Kenanoğlu: Alevilerle kardeşlik masalla olmaz, eşitlik sağlanmalı

TBMM'deki bütçe görüşmelerinde konuşan HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı'na ayrılan bütçeyi eleştirip "Diğer tarafta sadece Kerbelâ anması ve aşure etkinlikleriyle karşılanan bir 'Alevi kardeşlerimiz' ifadesi var" dedi.

İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi görüşmeleri sırasında Alevilere ayrılan bütçeyle ilgili konuştu.

Kenanoğlu, konuşmasında Diyanet İşleri Başkanlığı'na ayrılan bütçeyi eleştirip kaynaklardan eşit bir şekilde faydalanılması gerektiğini söyledi:

"Aleviler bu bütçede ne sıklıkta konuşulmuş diye bakanlıkların sunumlarına baktık. Bir Cumhurbaşkanı Yardımcısı bir de Kültür Bakanı Alevi kardeşlerimizle ilgili laf etmiş. Ne demiş?

"Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül'ün konuşması üzerine Hacı Bektaş Veli anma etkinlikleriyle ilgili ifadelerde bulunmuş, yani demiş ki 'Biz o etkinlikleri şöyle önemsiyoruz, böyle uluslararası boyutta destekliyoruz' filan. Bunu anlatmış, güzel.

"Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da Diyanet bütçesini anlatmış. 'Toplumun tüm kesimlerine hitap eden anlayışla Alevi Bektaşi Klasikleri seti gibi eserlerin yayınlanmasına, Muharremiye ve Kerbelâ şehitlerini anma programları düzenlenmesine ve ülke genelinde gerçekleştirilen aşure etkinliklerine bizzat öncülük etmiş Diyanet.'

DİYANET BÜTÇESİ EN AZ 12 MİLYAR TL

"Şimdi, bahsettikleri Alevi Bektaşi Klasikleri 2015 yılında yayınlandı, 2015 yılında yayınlanan klasikleri her sene burada bütçe propagandasında kullanmaya devam ediyorlar. Bunun haricinde ne yapmış? Muharrem programları ve aşure.

"Bir tarafta 12 milyar liranın üzerinde bütçe alan bir Diyanet var. Diğer tarafta da sadece Kerbelâ anması ve aşure etkinlikleriyle karşılanan bir 'Alevi kardeşlerimiz' ifadesi var.

"Kardeşlik hukuku öyle masalla, hikâyeyle olmaz. Önce eşitliğin sağlanması gerekiyor.

"Bu imkânların ve ülkenin kaynaklarının eşit dağıtılması gerekiyor. Bütün bunlar olmadığı sürece bu kardeşliklerin hepsi de hikâye olmaktan başka bir şey olmuyor."