Ulusoy: Alevi-Bektaşi yolunda erkân tektir

Alevi-Bektaşi yolunda erkân tektir." vurgusu yapan Pir Hünkâr Hacı Bektaş Velî Dergâhı Serçeşme Vakfı Başkanı Hüseyin Hürrem Ulusoy, "Toplumumuzun ve Ocaklarımızın rızası alınmadan uydurulan erkânların hiçbir geçerliliği yoktur. Hacı Bektaş Velî’nin tüm muhipleri, dervişleri ve talipleri bu erkânları reddetmeli, geleneksel erkânlarını sürdürmeye devam etmelidir." dedi.

Ulusoy: Alevi-Bektaşi yolunda erkân tektir

Pir Hünkâr Hacı Bektaş Velî Dergâhı Serçeşme Vakfı Başkanı Hüseyin Hürrem Ulusoy, son günlerde kimi çevrelerce erkânların değiştirilmesi konusunda bazı girişimler olduğuna dikkat çekerek, Alevi-Bektaşi toplumunu bu konuda uyardı. "Alevi-Bektaşi yolunda erkân tektir" diyen Ulusoy'un açıklaması şöyle:

HÜNKÂR HACI BEKTAŞ VELÎ’NİN CÜMLE MUHİPLERİNE BEYANIMIZDIR;

Erkân kavramı, Alevi-Bektaşi yolunun temel kurallarını ve ibadetlerini içeren köklü kavramlarından biridir. İnancımıza göre erkân, yolla birlikte Kalûbelâ’da Cenab-ı Allah’ın emriyle Hz. Muhammed ve Hz. Ali tarafından kurulmuş, o demde tüm insanlardan ikrar alınmıştır. Hz. Âdem’den Hz. Muhammed’e kadar peygamberler eliyle insanlara açıklanan yol ve erkân, kudret kandilinde bir nur olan Hz. Muhammed ile Hz. Ali’nin zahiri âlemde zuhur etmesiyle yeniden onlara teslim edilmiştir. Muhammed-Ali yolu ve erkânı, On İki İmam’dan sonra evlatlarına ve ocaklarımıza intikal etmiş ve bugüne kadar gelmiştir.

Alevi-Bektaşi yolunda erkân tektir. Erkânların ana yapısı ve esası hiçbir zaman ve koşulda değişiklik kabul etmez. Ancak, sürek adını verdiğimiz ocak uygulamalarında zamana ve mekâna göre bazı küçük farklılıklar görülebilir. Pençeli ve tarikli erkânlar buna örnektir. Tarih boyunca erkânımızla oynamak isteyen suret-i haktan görünen münafıklar çıkmış, yol evlatlarının direnişi karşısında tamamı bu işte başarı sağlayamadan yok olup gitmişlerdir.

Son dönemlerde yola ve erkâna asıl sahip çıkması gereken bazı çevrelerin geleneksel erkânlarımızı değiştirdiği, erkânlarımızdan Kur’an ayetlerini çıkardığı, olmayan erkânlar icat ettiği, atalarımızın “secdesiz namaz” dediği cenaze namazını yasakladığı, cenazelerimizi mundar ettiği hatta Fatiha suresini okumayı birçok yerde kaldıran/kaldırmaya zorlayan bir dizi girişimde bulunduğu malumunuzdur.

Yola sahip çıkması gerekenler, ne yazık ki, geleneksel erkânlarımızdan -haşa- “İslam’ı temizlediklerini ” ve sıranın gülbanklere geldiğini söyleyen Ali’siz Haricilerle işbirliği yaptılar. Biz bu yozlaşmaya başından beri karşı durduk. Hatta ilgili kişilerin yanlış işlerden vazgeçmeleri için görüşme taleplerinde bulunduk. Ancak onlar görüşme taleplerimize cevap bile vermediler. Biz hiçbir aşamada olayı kişiselleştirmedik; yalana, iftiraya, hakarete başvurmadık. Bugün olduğu gibi o gün de tepkimiz ve duruşumuz tamamen yolumuzun ve erkânımızın yozlaştırılmasına yönelik girişimlere karşıydı. Oysa Allah’tan korkmaz, kuldan utanmaz bir takım ahlakı düşük kişiler, aleyhimizde iftira, karalama, hakaret kampanyaları başlattılar. Yine de kişisel bir dava gütmüyoruz. Ancak yola ve erkâna verdikleri zarar ve yarattıkları yozlaşma nedeniyle bu kişilerden teberri ediyoruz. Bu uğursuz işlerinden vazgeçinceye kadar da karşılarında durmaya da devam edeceğiz. Yolumuz ve erkânımız, dün sahipsiz değildi, bugün de sahipsiz değildir. Dün atalarımızın elinde olan tahta kılıçlar, inancımıza yönelik saldırıları bertaraf etmenin bir sembolü olarak, bugün de bizim elimizdedir.

Hacı Bektaş Veli’nin cümle muhiplerine, dervişlerine ve taliplerine beyanımızdır.

Ali’siz Haricilerin peşine takılarak Alevi-Bektaşi erkânları üzerinde yapılan bütün değişiklikler hükümsüzdür.

Toplumumuzun ve Ocaklarımızın rızası alınmadan uydurulan erkânların hiçbir geçerliliği yoktur. Hacı Bektaş Velî’nin tüm muhipleri, dervişleri ve talipleri bu erkânları reddetmeli, geleneksel erkânlarını sürdürmeye devam etmelidir.

İslâm düşmanlığında birleşmiş, Muhammed-Ali yolunun karşısında Ali’siz Haricileri de yanına alarak erkânları değiştirenler, kendi meşruiyet kaynaklarını da tartışmalı hale getirmişlerdir. Bu kişilerin hem dünyada hem de ahirette yüzleri karadır. Bu bağlamda Hacı Bektaş Veli’nin cümle muhiplerine, Serçeşme Vakfı ile Ocakzadeler Meclisi’nin çalışmalarını takip etmelerini öneriyoruz. Muhammed-Ali erkânını yozlaştıranlara bir kere daha çağrıda bulunuyor, giriştikleri bu yanlış işlerden vazgeçmelerini öneriyor ve erkân-ı kadim üzerinde birliğe davet ediyoruz.

Gerçeğe hû, mümine ya Ali!.. ( 2 Mart 2021 )

HÜSEYİN HÜRREM ULUSOY

Pir Hünkâr Hacı Bektaş Veli Dergâhı Serçeşme Vakfı Başkanı