SANATIMIZI VE SANATÇILARI KİM KURTARIR?

Korona virüs sıkıntısı dünya da büyük yaralar açtı ve kanamaya devam ediyor. Çözüm odaklı adımlar için her ülke kendi gücünü zorluyor. Ekononik planlar yeniden dizayn ediliyor. Emek ve Sermaye kesimindeki  çatışma her gün büyüyor.

Türkiye Cumhuriyeti 600 Milletvekiline her ay 25.500 TL ve Cumhur Başkanına 81.250 TL ödenmektedir.

Bakanlık görevinde olanlar 17.500 TL almaktadır.

Şimdi, "Sanatçı Anayasası " istiyoruz bildirgesini geçen 6 ay içinde açıkladım ve duyarlı gerçek gazeteciler sayfalarında paylaştılar.

Sanat cephesinde müzik kurumlarımızın yaşadığı gereksiz kavgalar,ucuz polemikler en çok üreten insanlara zarar verdi. Dünya Müzik kurumlarına düzenli her yıl para ödeyen kurumlarımız kendi üyeleri ve müzik pazarlama stratejisini geliştirmek yerine içerde kişişel didişmelerle ve aldığı maaşların hakkını vermeyen insanlar oldular. Dünya Müzik Borsası; 200 yıllık pastadan büyük payını alırken durmayan üretimi ile dünyanın müzik bankası kanı olmaya devam etti. Amerika, İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya, İsveç başı çekenler arasında oldu.

Ülkemizin ağır siyasi gündemi,iç hesaplaşmalar,saldırılar kaosu en çok kültür ve sanat arenasına yatırımı ve büyümeyi de engelleyip durdu. Bu kaçınılmaz süreç devam ederken korona belası yakamıza yapıştı. Ölüm,kalım savaşında sağlıkçı kahramanların başarısı bile zor alkışlanırken kaybettiğimiz sağlıkçılara ağıtlar,direnç şarkıları ürettik.

Biz sanatçıların toplamında yaşanan yıkımlar hazırlıksız yakalandığımız deprem oldu.

İlk aylarda çözümler aradık,yollar denedik,beyin fırtınası yaptık.Fakat,geçen 10 ayın içinde bütün sanatçıları yaşama ve geleceğe götürecek bir gerçek yasa için kimse sonuç mucizesi yaratmadı.

Müzisyenlere ki 

O da mekanlar kapandı diye 1000 TL yardım  yapılacak açıklaması çıktı.

DÜNYA DEVLETİ OLMAK VİCDAN VE VEFA İSTER

1- Sanatın her dalında olan sanatçılara gerçek bir telif hakları yasası verilmezse ülkenin morali,iç barışı geleceği olmaz.

2-İktidarın Sanatçılarına özel konserler ve bütçeler verilerek ülke sanatı gelişmez daha çok içerdeki huzursuzluğa hizmet eder.

3-Fetö terör örgütü gibi ülke düşmanı imamların son bulması için vatan sanatçıları yetiştirecek okulların açılması.

4-Sanatçıların kurduğu hayat sofraları evlerde,işyerlerinde,okullarda hep yaşam nefesi olurken ve dijital dünya arenası ile herkes telefonlarında mutlu olmak için sanatçıların ürettiği eserlerle mutlu oluyorsa o eserlerin sahiplerine emek haklarının verilmesi sanatçı anayasasının ekmeği, hak edişidir!

5-Sanatçıları en zengin ve genç kuşağa sahip ülkemizin boyunu eğik,geleceğinden kaygısız yaşaması için sanata ve sanatçıya saygının değerini yüceltecek projeler üretilmelidir.

6-Yeni dünya arenasında ve güç ilişkilerinde  sanat ve sanatçı vizyonu ezik,acınası insanlar sunumu algısı yaratmak ülke savunması için kötü ayna olur!

7- Bir kaç dil konuşan Genç kuşaklarımızın ülkeleri ile ilgili gurur duyma aralığı kendilerine verilen değerle yansıtılır.

8- Sanat ve Sanatçılar öksüz kalan bir ülkenin yarını olamaz ve bu gelişme için adım atmayan siyasiler tarihin alnında olmayacaklardır.

9-Sanatçılar bütçesini sanata zaman ayıran,sanatı seven devlet adamlarıyla olur. Çünkü, Bir enstruman çalan, resim yapan,heykel sanatı ile uğraşan siyasilerden kötü kararlar, kötü konuşmalar, ucuz polemikler çıkmaz!

10-Türkiye Cumhuriyeti Devletinin geçmişten geleceğe uzanan köprüsünde dünya sanat borsasında var olmak gibi bir derdi olmak zorundadır.

11-Sanatı ve Sanatçıları düşünen devlet aklı,ülkesindeki sanatçı çocukların doğması için uykusuz kalmayı,aç kalsa bile onların ömrünü uzatmadan rahat etmemeyi bilmelidir.

12-Kendimizle gurur duyacak sanat üretimlerimiz,insanlık için vereceğimiz ne güzelliklerimiz varken zavallı kalacak uygulamalar,kararlar hepimizi zor durumda bırakır,bıraktı bile!

13-Dünyanın en zengin devletlerine veya güçlerine insanlık sanatını öğretmek için önce ülke sanatçılarına ekonomik değeri yaratan ve onu besleyen yasayı çıkarmalıyız!

Bu gün İlyas Salman 100'ün üstünde çektiği filme rağmen telif hakkı alamıyor. Çünkü, o günlerde yapımcı şirketin ona devir anlaşması imzalattığını bilmeden imzalıyor.

Bu anlaşmalar hala devam ediyor ki setten sete koşarak değil bir filmde emeğinin karşılığı verilmeli ve bir yıl geçinebilmelidir sanatçı.

14-Dünya Sanatçıları için Fransız Devriminin kazandırdığı; "Fikir Mülkiyet Yasası" dünya sanat borsasını 300 yıldır besliyor ve güçlendiriyor hala ki biz hem içerde imza attığımız dünya sanat örgütlerinden geri durumdayız.

Gerçek kurum yöneticileri olsaydı sanatçılar ve sanatımız ayaklar altında kalmazdı.

15-Korona günlerinde ağır bedeller ödüyoruz ve insanlık geleceğine katacağımız özgür,adaletli dünya ülkesi ışığında bir model olma şansımızı sanat ve sanatçı hakları devrimini hayata geçirerek içerdeki  terörü dışardaki ukalalıkları bitirebiliriz.

Sanatın ülke barışına,üretim ekonomisine,çocuklarımızın geleceğine aşısını hiçbir şey veremez.

Türkiye Halkının Sanatçıları karşılıksız ne sofralar kurdu, ne eğlencelere, ne mutluluklara şarkı oldu,sanat yarattı. Artık, sanatçı olmanın gururunu, sanatın kazandıran sanatçıları yaşatmak, kapılar açmak önümüzde duruyor.

17- Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Maaş alan 600 vekil;

Sanat ülkesi, Sanatçılar cenneti olduğunu cehennem kararlar almadan nefes alamayacaklarını bilmelidir!

RESİMLER, EROL DENEÇ'E AİTTİR

Önceki ve Sonraki Yazılar