AK Parti ile CHP, Akçay Sulak Alanı'nı ranta çevirmek için birleşti!

Cumhuriyet Halk Partisi eski Genel Sekreteri, İstanbul Milletvekili, Kars kökenli Gürsel Tekin, yine kendisi gibi Kars kökenli Üzeyir Engin'in sahibi olduğu Engin Gayrimenkul şirketinin Akçay Sulak Alanı içerisinde kalan villa arsalarının televizyon yayınında pazarlanması toplantısına katıldı. Gürsel Tekin ile birlikte, müzisyen Tolga Sağ da arsa pazarlama yayınına katıldı. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği yaptığı açıklamayla projeye sert tepki gösterdi.

AK Parti ile CHP, Akçay Sulak Alanı'nı ranta çevirmek için birleşti!

Yüzlerce canlı türüne ev sahipliği yapan Kuzey Ege bölgesinin son sulak alan ekosistemlerinden biri olan Akçay Sulak Alanı’nın bir kısmı, bir yılı aşkın süredir Balıkesir Büyükşehir Belediyesi (BBB) tarafından moloz ve atık dere dip çamurları ile doldurulurken, şimdi de alanın bir kısmı Engin Gayrimenkul tarafından villa amaçlı pazarlanıyor.

Balıkesir Akçay’da, denize 300 metre ve şehir merkezine 2 kilometre olarak pazarlanan projede yer alan arsaların bulunduğu konumda yapılaşmanın bulunmadığı Çıkrıkçı Köyü tarafında birinci sınıf tarım arazisi olduğu tespit edildi!

Geçtiğimiz ay Küçükkuyu’daki bir inşaat firmasının reklamında boy gösteren CHP’li Tekin, bu sefer de Akçay Sulak Alanı'nı yok edecek projenin satışına destek vermek için Enginkent tanıtımında oynadığını söyledi.

Sulak Alan'a hem AK Partili Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve hem de CHP'li Edremit Belediyesi göz koymuş durumda. Bu nedenle de, bölgenin talan edilmesinde her iki tarafın da "projeleri" havada uçuşuyor!

CHP ESKİ GENEL SEKRETERİ GÜRSEL TEKİN SULAK ALANDA ARSA PAZARLIYOR!

“Akçay Enginkent” olarak pazarlanan proje kapsamında 200 adet 300 metrekarelik villa arazisi yer aldığı belirtiliyor ve araziler en az 300 bin TL’ye pazarlanıyor. Proje satış ve tanıtım videosunda CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in de yer alması dikkat çekiyor.

“Engin Gayrimenkul & Arsa Ofisi” adlı Facebook sayfasında paylaşılan 9 dakika 22 saniyelik videoda 5. dakika 7. saniyede söz alan Tekin, “Engin kardeşim öyle güzel anlattı ki yani param olsaydı körfezdeki bütün arsasını kapatabilirdim” diyor. Bunun üzerine sunucunun “Ama bir tane alırsınız herhalde” demesine ise CHP’li Tekin “Kesinlikle” yanıtını veriyor ve ekliyor:

İnsanoğlu iki şeyle yaşıyor: Bir hava, bir de su. Havanız, suyunuz temiz değilse nasıl beslenirseniz beslenin, nasıl kendinize bakarsanız bakın anlamı yok. Körfezin öyle bir özelliği var. Gerçekten kutluyorum. Ve bugüne kadar bütün siciline de baktım, bu piyasada tertemiz bir sicilin olduğu için çok rahatlıkla bunları satarsın, hiçbir sıkıntın olmaz.

ŞİRKET YASADIŞI TEMEL ATMA TÖRENİ DÜZENLEDİ!

Bir taraftan CHP eskli Genel Sekreteri Gürsel Tekin'in sınırsız desteğini alarak Edremit Belediyesi ile anlaşan Engin Gayrimenkul'un sahibi Üzeyir Engin, diğer yandan da AK Parti Balıkesir il yöneticilerini ikna etmiş olacak ki, ruhsatı olmadığını herkesin bildiği bir alanda pazar günü temel atma töreni adı altında Tolga Sağ, Özcan Türe, Ercan Papur gibi müzisyenlerin katılımıyla kurdele kesip, halay çektiler.

