Adalar'daki Heliport projesini mahkeme durdurdu

İstanbul 10. İdare Mahkemesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Büyükada’ya helikopter pisti yapılmasının önünü açan imar planına verdiği onayın yürütmesini durdurdu.

Adalar'daki Heliport projesini mahkeme durdurdu

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin de müdahil olduğu davada mahkeme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 29 Haziran 2020’de askıya çıkarttığı Büyükada Helikopter İniş Alanı (Heliport), Teknik Altyapı Alanı ve İskele Amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nın yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

İstanbul 10. İdare Mahkemesi kararında uyuşmazlığa konu planların, plan onama sınırının kentsel sit alanı dahilinde ve etkileşiminde olduğunun sabit olduğuna hükmetti.

Bu nedenle de kentsel sit alanı olan yerde yapılan planın mevzuat hükümleri gereğince ‘Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Planı’ olarak hazırlanıp ilgili koruma kurulunun görüş ve onayı da alınmak suretiyle yürürlüğe konulmasının zorunu olduğuna karar kıldı.

Mahkeme kararında “Söz konusu koruma planlarının yapılısına ilişkin usul ve esasların ise uyuşmazlığa konu planlardan farklı olduğu gözetildiğinde, kentsel sit alanı dahilinde yapılan işbu davaya konu nazım ve uygulama imar planlarında hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmış ve hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiştir” ifadelerine yer verdi.