Ali Rıza Özkan

Ali Rıza Özkan

İLK YERLİ UÇAĞIMIZ VECİHİ K-VI

İlk yerli uçağımız 97 yıl önce bugün göklere çıkmıştı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yerli ve milli uçağı 'VECİHİ K-VI' 95 yıl önce, 28 Ocak 1925 günü ilk uçuşunu gerçekleştirerek gökyüzüyle buluşmuştu.

Türkiye’de ilk yerli ve milIi uçağı tasarlayan ve imal eden Vecihi Hürkuş, I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı döneminde çeşitli ülkelerin ürettiği uçaklarla uçmuştu.

İcatçı ruhuyla bir Türk uçağı tasarımı yaparak hayalini hayata geçiren Hürkuş için bu fırsat, Haziran 1923’te Edirne’de arızalandığı için terk edilen İtalyan uçağını almak için arkadaşı Eşref ile görevlendirilince ortaya çıkar.

Hürkuş ve arkadaşı Eşref iki motorlu kaproni tipindeki uçağı kısa zamanda tamir ederek Edirne’den İzmir’e getirirler.

Dönemin Hava Kuvvetleri Müfettişi Albay Muzaffer Bey kısa sürede sağlanan bu başarıdan çok etkilenir ve uçağın isminin “Vecihi” olmasını önerir. Vecihi Hürkuş da aynı şekilde heyecanıyla, Muzaffer Bey’e hayalini kurduğu Türk yapımı uçak projesini sunar ve kabul edilir.

Daha Cumhuriyet ilan edilmeden, 23 Haziran 1923 tarihinde ‘Vecihi K-VI’ tasarlanarak teknik çizimleri kısa sürede tamamlanır.

Vecihi Hürkuş ve ekibi motor hariç, uçağın tüm diğer parçalarını kendileri yaparlar. Uçaklarının motorunu ise, Yunanlılardan ele geçirilen uçaklardan sökerek elde ederler.

‘Vecihi K-VI’ 14 ayda tamamlar ve Seydiköy hava meydanına taşındı, ancak bir sorun vardı.

Uçuşuna onayı verecek yeterli bilgi ve donanıma sahip mühendis ve ekipman yoktur. O nedenle, uçuş testleri, motor kontrolleri gibi görevler de Vecihi Hürkuş’a kalmıştır.

‘Vecihi K-VI’, 28 Ocak 1925’de 15 dakikalık uçuş sonrasında Vecihi Bey tarafından başarıyla yere indirilmiştir. Uçuşun 15 dakika sürmesinin gerekçesi, uluslararası standartlarda uçuş testlerinin 15 dakika olarak kabul edilmesidir.

Vecihi Bey, arkadaşlarının coşkulu alkışlarıyla karşılanmış, kurbanlar kesilmiştir.

Vecihi Hürkuş aynı günün akşamı tebliğ edilen evrakla, “izinsiz uçmaktan dolayı 10 günlük hapis ve yarım maaşının kesilmesi cezası”yla ödüllendirilmiştir.

VECİHİ K-VI TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Görev: Keşif

Mürettebat: 2 (160 kg)

Motor: Benz (6 silindirli)

Motor Gücü: 200 hp

Azami Hız: 207 km/h

Kalkış Ağırlığı: 1270 kg

Kanat Açımı: 11,70 m

Uzunluk: 7,61 m

Yükseklik: 3,0 m

İmalat Adedi: 1 adet

Önceki ve Sonraki Yazılar