Bağış: Trafik kazalarını önlemek bizlerin elinde

Trafik Haftası nedeniyle Trafik Haklarım Derneği'nden önemli bir hamle geldi. Dernek, trafik kazalarındaki can kayıplarına dur diyebilmek 1-7 Mayıs tarihleri arasındaki Trafik Haftası’nda kampanyayı sürdürme kararı aldı.

Trafik Haftası nedeniyle Trafik Haklarım Derneği'nden önemli bir hamle geldi. Dernek, trafik kazalarındaki can kayıplarına dur diyebilmek 1-7 Mayıs tarihleri arasındaki Trafik Haftası’nda kampanyayı sürdürme kararı aldı.

Trafik kazalarına karşı kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla bir çok ünlü isminde katılmış olduğu kampanyaya Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış'da katıldı.

T.C. Prag Büyükelçisi Egemen Bağış kampanyaya Prag’dan video ile destek verdi.
Bağış 1-7 Mayıs Karayolu Trafik Güvenliği Günü ve Karayolu Trafik Haftası vesilesiyle paylaştığı videoda;Türkiye ile Çekya arasındaki trafik kaza oranlarına değindi. 

Türkiye'de yapılan yol, otoyol, tünel, duble yolların etkisinden bahseden Egemen Bağış, sürücülere şu uyarılarda bulundu: "2020 Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı verilerine göre ülkemizde 365 bin trafik kazası meydana gelip, bu kazalarda 2197 kişi olay yerinde hayatını kaybetti. 

Aynı dönemde ise nüfusu 8’de biri olan Çek Cumhuriyetinde ise 465 kişi hayatını kaybetti. Bu da ülkemizde yapılan yol, otoyol, tünel, duble yolların aslında ne kadar önemli olduğunu vurguluyor.Trafik kazası sonucunda tek bir ölüm bile çok fazla.Trafik kazalarını önlemek bizlerin elinde.Lütfen kurallara hassasiyet gösterelim ve dikkatli olalım.Her nerede yaşıyor olursanız olun lütfen trafik konusunda duyarlı olun ” çağrısında bulundu.

Trafik Haklarım Derneği'nin yazılı tam basın metni şöyle:

En az Kovid-19 kadar önemli bir halk sağlığı sorunu olan trafik kazalarında dünya genelinde her 24 saniyede bir kişi, her yıl 1.3 milyondan fazla kişi hayatını kaybediyor. 

Türkiye ’de 2015 - 2019 yılları arasında trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısının 34 bin 405, yaklaşık 1.5 milyon kişinin ise yaralandığı biliniyor. Tüm bunların yanında sevdiğini kaybetmenin acısını veya engelli kalmanın çaresizliğini yaşayan sayısız insan bulunuyor. İstatistikler trafik kazalarının büyük bir çoğunluğunun öngörülebilir ve önlenebilir olduğu gösterirken, alınacak tedbirlerin başında trafik kurallarına uymak geliyor. 

Tüm dünyada olduğu gibibülkemizde de pek çok farkındalık çalışması sürerken, önemli bir hamle Trafikte Haklarım Derneği’nden geldi. Derneğin kurucusu Yasemin Usta’nın geçtiğimiz yıl Trafik Haftası’ndabbaşlattığı #TrafikKazalarınaDurDe adlı bir sosyal medya kampanyasına ünlüler, trafik mağdurları başta olmak üzere 7'den 70'e binlerce kişi destek vermişti. 

Dernek, trafik kazalarındaki can kayıplarına dur diyebilmek amacıyla bu yıl da 1-7 Mayıs tarihleri arasındaki Trafik Haftası’nda kampanyayı sürdürme kararı aldı.

Mayıs ayı boyunca trafik mağdurları ve ünlü isimler TrafikKazalarınaDurDe diyor!

Trafikte Haklarım Derneği kampanya kapsamında, trafik kurallarına uymanın önemi konusunda farkındalığın artmasına katkı sağlamak amacıyla, İçişleri Bakanlığı'nın desteğiyle 45’er saniyelik 8 kamu spotu hazırladı. 

Trafik Haftası'nda başlayarak uzun süre yayında kalacak kamu spotlarında, Türkiye'nin sevilen isimlerinden oyuncu Ecem Özkaya, rock şarkıcısı Haluk Levent ve oyuncu/trafik mağduru Temmuz KARİKUTAL ile kazada kuzenini kaybeden Yasemin Usta, annesini, kardeşini, oğlunu yitiren Serdar Evlin, eşini kaybeden Selma Evlimen ve kazada iki bacağını kaybederek engelli kalan Mürsel Aktaş yer alıyor.

Herkesten destek bekliyor

Trafikte Haklarım Derneği, kampanyaya destek olmak isteyenleri, #TrafikKazalarınaDurDe hashtagini kullanarak ve derneğin sosyal medya hesaplarını etiketleyerek, kamu spotlarını kendi
sosyal medya hesaplarından paylaşmaya davet ediyor. Kendi farkındalık videosunu veya görselini hazırlamamak isteyenler ise trafikte en fazla rahatsız oldukları sorunları ve kaza faktörlerini
belirleyip, bu sorunlarla ilgili kurallara uymayanları uyardıkları bir videoyla projeye destek olabiliyor.

Tüm destek verenlerden ellerinin içine kırmızı kalemle “DUR” yazarak veya trafik polisleri gibi dur işareti yaparak herkesi bu farkındalığa davet etmeleri isteniyor.