Altın Çocuklar Yasası ve devam eden Halkevleri,Köy Enstitüsü çıkışları çözüme giden önemli hamlelerin başında geliyor.

Açılan konservatuvarlar, sanat akademileri,arkeoloji müzeleri çok değerli aydınların yarattığı ve sahiplendiği gelecek inşası kalelerinden gelen sanatçılar yetişmeye devam etti.Batı dünyası ile tanışma dönemi ardından kendimizi kanıtlama,daha sonra o dünyanın içinde var olma çabaları ülkemizi görece de olsa bir aşamaya getirdi.Belki, ilerde yazacağım farklı isimler üzerinden o derinliklere devam edeceğiz.

Prof.Dr.Şenel Önaldı çizgisinde akan sanat hayatına bir köprü kurmak için yukarıdaki anektodları hatırlatmak istedim.Çünkü; onun müzikal dokusundaki zenginlik bu tarihin içinde geçen tarih aynası, aynı zamanda bizleri düşündürecek, emek aşkı notalarındaki ustalığa götürecek belgelerle doludur!

Müzik Bilimine katkı sadece müzik akademilerindeki mezunların çabalarıyla olmuyor,bir de aile geninden gelen derinliklerin içinde çıkan sanatçılarla oluyor.

 Ağabeyi Devlet Sanatçısı  Dr Teoman Önaldı'dan aldığı dersler ve gelişmeler ışığında hem halk müziği hem de klasik türk müziği sentezinde batı müziği armonilerine açılan kendi ekolünü yaratma çizgisine doğru ilerliyor.

 Aslında; 1940 sonrası kuşağının, ülkemizdeki etkileri sanatın ve kültür her alanında değerlidir!O ikinci dünya savaşı sonrası kurulan dünyanın içinde yurdun yeniden inşası kolay olmuyor.

Prof.Dr.Şenel Önaldı; 

Üstünde taşıdığı tarihsel müzik birikimini ulusal'dan güç alarak evrensel dünyaya taşıma adımlarını akademi hayatında verdiği derslerle bir metodoloji yaratmayı denemiş ve başarmış insanlar arasındadır.Özellikle, müzik eğitiminin mutfağında öğrenci yetiştirmenin ağırlığını bilerek özel yöntemler izlediğini öğreniyoruz.Türkiye'de, 1960'larda başlayan müzik arayışları kulvarında onunda büyük katkıları ve emekleri anlatılıyor. Başta, TRT olmak üzere  orada oluşan gerçek müzikal programların başlangıçları onu gibi ilkeli sanatçılardan geçiyor.

Sanatın ülkemizdeki geçiş dönemlerinde gerçek anlamda büyük sancılara tanık olmuş ustalarla doludur.Dönemin siyasetinde de harcanmış yaratıcı müzik ve sanat adamları iktidarın kurbanları ve emeklerinin ziyan olmasını yaşamıştır.

Prof.Dr. Şenel Önaldı; ilk defa öne çıkardığı "tar" enstrumanı ile çalgıların tarihine bakışın değişmesi,zenginleşmesini sağlarken onun popüler olmasını bir adım daha itmiştir.Halk Müziği'nden Batı Müziğine uzanan armonilerin içine geleneksel ezgileri,lehçeleri daha çok öne çıksın diye sessiz armoniler işlemiştir.

Müzik dünyasına kazandırdığı derleme eserler hala gündemdedir!

Yetiştirdiği onlarca öğrencinin ülke arenası dışında dünya arenasında olması

Boşuna değildir!

Evet, dünya bestecilik tarihine;

Ülkemiz adına 

 Akrostiş şiir besteleri,yorumları yapması ile geçenler arasındadır!

Bu aynı zamanda onun ülke tarihinin gerçek armonilerini yazmasına 

Oradan da evrensel notalarla işlediği notasyonların, belleğine imza atmasını sağlamıştır.Sözlerin yatay ve dikey okunması düşünce sisteminde yeni algılar yaratması,  büyük bir pedagojik eğitimi sağlayacaktır.Müziğin evrensellik aynasını yalnız bırakmamız adına o arena da böyle bir yöntem yaratısı vermemiz muhteşem ötesidir.

Çünkü; ülkemiz dünyaya popüler olacak bir müzik notası armağan ediyor,

Dünya Sanat Borsası bu notaların,şarkıların,bestelerin peşine düşecektir!

Yeter ki bizler onun için çabalarımızı büyütelim.

Bakın neler olacaktır.

Prof.Dr.Şenel Önaldı'nın Diş Hekimliği'nden fazla bahsetmedik,

Fakat, şu korona günlerinde bestelediği sağlıkçılar ,sanatçılar  çalışması

Bizim ona olan alkışımızı,saygımızı daha da çoğaltıyor.

Ülkemizin Sanat Bahçesine kattıklarını bir kez daha alkışlıyoruz!

Otoportersi'nden;

 Türk Halk Müziğimizin büyük üstadı, herkesin bildiği “Arzu Gızım”, “Size Selam Getirmişem”, “Geceler Ay Geceler”, “Can Hatice”, “Fikrinden Geceler Yatabilmirem”, “Şiire Gazele”, “Gaş Gabak” gibi sayısız eserin derleyicisi, Prof. Dr. M. Şenel Önaldı, Üniversitemiz Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültemizde öğrencileriyle buluşuyor.

