Abdullah Gürgün

Abdullah Gürgün

HAZAN YAPRAKLARI

Hazan yaprakları gibi dökülmeye başladık. En sevdiğimiz yakınlarımızı, arkadaşlarımızı, tanıdıklarımızı, çok değerleri insanlarımızı birbiri ardına kaybediyoruz. 2020 korkunç bir yıl oldu... Bu lanetlenmiş yıldan kurtuluyoruz derken gene çok değerli bir insanı kaybettik...

Bugün (18 Aralık 2020 Cuma) yine acı bir haber daha aldım. Yine bir hazan yaprağı düştü. Türkiye’nin ilk kadın cumhurbaşkanı adayı, DSP’den 21. Dönem Amasya Milletvekili, Ziraat Mühendisi, İş Kadını, Ankara Cumhuriyet Lisesi’nden okuldaşım, arkadaşım, Gönül Saray kanser denen illete karşı yıllardır cesurca, kararlılıkla verdiği mücadeleyi kaybetmiş. O çalışkan, son ana dek projeler üreten, güler yüzlü kadın artık dinlenmeye çekilmiş...

Sevgili Gönül gönüllerimize gömüldü. Işıklar içinde uyusun. Yakınlarının, partidaşlarının, okuldaşlarının, hepimizin başı sağolsun.

Oğlunun bildirdiğine göre, 21 Aralık Pazartesi günü Ankara'da saat 11:00'de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde tören düzenlenecek. Tören sonrası Kovid-19 tedbirleri nedeniyle öğle namazı kılınmadan doğrudan Cebeci mezarlığına defnedilecek. Cenaze törenine en yakınları katılacaklar.

O’nu Türk kamuoyuna daha çok Türkiye’nin ilk kadın Cumhurbaşkanı adayı olması tanıttı. Saray, 2000 yılında Cumhurbaşkanı adayı oldu. Ahmet Necdet Sezer isminde uzlaşılması üzerine de adaylıktan çekildi.

CUMA NAMAZI VE KIZIL ORDU

Gönül Saray’ın cesareti ve ataklığı da ünlüydü. Örnekler: Cumhurbaşkanı olmak için öne çıkan ilk kadın oldu. Meclis’in Milli Savunma Komisyonu’nun ilk kadın üyesi oldu. Subaylara iffetsiz kadınlarla evlenme yasağı getiren maddenin yasadan çıkarılmasını, eğer çıkarılmazsa kadın subayların da iffetsiz erkeklerle evliliğine yasak getirilmesini istedi. TBMM’nin mescidinde , ilk kez erkeklerle aynı safta cuma namazı kıldı ve daha sonra da Kocatepe Camii’nde erkeklerle birlikte saf tuttu. Rusya’da da “Kızılordu’yu giydiren kadın” olarak anıldı ve Rus ordusu için tekstil ürünleri ihracatı yaptı.

KÖY KAHVESİNİ BASTI

Gönül Saray bir keresinde, değerli okuldaşlarım Remide Arsan ve Sevgi Demiröz (aynı zamanda Milaslı hemşerim) ile Bafa’ya ziyaretime gelmişti. Dağları, zeytinlikleri gezdik, köye girdik, kahvelerde hep erkek.. Kadınları sordu. Kadınlar evde... Daldı kahvenin birine. Biz de peşinden... Kahveciye çaylar, kahveler ısmarlandı, başladı konuşmaya. Millet, bu kimdir, nedir, diye bakıyor. Ben tanıştırdım. DSP milletvekili olduğu duyulunca karlar hemen eriyiverdi.. Bafalılar bayılırlar Ecevit’e... Güzel bir sohbet oldu. Ziraat Mühendisi olduğu için, zeytinci Bafalıların dilinden iyi anlıyordu... Bafalıların dertlerini dinledi. Sigara içmediği için sigara paketi üstüne not almadı ama mutlaka partisinde gerekli yerlere iletmiştir.

ANILAR

CHP, İsveç’e, evlilik yoluyla yeni gelmiş bir hanımı CHP İsveç temsilcisi olarak atamıştı. Bu hanımın yetersizlikleri İsveç’te bulunan CHP’lileri isyan ettirmişti ve ben de durumu anlatan birkaç yazı yazmıştım. Bunun üzerine Gönül telefon etti ve bana İsveç temsilcisi olmamı teklif etti. Ben de burada çok değerli CHP’liler bulunduğunu; onların mutlaka iyi bir temsilci bulacaklarını anlatarak O’nu ikna etmiştim.

Bir de konukseverliğini anlatmalıyım. Benim yurtdışından geldiğim bir tarihe denk getirerek İzmir Körfezi’ne bakan muhteşem evinde İzmir’deki tüm okuldaşlarımızı yemeğe davet etmişti. Böylece bana ve eşime güzel bir jest yapmıştı. Davet boyunca eşime prenses diye hitap etmesi de ayrıca bizi onurlandıran güzel bir anı olarak kaldı. Otuz kırk kişiyi erinmeden mükemmel bir şekilde ağırlamış, gülümsemesi, sıcakkanlılığı, neşesi bir an olsun yüzünden eksilmemişti.

Görüşmeyeli uzun zaman olmuştu. İnsan sevdiklerinin kıymetini yaşarken bilmeli.

Yaşamının yalnız kadınlarımıza değil hepimize örnek olacağına eminim.

Halkımızın başı sağolsun. 

Önceki ve Sonraki Yazılar