Göçmen kervanı Meksika'dan ABD sınırına yürümeye devam ediyor

Yürüyüşün bir sözcüsü dün (8 Haziran), Başkan Joe Biden'in Orta Amerika'ya yatırım yapma sözüne ve sınırın kapalı olduğuna dair uyarısına rağmen binlerce göçmenin ABD'ye dogru yürümeye devam edeceğini söyledi.

Göçmen kervanı Meksika'dan ABD sınırına yürümeye devam ediyor

İnsan Onuru Merkezi direktörü Luis García, şu anda yürüyen göcmenlerin 6.000 civarında olduğunu, ancak ABD hükümeti göçmen sözcüleriyle bir anlaşmaya varmazsa ve bir çözüm aramazlarsa göçün 20.000'e ulaşabileceklerini söyledi.

García, Meksika Ulusal Göç Enstitüsü'nün Pazartesi günü Tapachula'dan ayrılan kervandan yaklaşık 650 göçmene belge verdiğini, ancak bunun yarın Huixtla'dan Mapastepec'e uzanan yolu kapsayacak şekilde devam edecek olan yürüyüşü durdurmayacağını söyledi.


 

 

Bir grup kadın, çocuk ve engelli Huixtla'da INM'nin ülkenin kuzeyine seyahat etmek için gerekli belgeleri vermesini beklerken, başka bir grup yola devam edecek.

Üçüncü bir grup, belgeleri almış veya alması muhtemel kişilerden oluşuyor. Cerro Gordo gümrük ofisinde bulunan ofisi çoktan çöktü.

Sözcü García, yürüme kararının olup biteni görünür kılmak olduğunu ileri sürerek şöyle konuştu: "Yetkililer göçmenleri belgelere saygı duymadan gözaltına alırsa, güney sınırındaki göçmen nüfusuna ne olduğunu göstereceğiz ve bunun kuzeyde yansımaları olmalı."

Göç kervanının Amerika Zirvesi ile aynı anda harekete geçmesinin bir etkisi olduğu düşünülüyor, çünkü ulusal ve uluslararası medyanın Zirve'nin kendisinden daha fazla göçmenlerle ilgili haberler vermesi bekleniyor.

Meksika Ulusal Muhafızları göçmenlerin geçmelerine izin veriyor ve Biden bölge hükümetleriyle bir uzlaşma sağlayamazsa, birkaç ay içinde göçmen gruplarının sayısının 20.000'e ulaşacağı belirtiliyor.

Göçmenlerin sözcüsü, Amerika Birleşik Devletleri Latin Amerika Müsteşarı Brian Nichols'ın kendilerine sınırın kapalı olduğunu, dolayısıyla düzensiz geçiş riskine girmemeleri gerektiğini söyleyen tehditini eleştirdi ve yürüyüşü „Amerika Birleşik Devletleri'ne girişle sonuçlanmayacak uzun bir yolculuk“ olarak niteledi.