Dr. Tütüncü: Belki de en eski Hacı Bektaş Velî tasviri elimizde

Hollanda'da faaliyet gösteren Türk ve Arap Dünyası Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Mehmet Tütüncü, Almanya'da katıldığı bir müzayedede, Hacı Bektaş Veli'yi tasvir eden bir eseri satın aldı. Eser, belki şimdiye kadar en eski Hacı Bektaş Velî tasviri olabilir.

Dr. Tütüncü: Belki de en eski Hacı Bektaş Velî tasviri elimizde

Faaliyetlerini Hollanda'da sürdüren Türk ve Arap Dünyası Araştırma Merkezi'nin Başkanı olan Dr. Mehmet Tütüncü Almanya'ya yaptığğı bir iş seyahatinde tamamen rastlantı eseri olarak bir müzayedenen haberdar oldu ve katılmaya karar verdi.

Müzayedede Hacı Bektaş Velî'yi tasvir eden bir resmin de satışa konulduğunu öğrenen Dr. Tütüncü, müzayedeye katılarak resmi satın aldı.

Resim, 22x17 santimetre boyutlarında ve bir post üstünde oturan iki kişiyi tasvir ediyor. Resmin sağ üst köşesinde Osmanlıca, "Sarı Saltuk Baba", sol tarafında ise "Hünkar Hacı Bektaş Veli" yazıları bulunuyor.

Eserin üzerinde Osmanlıca "Hacı Bektaşi Veli hirbâ postunda otururken Mar-ı mezbûr gâib olan evladlarını evladlarını iddiâ eylediği teveccüd mahzenül-esrârda beyanıdır. Elfakir el hakir Ahmed el Üsküdari sene 1061." yazdığını belirten Tütüncü, metnin Türkçeye "Hacı Bektaş Veli hırba postunda otururken, daha önce anılan yılanın evlatlarını kaybedip, onları Hacı Bektaş Veli'den istemesi hakkındadır. (Bu resmi) yapan Üsküdarlı Ahmed, sene 1061 (Miladi 1651 yılı)" yazıldığı görülüyor.

Resimde, Hacı Bektaş Velî, yeşil destarlı haliyle sağ eliyle sakalını tutmakta. Elbise olarak yeşil bir aba giymiş. Başında ise yine yeşil destarı ve kahverengi bir başlık takmış. Koynunda ise teslim taşı bulunmakta. Yılan veya ejderhanın şikayetini dinlerken şaşırmış bir haldedir. Sarı Saltuk ise, Hacı Bektaş Velî'nin arkasında oturuyor. Kahverengi bir aba giymiş, başında sarı keçeden yapılmış on iki terkli Hüseyni taç vardır. Sarı keçe onun sarı ismine bir göndermedir. Gür ve siyah sakalı vardır. İşaret parmağı ile susmayı ifade eden bir işaret yapmaktadır. Yılan veya ejderha olarak tasvir edilen hayvanın ise postun altın sivri kulaklı, iri gözlü, çatal dili bulunmaktadır.