Engin Gayrimenkul yasal olarak işlemlerini hazırlayamasa da, bölgede nüfuzu o kadar kuvvetli olmalı ki, bölge güvenliğinden sorumlu Jandarma Karakol komutanı dahi temel atma töreninin "tadı kaçmasın" diye, protestocuları alandan uzak tutmak için üstün gayret sarf ediyordu!

Bu tören gösterisi ile, yurtdışında yaşayan potansiyel arsa taliplilerinin ikna edilmek istendiği ve yasallıkla ilgili kuşkuların giderilmenin hedeflendiği iddia ediliyor. Engin Gayrimenkul'un bu projeden beklediği kazanç yaklaşık 6 milyon Avro. TL olarak 60 milyonun üzerinde bir kazanç elde edileceği anlaşılan proje için, yurtdışında yaşayan işçilerin ikna edilmesinin son derece önemli olduğu da ortaya çıkıyor.

AKÇAY SAZLIĞI VE SULAK ALANI’NDA ENGİN GAYRİMENKUL’ÜN TEMEL ATMA TÖRENİNE YAŞAM SAVUNUCULARINDAN BÜYÜK TEPKİ!

Söz konusu proje ile ilgili parsellerin bulunduğu alan Türkiye’nin taraf olduğu RAMSAR Sözleşmesi, Çevre Kanunu, Kara Avcılığı Kanunu ve Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’ne göre “sulak alan” özelliklerini taşıyor.

Alan ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Sulak Alan Sulak Alan Envanter Sistemi SAYBİS’te de kayıtlı olan 148 hektar büyüklüğündeki “Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı” sınırları içerisinde yer alıyor.

Villa arsası olarak pazarlanmak istenen alanda pazar günü kitlesel bir protesto eylemi düzenleyen Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği'nin konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklama şöyle:

Engin Gayrimenkul, Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nda, “Enginkent Temel Atma Töreni” adı altında 200 villa arsasının satış ve pazarlaması için konser düzenledi!

Edremit Körfezi’ndeki yaşam savunucuları, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin çağrısı ile projeye karşı tepkilerini dile getirmek için Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nda bir araya geldi.

Alana gidildiğinde geniş güvenlik önlemlerinin alındığı görüldü. “Akçay Sazlığı Rant Alanı Değildir, Sulak Alandır. Binlerce Canlının Yuvasıdır. Yuvama Dokunma” yazılı pankart arkasında yürüyüşe başlayan ve “İmar Rantına Hayır”, “Sulak Alan Bizimdir, Bizim Kalacak” sloganları atan yaşam savunucuları tören alanına sokulmadı.

Şirket yetkilileri yaşam savunucularının basın açıklaması yapmalarını engellemek amacıyla konser alanı ses sistemini sonuna kadar açtı. Bunun üzerine, ıslıklarla ve “Müziği Kes” sloganları ile protesto edilen şirket, avukatların ve güvenlik kuvvetlerinin devreye girmesi ile ses sistemini kapatmak zorunda kaldı.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nden Ela Taşezen, Harika Şişmanlar ve Süheyla Doğan’ın okuduğu basın açıklaması sırasında “’Para Puldur, Sulak Alan Candır”, “Havama, Suyuma, Sazlığıma Dokunma”, “Sulak Alana Çöktürmeyeceğiz.” “Sulak Alan Kuşlarındır, Kuşların Yuvasına Dokunma” sloganları atıldı.

Şirket, basın açıklaması tamamlanmadan ses sistemini yeniden açarak açıklamayı engellemeye çalıştı.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Artur Çevre Platformu, Balıkesir Çevre Platformu, Burhaniye Çevre Platformu, Burhaniye Ekoloji Gönüllüleri, Edremit Çevre Sağlığı ve Doğayı Koruma Derneği, Körfezden gelen çeşitli sendika ve siyasi partiler, kadın örgütleri ve yaşam savunucularının yer aldığı basın açıklamasında sulak alanların önemi vurgulandı ve Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’na yönelik imar rantı ve diğer tehditlere dikkat çekildi.

Ramsar Sözleşmesi, Sulak Alan Yönetmeliği ve Çevre Kanunu’nca korunması gereken ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Sulak Alan Envanterinde 148 hektar olarak kayıtlı olan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin Rezerv Konut Alanı Projesi ile, Edremit Tarım Organize Sanayi Bölgesi Projesi ile ve villa projeleri ile yok edilmeye çalışıldığı vurgulanarak Sulak Alanı koruması gereken ilgili kamu kurumlarının görevlerini ihmal ettikleri ifade edildi.

Edremit Belediyesi’nden alınmış herhangi bir inşaat ruhsatının olmadığını Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği temsilcileri ile yaptığı telefon görüşmesinde itiraf eden şirketin alanın girişine ve sahneye astığı pankartlarda “Temel Atma Töreni” yazması dikkatlerden kaçmadı. Yaşam savunucularının alandan ayrılmasından sonra yasadışı bir şekilde temel atılıp atılmadığını Edremit Cumhuriyet Baş Savcısının ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün dikkatlerine sunmak gerek.

Engin Gayrımenkul’ün reklamlarında CHP Milletvekili Gürsel Tekin’in yer alması ve konserde de Tolga Sağ gibi sanatçıların yer almasına tepki gösterildi.

Yaşam savunucuları, Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nı imar rantçılarına teslim etmeyeceklerni ve sonuna kadar sahip çıkacaklarını belirterek alandan ayrıldı.

Basın açıklamasının tam metni aşağıda yer alıyor.

AKÇAY SAZLIĞI RANT ALANI DEĞİL SULAK ALANDIR.

BİNLERCE CANLININ YUVASIDIR!

YUVAMA DOKUNMA!

Yüzlerce canlı türüne ev sahipliği yapan Kuzey Ege bölgesinin son sulak alan ekosistemlerinden biri olan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı uzun süredir çeşitli tehditler altındadır ve giderek yok olmaktadır. Uzun süredir giderek küçülen sulak alandan geriye kalan 148 hektarlık alan ise Tarım Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Sulak Alan Envanter Sistemi (SAYBİS) de kayıt altına alınmıştır ve Bakanlığın web sitesinde yayınlanmaktadır. Kayıtlı sulak alanı yasal olarak koruması gereken kurumlar da ne yazık ki duyarsız davranmakta ve sulak alanın tahribatına ve başka amaçlarla tahsisine göz yummaktadır.

Bugün buraya geliş nedenimiz Bakanlık web sayfasında ilan edilen Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı haritasına göre sulak alan içinde olan bir alanda Engin Gayrimenkul tarafından villa amaçlı temel atma töreni çağrısıdır. Şirketin sosyal medyada verdiği ilanda, temel atma töreninin Tolga Sağ’ın da yer alacağı bir konserle gerçekleştireceği bilgisi yer almıştır.

“Akçay Enginkent” olarak pazarlanan proje kapsamında 200 adet 300 metrekarelik villa arazisi yer aldığı belirtilmekte ve araziler en az 300 bin TL ye pazarlanmaktadır. Proje satış ve tanıtım videolarında CHP İstanbul Milletvekili Sn. Gürsel Tekin’in yer alması ise oldukça üzücüdür. Şirketin temel atacağı bilgisi üzerine, Dernek olarak Edremit Belediyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Edremit , Kaymakamlığı’na yazılı olarak başvurarak bu alanla ilgili inşaat ruhsatının olup olmadığını ve bu projenin1/100.000’lik Balıkesir Çanakkale Çevre Düzeni Planı’na uygun olup olmadığını sorduk. Sorularımızı ayrıca basın ve kamuoyu huzurunda da duyurduk. İlgili kurumlardan sorduğumuz soruların yanıtlarını bekliyoruz.

