MEHLİKA KOROL RENKLERİ NE ANLATIYOR?

Türkiye'de büyüyen sanat mutfağına kadınlar yerleşiyor.Kendilerini kabul ettiriyor ve sizleri şaşkına çevirebiliyor.Çünkü, içlerinde taşıdıkları yaratıcı gücü kullanmasını sahipsiz bırakmıyorlar artık!Düne kadar kadınları hor görenlerin Cumhuriyeti nasıl kurdukları dersi, unutulmayacak cevaptı.Bu gün dünya sanat arenasına adını yazdıran onlarca kadın sanatçımızı türkçe ingilizce metinlerle bir kitapta toplamış yayınlamıştık. "Sanatımızın Yeryüzü Kadınları" ki bir ilk kitap örneği olması abartı sayılmaz.Çünkü; aramızdan ayrılan  o 101 kadını akrostiş şiir felsefesiyle yazmıştım.Arkasından devam etti ve birkaç kitaba dönüştü.

Bu çalışmaları yaparken üç kuşak sanatçılarımızla yılların dostluğu ve arkadaşlığı olduğu kadar düzenlediğim yaratıcı sanat etkinliklerinde birlikte oluyorduk.

Benim üretim projem, kadın sanatçılar çizgisinde olduğu için onları bulup,onlarla sanat üretme köprüsünü kuruyorduk.Ülkemizin sanat borsası 10 yılın içinde inanıyorum ki koronavirüs sonrasında karşılaşacağı en güzel tablonun müthiş kadın sanatçıların doğuşuna tanık olacağıdır.Şu sıkıntılı,acılı günlerde sanatın insanı onaran ve belleğini koruyan mucizesi ile yüzleşmesi çok isabet oluyor.

Mehlika Korol; kendi sanat çizgisini hem eğitimciliği hem de atölyesinde büyütmüş ve herkes sanat kapısına gelsin diye sonsuz fedakarlıklarda bulunmuş.İlkeli olması sanat felsefesinin derinliklerden vazgeçmemesi gibi iddaalı eğitim programları boşuna değil! Mehlika Korol'un soyut resim algısı içindeki bütün kompozisyonları geçmişi sorgulayan imgelerle dolu.Her resim fırçasında kurduğu evren masalı sızısı var.Klasik ekol aynasında yer açmaya çalışması çok önemli bir çerçeve.Bilinmeyen denklemlerin yolculuğu resim sanatında sonsuz arayışın aşkı olsa bile bir yere demir atmak zorundadır.

Resim Sanatı insanlığın tarih sahnesine çıkışıyla yaşıt!

Ülkemiz dünyanın en iyi dördüncü tarihi arkeoloji müzesine sahip.Yani, öyle eserler ve tarih atlası elimizin altında dururken doğan her çocuğun o sanat tarihi şemsiyesine sığınması ve yağmur yağdırması şarttır. Mehlika Korol onlarca öğrenci yetiştirme çabasında dünya insanlık mirasının eğitimciliğini yapıyor sadece, bir yandan öncü kadınların sanat sahnesinde fırçası oluyor.Alınteri dökerek,bedel ödeyerek insanlık tuğlası örmek kolay mı?

Kültür Bakanlığımız gerçek anlamda bir program oluştursa ve Sanatta seferberlik başlatsa bütün yaratıcı kadınları sanat atölyeleri kurmalarını ve destek yağacağını ilan etse devrim olur.Mehlika Korol gibi onlarca kadın sanatçımızın insanlık ve ülke kalbi için yaptıkları bir emek ödülü ışığına gelmek zorundadır.Sanatın en tarihi ve açık hava müzesi ülkesinde onlarca müze açılmalı ve yüzlerce sanat üretimi ile yeni bir yaşam üretimi kurulmalıdır!

Elbette, bu düşüncelere bizi iten bizlerin sanatçı kimliği ve ukalalığı değil!

Geldiğimiz yer yeni bir yüzyılın kapısında bekleyen anahtarlardan hangizini seçeceğimiz.Mehlika Korol'un sanat okyanusu sessiz çığlık olurken onun  kattığı sanat saatleri hak ettiği yeri bulmalıdır.Onun kanıtladığı sanat ateşi eserleri yetiştirdiği öğrencilerle yarına adım atıyor.Sanat alkışını onlarla şahlandırıyoruz.

MEHLİKA KOROL ŞİİRİ

Mükemmel bir atölye ışığı 

Etken uyanan tayların fırçası

Habersiz gelen melekler

Limansız adımlar attı

İncelikler sokağında

Kimsesiz kalan renkler

Açılan dünya sofrasında

Kitaplara yazılan gerçekler 

Orkinos kulaçlarına armağan 

Renkler dansı durmadı

O zamansız dağlar aşılır

Lüzumsuz renkler silinir tarih aynasında

Önceki ve Sonraki Yazılar