TÜRK AYNŞTAYN PROF. DR. OKTAY SİNANOĞLU'NU TANIYOR MUSUNUZ?

 

Evet, yurdun bağrında ne bilim insanları,ne aydınlar çıkar!

Ama kıymeti bilinmez ve öldükten sonra anlaşılır sözleri vardır ya işte, ona cevap vermek için birden çıkar gelir o kahramanlar ve gündemi belirlerler. Oktay Sinanoğlu ki

Esin Afşar'ın ağabeyi olduğunu bile uzun zaman yazmadı,söylemedi.Çünkü, fırsat olmadı,ya da reklam olsun istemedi.Dünya arenasına ilk defa adını yazdıran kaç tane bilim insanı varsa onlar bile öğrenilmeden aramızdan ayrılıp gitmedi mi?Hani, çocuklarımıza büyüyünce ne olacaksın diye sorulur, ya da şu ol,bu ol denir!

Bazı çocuklar zaten o söylenmeden yolunu çizmiş,fikir üretmiş,hayat deneyleri sunmuş, büyük yolculuğa çıkmış olurlar! Oktay Sinanoğlu dehası da öyle...

2015 yılında aramızdan ayrılmadan önce

 Türkiye'nin gündemini belirleyen yıldız oldu.

Kimseye papuç bırakmadan yeni öğrenilmesi gereken gerçekleri söyledi.Yani,2000'li yılların emperyal dünyasının ülkemize dayattığı ne varsa ekonomi'den, kültürel kimliğe karşı oturdu kitaplar yazdı,konferanslar verdi. Üniversitelerde yer edinse de o günün siyasi günahkarları ve işbirlikçileri üniversite'deki derslerinden alı koyup bitirdiler derslerini.Peki,durdurabildiler mi?O dehanın canında akan vatan sevdasını,yaşam aşkının ışığını? Tabii ki hayır!

OKTAY SİNANOĞLU NE YAPTI?

1-Uyanış kampanyası başlattı.

2-Dil giderse ülke gider bayrağını açtı.

3-Millete özünüze dönün ve çocuklarınızı kurtarın dedi.

4-Bye Bye Türkiye'nin yerine Ayağa Kalk Türkiye çalışmaları yaptı.

5-Amerika'nın ülkedeki her alandaki kuşatmalarını deşifre etti.

6-Amerika'da yaşadığı yılları ve Onların Türkiye düşmanlığını belgeledi.

7-Memleket Sevdası köprüsünü bi daha gösterdi.

8-Korkusuz olmayı öğrenin dedi.

9-Türk'ün tarihteki gücünü,zekasını,becerikli oluşunu kanıtladı.

10-Türkiye'nin dünya üzerindeki değerini,oynanan oyunların nedenini yazdı!

11-Emperyalist devletlerin karanlık sayfalarını ülkedeki işbirlikçilerine geçit yok dedi.

12-Bilim ve Gönül yayınevini kurarak tarihe sahip çıkma umudu verdi.

OKTAY SİNANOĞLU KİMDİR?

Profesör Dr. Oktay Sinanoğlu yani halk dilinde Türkiye’nin Albert Einstein olarak bilinen ünlü bilim adamının tek gayesi Türkiye’ye yaşadığı süreç’de bir şeyler katmaktır. Bu uğurda çok yol kat etmiş ve ömrünün tamamını Türkçenin yozlaşmaması için harcamıştır. Oktay Sinanoğlu 1935 yılında Bari’ de doğdu. Babasının başkonsolosluk görevinden dolayı doğduğu Bari topraklarından dört yaşındayken, ikinci dünya savaşın sebebiyle Türkiye’ye döndü. Eğitiminin üniversite’ye kadar’lık bölümünü Türkiye ‘de tamamlamış. 1953 yılında TED Yenişehir lisesini burslu olarak okuması aka bininde birincilikle bitiren Sinanoğlu okulun bursuyla ABD’ de kazandığı kimya mühendisliği bölümünü okumak üzere Türkiye’den ayrılmak zorunda kaldı. 1956 yılında öğrenim gördüğü Kaliforniya üniversitesi, Berkeley kimya mühendisliğini birincilikle bitirdi. Bütün hayatı başarıyla geçen Oktay Sinanoğlu birinciliği kimseye bırakmamakla kalmayıp kendini geliştirmeye devam ederek, 1957’de Massachusetts Institute of Technology’yi sekiz ayda birincilikle bitirerek Yüksek kimya Mühendisi oldu. 1960’lı yıllarda Yale üniversitesinde iş hayatına asistan profesörlük ile başlayıp , 26 yaşında atom ve moleküllerin çok elektronlu kuramı ile 50 yıldır çözülemeyen bir matematik kuramını ,çözüp bilim dünyasına kattığı için profesör unvanını alması öngörüldü.

Profesör Doktor Oktay Sinanoğlu Biyografisi

Bu unvan ile dünyanın her yerine, en genç profesör unvanı alan biri olarak tarihe geçti. 1964 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesinde (ODTÜ) danışman profesör olarak kariyerinde hızla yükselişler gösterdi. 1973’de Almanya’nın en yüksek “Aleksander von Humboldt Bilim Ödülü”nü ilk kazanan kişi oldu. İlklere ve ödüllere doymayan Sinanoğlu başarısıyla dünyaya mâl oldu. 1975’de Japonya’nın “Uluslararası Seçkin Bilimci Ödülü“nü kazandı; yine 1975 yılında özel kanunla Oktay Sinanoğlu’na ilk ve tek Türkiye Cumhuriyeti Profesörü unvanı verildi. Türk-Japon kültür, bilim ve eğitim ilişkilerinin temelleri sağlam olan Oktay sinanoğlu 1976 yılında Japonya’ ya Türkiye cumhuriyeti özel elçisi olarak atandı. Başarıları ve unvanı bununla sınırlı kalmayan profesör dr Oktay sinanoğlu Amerikan Bilim ve Sanat Akademisinin ilk ve tek Türk üyesi olarak Meksika hükümeti tarafından yüksek Bilim Ödülü “Elena Moshinsky” ödülü ile şahsı onurlandırıldı. DNA sarmalının çözelti içinde o biçimde nasıl durduğuna açıklama getirdi. Dünyanın pek çok yerinde buluşları ve kuramları ile ilgili konferanslar verdi.

1993 yılında jale üniversitesinden emekli olup Türkiye döndü. Türkiye’ye dönerek Yıldız Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü’nde profesörlüğe atandı. 2002 yılında bu üniversiteden de emekli olan Oktay Sinanoğlu kendini Türkçeye ve Türkçeyi korumaya adadı. Bu konuda bir çok eserler veren Profesör Dr. Oktay Sinanoğlu 19.04.2015 tarihinde hayatını kaybetmiştir.

OKTAY SİNANOĞLUNUN ESERLERİ

  • Göçmen Hamamı
  • 2050’ye 5 Kala Dünyanın 105 Yıllık Tarihi
  • İlerisi için Türkçe Giderse Türkiye Gider
  • Bye,Bye Türkçe / Bir Nev-York Rüyası
  • Büyük Uyanış
  • Hedef Türkiye
  • Ne Yapmalı / Yeniden Diriliş ve Kurtuluş İçin
  • Yeni Bilim Ufukları I
  • Yeni Bilim Ufukları 2 Yeni bir matematik kuramı ve onunla bazı fizik kimya ilkelerinin bulunması
  • Yeni Bilim Ufukları 3 Hayatın Örgüsü Elli Yıllık Biyolojinin Temellerini Sarsan Sorular

Önceki ve Sonraki Yazılar