MUALLA TETİK’İN SERAMİKÇİLİK YÖNÜ

Kimilerinin arkaik sıfatını yakıştırdığı bir tamlamamız var. “İsmiyle müsemma" derler. Sahip olduğu ismin içerdiği anlamı, özellik olarak kendinde barındıranlara, derler. Sözlüklerde de “Fiziksel yapısıyla veya karakteriyle adı örtüşen.” Ya da “İsmi ile karakteri uyuşan kişiler,” diye tanımlanıyor.

Deseniz ki, çevrenizdeki dostlarınızdan bir örnek verebilir misin? Elbet veririm: O, Mualla Tetik…

Mualla, yüksek, yüce, âli, makamı, rütbesi, onuru büyük, ulu, ulvi, erdemli, faziletli, çok duygulu, güçlü, etkili demek.

Bülent Ecevit’in şiirinde söylediği gibi “… Emeğe eylem / Eyleme yürek / Yüreğe sevgi / Ne güzel uymuş” dizeleri arkadaşım Mualla Tetik’e de ne güzel uymuş.

Mualla Tetik’i özellikle Bodrum’da arkadaşları, sanat çevreleri ressam, müzisyen, bestekar yönleriyle tanırlar. İstanbul kültür sanat mahfillerinin devamcıları, şairliği, sunuculuğu, udîliği, öykücülüğü, programcılığı ile bilir, izler, sever, överler.

Her tarakta bezi olması, her şeyden anlaması, sahne kostümlerini kendisi dikecek kadar elinden her iş gelmesi, becerisi, görgüsü, bilgisi, her şeyden haberli olmasıyla “dört kol çengi,” desem bana yetersiz gelir. Ona içten inancımla “on parmağında on marifeti var,” demeliyim.

Deseniz ki, dokuzunu saydınız, onuncusu nerede?

Ben size daha seramik sanatçılığını söylemedim ki?

Mualla Tetik ve kızı Yeşim Damar Öner her türlü nümayişten, reklamdan uzak, alçak gönüllü, kozasını içten içe ören seramik sanatçılarıdır. Bin bir emek ve sabırla toprağı, kili çamura, çamuru şekle, şekli sıra boyaya, boyayla ateşi buluşturur

Kil, Mualla Tetik’in elinde gah, yiyecek, içecek formlarına, gerek süs eşyalarına, gerekse heykel, duvar panosu benzeri diğer sanatsal formlara giriyor.

O eller ki, yeteneğinin ve iç dünyasının yönlendirmesiyle kalıpta, tornada çamuru biçimlendiriyor, şekiller veriyor, kurutuyor, sırlayıp, sertleşinceye, dayanıklılık kazanıncaya kadar pişiriyor.

Anne ve Fransa’da olan kızı, Türk formlarının yansıra modern formlu objeler de denemekteler. Sırlanması ve fırınlanması aşamalarından sonra vitrinlerde, duvarlarda, mutfaklarda amaçları ile buluşmaları onlar için sevincin, mutluluğun hazların zirvesi oluyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar