Av. Ozan Karasay

Av. Ozan Karasay

ÖLÜMLÜ TRAFİK KAZASI NEDENİYLE MADDİ TAZMİNAT

Ölümlü trafik kazalarında, ölen kişinin yakınlarının maddi anlamda destekten yoksun kalmaları sonucu destekten yoksun kalma tazminatı, ölen kişinin defin ve cenaze masraflarının karşılanması için tazminat; ya da ölen kişinin ölmeden evvel hastane ve tedavi masraflarının karşılanması için maddi tazminat talep etmeleri mümkündür.

Yaşadığı trafik kazası sonucunda hayatını kaybetmiş olan kişinin, yaşadığı dönemde maddi olarak destek olduğu ve ölümü ile birlikte bu maddi destekten yoksun kalacak kişilerin maddi olarak yaşayacakları zararın giderilmesi adına talep edilebilecek olan tazminata destekten yoksun kalma tazminatı adı verilmektedir.

Destekten yoksun kalma tazminatı talep edecek kişiler, trafik kazası sonucu yaşamını yitiren kişinin eşi, çocukları ve bazı durumlarda annesi, babası ve bazı durumlarda da kardeşleridir.  

Bunların yanında destekten yoksun kalma tazminatını trafik kazası sonucu vefat eden kişinin kendisine sağlığında destek olduğunu kanıtlaması durumunda bu durumu ispatlayan kişiler de talep edebilir.

Yaşanılan trafik kazası sonucunda, vefat eden çocuğun ailesi, destekten yoksun kalma tazminatı talep edebilir.

Burada trafik kazası tazminatı olarak destekten yoksun kalma tazminatı talep edecek olan aile, çocuğun ileride kendisine maddi anlamda yardımda bulunacağı ve aileye bakacağı gerekçesi ile tazminat davası açabilir.

Ölümlü trafik kazası tazminatı kapsamında talep edilebilecek tazminatlardan bir tanesi de trafik kazası sonucu ölen kişinin sağlık kuruluşunda gördüğü tedavi masrafları ve hastane giderlerinin talep edilmesidir. Burada trafik kazası sonrası vefat eden kişinin yakınları tarafından yapılan harcamalar davalıdan talep edilebilmektedir.

Ölümlü trafik kazası tazminatı kapsamında karşı taraftan talep edilebilecek maddi zararlardan birisi de ölen kişinin cenaze ve defin işlemleri için harcanan giderlerin tazmindir.  

Trafik kazası sonucu ölen kişinin mirasçıları, merhumun cenaze ve defin işlemleri için harcadıkları parayı, davalıdan talep edebilirler.

Burada cenaze ve defin işlemleri içerisinde, defin için harcanan tüm masraflar bulunmaktadır.

Örneğin cenazenin bir yerden başka bir yere taşınması masrafları, kefen masrafları, yemek giderler gibi masraflar davalıdan talep edilebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar