HDP Alevi Kadın Buluşması düzenledi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, yeni dönem programı çerçevesinde Ankara Çankaya’daki bir otelde “Alevi Kadın Buluşması” düzenledi.

HDP Alevi Kadın Buluşması düzenledi

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Muş Milletvekilli Gülistan Kılıç- Koçyiğit ve çok sayıda kadının katıldığı buluşmada açılış konuşmasını HDP Sözcüsü Ebru Günay yaptı.

Ebru Günay, açılış konuşmasonda şu ifadelere yer verdi:

“Toplumun kadınlardan beklentileri var. Çünkü toplum işsizlikle, açlıkla, sömürü, talan, tahakküm ve ayrımcılıkla boğuşurken, ne yazık ki bunun en yakıcı halini de yine kadınlar olarak bizler yaşıyoruz. Dilimiz, kimliğimiz, kültürümüz, neye inandığımız ya da inanmadığımız fark etmeksizin baskıların hedefindeyiz.

“Cinsiyetimiz, cinsel yönelimimiz, hayat tarzımız, giyim kuşamımız, tercihlerimiz üzerinde tahakküm kurmaya çalışan bu iktidar bizleri evlere hapsedip erkek egemen bir toplum inşa etmeye çalışmakta. Bu iktidar kadınların şiddete, baskıya, ölümlere, katliamlara maruz kalmasına sebep olan; bu suçları işleyen erkekleri cezasız bırakan ve koruyan bir anlayışa sahip.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NE DOKUNMAYIN

“Kadınların artık sabrı taştı. Arjantin’de, Polonya’da kadınlar meydanları doldurarak ellerinizi bedenimizden çekin’ diye haykırıyor. Pakistan’da, Sudan’da kadınlar erkek iktidarların kendi yaşamları hakkında karar vermelerine izin vermiyor. DAİŞ karanlığını yıkan Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınlar, şimdi de yeni yaşam için tüm dünyaya umut oluyor.

“Kürt, Türk, Laz, Çerkes, Ermeni, Arap; Alevi, Êzidî ve Süryani kadınlar bugün Türkiye’de baskılara karşı en büyük mücadeleyi yürüten güçtür. İşte bu yüzden diyoruz, bu yüzyıl kadınların yüzyılı olacak, bu yüzyıl bin yıllardır bedenimizi, emeğimizi sömüren erkek egemenliğinin yıkılacağı ve kadınların kazanacağı yüzyıl olacaktır” ifadelerini kullandı.

“İstanbul Sözleşmesi'nden geri çekilmeyi planlayarak, kadınları katliamlara ve şiddete karşı koruyan hukuki güvenceden yoksun bırakmak istiyorlar. İstanbul Sözleşmesi bu topraklarda yaşayan bütün kadınların uzun soluklu mücadelesi sonucu kazanılmış bir haktır. Asla geri alınmasına müsaade etmeyeceğiz.

“Kadınları taciz eden, çocukları istismar eden güvenlik güçlerini aklamaya cüret ediyor. Çocuk istismarını dahi yasallaştırmak istiyorlar. Yüzlerce yıllık mücadelenin sonucu elde edilen nafaka hakkını geri almak istiyorlar bizlerden. Ne İstanbul Sözleşmesi ne eşbaşkanlık sistemi ne de nafaka hakkı gibi kazanılmış haklarımıza el konulmasına müsaade etmeyeceğiz.

KADIN DAYANIŞMASINI BÜYÜTECEĞİZ

“Bu karanlıkta, iktidarın baskılarına karşı kadın dayanışmasını büyütme zamanıdır. İnancımız ne olursa olsun, kadınlar arası daha güçlü bağlar kurma, dayanışma ağları örme, kadın mücadelenin parçası olma zamanıdır. Krize ve açlığa karşı emekçi işçi kadınların bir araya gelme zamanıdır.

"Biz kadınlar mücadele deneyimlerimizi paylaşmaya devam edeceğiz. Şiddet yüklü toplumsal algıları kırıp, barış içerisinde bir arada yaşamı tesis edecek bir demokratik cumhuriyeti yaratma zamanıdır.”