Hz. İsa'nın yaşadığı ev bulundu

Reading Üniversitesi’nden Profesör Ken Dark'a göre Nasıra kentinde kazılan bir evin İsa’nın çocukluk evi olduğuna dair güçlü belirtiler var.

Hz. İsa'nın yaşadığı ev bulundu

Reading Üniversitesi’nden Profesör Ken Dark, 14 yılını Nasıra'da bulunan modern bir manastırın altında tahminlere göre 1. yüzyıldan kalma bir konutun kalıntılarını inceleyerek geçirdi.

Dark, incelediği harabelerin 19. yüzyılda da İsa, Meryem ve Yusuf’un evi olarak gösterildiğini söylüyor.

Ancak bu iddiayı 1930'lu yıllarda bölgede inceleme yapan arkeologlar reddettiler. Profesör Dark 2006’da bu alanı yeniden araştırmak için bir proje başlatana kadar site büyük ölçüde unutulmuştu.

“Nasıra’ya İsa’nın evini bulmak için gitmedim, aslında şehrin bir Bizans Hristiyan hac merkezi olarak tarihini inceliyordum. Kimse buna benden daha fazla şaşırmazdı.”

Söz konusu yapı MS 1. yüzyıla tarihleniyor ve Profesör Dark’a göre, “zamanının ve yerinin tipik bir aile evi” gibi görünüyor.

“Burada sıradışı hiçbir şey yoktu. Acınacak derecede fakir değil, ama büyük bir servet belirtisi de yok. Bu çok sıradan. Bu, İsa’nın çocukluk ortamıysa, zamanının çok tipik bir kırsal evinden başka bir yerde büyüdüğüne inanmak için hiçbir neden yok.”