Şirket yetkilileri düz bizi arayarak proje alanlarının imarlı ve tapulu olduğunu ve sulak alanla ilgisi bulunmadığını belirttiler. Bizler de kendilerinden inşaat ruhsatları olup olmadığını sorduk. Şirket temsilcileri, inşaat ruhsatı için Belediyeye başvurduklarını ancak henüz ruhsat alamadıklarını itiraf ettiler. Biz de “Bu durumda nasıl temel atma töreni düzenliyorsunuz?” diye sorduğumuzda, temel atmaktan vazgeçtiklerini ve yalnızca konser düzenleyeceklerini belirttiler.

Sulak Alanlar oldukça önemli ekosistemlerdir:

• Su kalitesini korur ve iyileştirir (kirliliği filtreler, kimyasal maddeleri soğurur, tortu biriktirir, oksijen üretir, besin zinciri oluşturur), mikro iklim oluşturur, azot, kükürt, metan, oksijen, su ve karbondioksit gibi maddelerin ekolojik döngüsünü sağlar.

• Fitoplanktonlar, zooplanktonlar, balıklar, kabuklu canlılar, su kuşları ve diğer canlılar için yasam alanı oluşturur.

• Sel ve taşkınları önler, rüzgar erozyonunu azaltır, yer altı suyunu reşarj-deşarj eder, mera olanağı sunar, balıkçılık, tarım, su ve hammadde kaynağı oluşturur.

Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın önemli bir kısmı Sulak Alan Yönetmeliğine ve Ramsar Sözleşmesine aykırı bir şekilde 2017 yılında yapılan çevre düzeni plan değişikliği ile Edremit Tarıma Dayalı İhtisas Sera (Süs Bitkileri ve Çiçekçilik) Organize Sanayi Bölgesi’ne tahsis edilmiştir. Edremit’e büyük yarar olacak olan Tarım Organize Sanayi için daha uygun bir alan bulunması mümkün iken sulak alanın seçilmiş olması talihsizliktir. Projenin henüz başlamamış olması bir fırsat olarak değerlendirilip yeri sulak alana zarar vermeyecek şekilde kaydırılabilir. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi de 2020 Ocak ayında almış olduğu bir Meclis kararı ile bu alanı molozlar ve dere dip çamuru ile doldurup tesviye ederek Organize Sanayi alanına altyapı hazırlamaktadır. Balıkesir Belediyesi’nin bu işlemi acilen durdurması için çeşitli kereler gerekli yazılı başvuruda bulunduk ve sonuç alamayınca Meclis Kararının iptali için dava açtık.

Ayrıca 1:100.000’lik Balıkesir Çanakkale Çevre Düzeni Planı değişikliği için de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gerekli başvurularda bulunduk. İtirazımız kabul edilmez ise planı da dava edeceğiz. Yine alanın bir kısmı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından “Rezerv Konut Alanı” amacıyla Hazineden alınarak yapılaşmaya açılmak istenmektedir. Şubat 2021’de alanda parsel oluşturarak satışı için Balıkesir Büyükşehir Meclisi’nden yetki istenmiş ancak söz konusu talep STK’ların ve muhalefetin itirazı ile şimdilik sonuçlanamamıştır. Şimdi de miktarı tam olarak bilinmemekle birlikte en az 60 bin metrekarelik bir kısmı da Enginkent Akçay Projesi ile imara açılmak istenmektedir.

İklim krizinin iyice etkisini gösterdiği günümüzde sulak alanların bir metrekaresinin bile kaybına tahammül yoktur. Elimizdeki sulak alanları son metrekaresine kadar korumak ve hatta daha da büyütmek hepimizin görevidir. Ayrıca iyice betona boğulmuş Edremit Körfezinde bir metrekare daha inşaata tahammül yoktur. Kanalizasyon, içme suyu, otopark gibi bir sürü sorunları halledilememiş bir Körfezde daha ne kadar yapılaşmaya izin verilecektir?