Müzik hayatına ağabeyi Dr. Teoman Önaldı’dan nota, usul, makam ve ud dersi alarak başlayan Önaldı, ud ve ses ile, ilk konserini 1950 de, öğrencisi olduğu Trabzon Lisesi konser salonunda verdi. 1958 yılında bağlamaya ve 1960 yılında tanbura başlayan Önaldı, Yeşilay Gençlik Teşkilatı'nda THM topluluğu kurdu çalıştırdı ve yönetti. İstanbul Radyosu'nda, Necati Başara'nın yönettiği, ''Şen Türküler Kümesi'' topluluğunda bağlama icracısı olarak bulunan Önaldı, İstanbul Üniversite Korosu'nda mızraplı ve yaylı tanbur, İleri Türk Musikisi Konservatuarı Derneği İstanbul Radyosu Korosu'nda; ud, tanbur ve bas kemençe icra etti. Aynı dernekte, yedi yıl solfej, diksiyon ve bağlama dersleri verdi ve THM topluluğunu kurdu, çalıştırdı, yönetti ve dizi konserler verdi.

1967-68 seneleri arasında THM Tıp Korosu'nu kurup, çalıştıran ve yöneten Prof. Dr. M. Şenel Önaldı, Türkiye'de ilk kez TRT radyo ve televizyonlarından ''Tar'' çalgısını icra etti ve tanıttı. TRT İstanbul radyo ve televizyonlarında prodüksiyonlar hazırlayan Önaldı aynı zamanda, Robert Kolej Üniversitesi Folklor Kurumu'nda THM topluluğu kurdu, çalıştırdı, yönetti ve çeşitli illerde konserler verdi. Aynı üniversitede ve Yıldız Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü'nde Öğretim Elemanı olarak görev aldı.

1980-1988 yılları arasında İstanbul Üniversitesi, Yıldız Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nde çeşitli konserler veren Şenel Önaldı, yurtdışında da Brüksel, Bakü, New York, Atina, Varna, Targoviç, Nürnberg ve Zürih'de konserler verdi.

Japon TOGO müzik topluluğuna TMD Konservatuarı adına THM içeren tanıtıcı ve dinletici örnekler vererek konferans sunan Önaldı, Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Müzik Eğitimi Bölümü ve Karadeniz Üniversitesi Müzik Eğitimi Bölümü giriş sınavlarında görev yaptı.

 Karadeniz Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Diyarbakır Üniversitesi ve Erzurum Atatürk Üniversitesine bağlı müzik eğitim bölümlerinde akademik yükseltme jüri üyeliklerinde görev yapan Prof. Dr. M. Şenel Önaldı, 1995 ve 1997 seneleri arasında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kurumlarda THM solfeji eğitim kurumlarında Öğretim Üyesi olarak çalıştı.

1987-1998 yılları arasında, İTÜ TMDK'da, Tar Sanat Dalı, Mızraplı Çalgılar Ana Sanat Dalı, Çalgı Eğitim Bölümü ve Çalgı Yapım Bölümü Başkanlıklarında, Milli ve uluslararası Türkoloji kongrelerinde ve Kültür Bakanlığı kongrelerinde seksiyon başkanlıklarında görev alıp tebliğler sunan Önaldı, Kültür Bakanlığı’na bağlı THM Sivas ve Urfa Devlet Korolarının kuruluşlarında ve seçici üyeliklerinde bulunan hocamız, 1997 senesinde İTÜ TMDK Çalgı Yapım Bölümü'nde ''Türk Çalgılarının Bünyelerine Göre Tellerinin Yapımı, Araştırılması ve Geliştirilmesi'' projesini başlattı.

Müziğin her alanında öncü çalışmalar gerçekleştiren Prof. Dr. M. Şenel Önaldı, Türkiye' de ilk kez ''Tar'' ve ''Madeni Kaval'' yapımını ve dağıtımını sağladı.

Çok sayıda beste çalışmasının yanı sıra, 15'liler opereti, Giresun'da Düğün, Atatürk'ün Hayatı ve konçertoları düzenleyen Önaldı, Çalgı Eğitim Bölümü, Temel Bilimler Bölümü ve Türk Halk Oyunları Bölümü için Tar Metodu, Ali Ağa Vahid'den Seçme Gazeller, Prozodi, Hızlandırılmış Nota Eğitimi, Türk Musikisi Kompozisyon ve Nazariyatı, Türk Halk Oyunları'nda Çalgılar, Türk Halk Çalgıları Bilgisi, Türk Halk Müziği ve Edebiyatı, THM Analiz Metodu, THM'de Düzümler ve Usuller, Bir Pınar Ki... ve Ninniler adlı eserler ortaya koydu.

Üniversitemiz Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesinde Öğretim Üyesi olarak çalışmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade eden Prof. Dr. M. Şenel Önaldı, “Değer Üreten Üniversitemiz”de öğrencilerimizle daha nice ses getiren çalışmalara imza atacağını belirtti.

Önceki ve Sonraki Yazılar