Prof. Dr. Hamdi Temel

Prof. Dr. Hamdi Temel

MİKRODALGA SAĞLIĞA ZARAR VERİYOR MU?

Son yıllarda mikrodalga fırınlarının kullanımı oldukça arttı. Evlerimizde, kısa süreli kaldığımız otellerde, hatta iş yerlerimizdedevamlı yiyeceklerimizi ısıtmak için mikrodalga fırınları kullanmaya başladık. Bu kadar kullanımının artmasının nedeni ise yüksek enerji vererek yiyeceklerimizi çok kısa sürede ısıtıyor olması.

Başta kulağa hoş geliyor tabiki. Pratiklik de sağlıyor. Zaman tasarrufumuz da oluyor.

Ama yıllar sonra yiyeceklerimizi ısıtmak için kullandığımız mikrodalgadan oluşan radyasyonlarının verebilecekleri zararları şu an için tahmin edemiyoruz.

Mikrodalgalar, su moleküllerinin çok yüksek frekanslarda etkilenmesine, buhara dönüştürülmesine ve böylece yiyeceklerimizi kısa sürede ısıtmamızı sağlıyor.

Bununla birlikte verilen güçlü enerjiden dolayı ısıtılan yiyeceğin kimyasal yapısı bozulabiliyor veya değişebiliyor. Kimyasalların yapısındaki ikili üçlü bağların kırılması ile de bambaşka farklı bir kimyasal maddelere dönüşmesi ile son derece tehlikeli bir kimyasal madde oluverebiliyor.

Geleneksel ısıtma ile mikrodalgada ısıtma arasındaki en önemli farksöyleyecek olursak, mikrodalgaların gıdalardaki moleküllerin yapılarını bozması, geleneksel ısıtmada ise enerjinin düşük olması nedeni ile gıdalardaki moleküllerin yapılarının bozulmaması olarak kısaca açıklayabiliriz.

Tabi bu konu ile ilgili çok daha fazla detaylı çalışmaların yapılması gerekiyor.

Aşağıda yapılan bazı çalışmaları özetliyorum:

2003′te yapılan Gıda ve Tarım Bilimleri Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmada, mikrodalgaların brokoliyi nasıl etkilediği incelendi vebrokolinin mikrodalgaya maruz kaldıktan sonra yararlı antioksidanlarının yüzde 97′sini kaybettiği bulundu.

Sarımsak kullanılarak yapılan bir araştırma da ise, bir mikrodalgada sadece 60 saniyenin temel aktif bileşeninin (allinaz) işe yaramaz hale getirdiği bulundu.

Mikrodalgaların ayrıca anne sütünde bulunan bağışıklık arttırıcı ajanları yok ettiği de bulundu. Örneğin, bir çalışma da mikrodalga fırında anne sütünün lizozim aktivitesinde ve antikorlarda bir azalmaya neden olduğu ve daha patojenik bakterilerin büyümesine yardımcı olduğu görüldü.

Bir Japon çalışmasında, sadece 6 dakikalık mikrodalga ısıtmasının sütte bulunan B12′nin yaklaşık yüzde 40′ınındeğiştiğini ve besin değerinin azaldığını tespit ettiler.

Tarihi gıda bileşimi üzerine yapılan son üç çalışma, taze ürünlerde yaygın olarak bulunan bazı minerallerde yüzde 40′a varan düşüşler gösterdiğini ve proteinlerin bozulduğu tespit edildi.

1999 yılında yapılan bir İskandinav çalışmasında da mikrodalgada kuşkonmaz pişirmenin vitaminlerde bir azalmaya neden olduğu bulunmuş(Kidmose U ve Kaack K. Acta. AgriculturaeScandinavica B1999: 49 (2) .110-117).

Bu bilgiler ışığında:

1-               Yiyeceklerinizi kesinlikle plastik kaplarda mikrodalga ileısıtmayınız. Birçok çalışma, çoklu plastik ürünlerin çeşitli hormonları bozan kimyasallar içerdiğini ve ısıtılan kaptan yemeğinize kimyasalların geçmesinden dolayı vücudumuza zarar vermesi muhtemeldir.

2-               Süt mikrodalgada ısıtılmamalı, özellikle bebekler için hazırlanan biberonlarındaki sütler mikrodalgada ısıtılmaması gerekmektedir.

3-               Bir yiyecek birden fazla mikrodalgada ısıtılmamalı.

4-               Bebek ve küçük çocuklar için tasarlanan yiyecek veya içecekleri mikrodalga fırında ısıtmayın.

5-               Sebzeli yemeklerinizi hiç ya dabirden fazla mikrodalgada ısıtılmamasını tavsiye edebilirim.

Yararlandığım kaynak: https://www.collective-evolution.com/2017/02/17/why-heating-your-food-with-microwave-radiation-might-be-a-terrible-idea/?fbclid=IwAR37N6FrfWQwlSfI9eFAPT5HR5V19z6mBkQQVuh3fvqKKtLt66-GG1hd-Ns

Önceki ve Sonraki Yazılar