Edremit Belediye Başkanlığı’ndan aşağıdaki sorularımıza yanıt verilmesini talep ediyoruz:

• Parsel No’larını tam olarak bilemediğimiz Akçay Enginkent Projesi 1/100.000’lik Balıkesir-Çanakkale Çevre Düzeni Planı’na uygun mudur?

• Bu parseller Çevre Düzeni Planında “Doğal Karakteri Korunacak Alan” olarak gösterilen alanda yer almakta mıdır?

• Proje, bölgenin 1/1.000’lik, 1/5. 000’lik imar planlarına uygun mudur?

• Temeli atılacağı söylenilen söz konusu projenin onaylı projeleri ve inşaat ruhsatı başvurusu var mıdır? Belediyeniz tarafından herhangi bir izne konu olmuş mudur?

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Koruma Genel Müdürlüğü’ne, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne sesleniyoruz:

• Binbir türlü canlıya ev sahipliği yapan, Türkiye’deki su kuşlarının yüzde 30’undan fazlasını barındıran Akçay Sazlığı ve Sulak Alanını ne zaman koruyacaksınız?

• İklim krizi ile kuraklıkla kavrulmakta olduğumuz şu günlerde sulak alanların yok olmasına daha ne kadar seyirci kalacaksınız?

• Envanterde yer alan söz konusu alanı ne zaman “Mahalli/Ulusal Sulak Alan” olarak tescil edeceksiniz?

• Söz konusu alanı ne zaman doğal sit alanı-kesin korunması gerekli hassas alan olarak ilan edeceksiniz?

Engin Gayrimenkul’e soruyoruz ve çağrıda bulunuyoruz:

• Projeniz Çevre Düzeni Planı’na uygun mudur?

• Gerekli yasal izinleri var mıdır? Temel atmaktan neden vazgeçtiniz?

• Sulak alanda inşaat yapmaktan ve insanların yaşamını riske atmaktan acilen vazgeçin. İzmir Depreminde sulak alanlara yapılan inşaatların durumunu görmediniz mi?

• Projeden vazgeçin ve vatandaşlara sattığınız parsellerin paralarını geri verin.

Parsel sahiplerine sesleniyoruz:

• Sulak alanlardan arsa, bina almayın.

• Kendi canınızla ve başka canlıların canı ile oynamayın.

• Parselinizin sulak alan tabiat parkı olarak değerlendirilmesine olanak sağlayın.

Sn. Gürsel Tekin’e sesleniyoruz:

• Sn. Tekin, siz reklamını yaptığınız arsaların sulak alan ekosisteminde yer aldığını ve yapılan işlemlerin yasalara aykırı olduğunu biliyor muydunuz?

• Lütfen arsaların yerine gelip bakar mısınız? Orada yaşayan su kuşlarının sesini dinler misiniz?

• Söz konusu alanın sulak alan olarak kalması ve korunması için partiniz ve kişisel olarak biz yaşam savunucularına destek verir misiniz?

Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı bölgesinin imara açılması için Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin, çeşitli imar rantı çevrelerinin ve imar mafyasının uzun yıllardır hesapları olduğu bilinmektedir. Bu alanı imara kurban etmeyeceğiz.

Akçay Sazlığı ve Sulak alanı üzerindeki tüm rant projelerinden vazgeçilmeli, alanın tümü en yüksek seviyede koruma altına alınmalı ve Sulak Alan Tabiat Parkı olarak düzenlenmelidir. İlgili tüm kurumları göreve davet ediyoruz.

AKÇAY SAZLIĞI VE SULAK ALANI RANT ALANI DEĞİL, BİNLERCE CANLININ YUVASIDIR!

AKÇAY SAZLIĞI VE SULAK ALANINI KORUYACAĞIZ!

KAZDAĞI DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI KORUMA DERNEĞİ