Rusya, 11 Ukrayna Askeri Havaalanını, Deniz Üssü ve 18 Radar İstasyonunu imha etti

Hindistan merkezli defenceworld.net sitesinin haberine göre Rusya,savaşın ilk gününde Ukrayna'nın 11 Askeri Havaalanını, Deniz Üssü ve 18 Radar İstasyonunu imha edip, ele geçirdi. Ukrayna'nın ağır kayıplar verdiği operasyon ile ilgili haber şöyle:

Rusya, 11 Ukrayna Askeri Havaalanını, Deniz Üssü ve 18 Radar İstasyonunu imha etti

Rusya, eski Sovyet Cumhuriyetine(Ukrayna) karşı yürüttüğü geniş çaplı savaşın ilk gününde 11 Ukrayna askeri havaalanını, üç komuta merkezini, bir deniz üssünün yanı sıra S-300 ve Buk-M1 hava savunma füze sistemlerinin 18 radar istasyonunu imha etti.

Moskova, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da bir devletin diğerine karşı yaptığı en büyük saldırıyla 24 Şubat'ta Ukrayna'yı karadan, denizden ve havadan operasyonunu icra etti.

ABD'li yetkililer, Rusya'nın bugünkü saldırılarda yaklaşık 75 uçak kullandığını söylüyor.

Rusya Savunma Bakanlığı , yukarıda belirtilen altyapıya ek olarak, bir Ukrayna savaş helikopteri ve dört Bayraktar TB2 insansız hava aracının da düşürüldüğünü söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı Baş Sözcüsü“Rus Silahlı Kuvvetleri'nin saldırıları sonucunda Ukrayna'nın askeri altyapısına ait 74 kara objesi kullanım dışı bırakıldı.  Rusya'nın baş sözcüsü , hava kuvvetlerine ait 11 hava sahası, üç komuta noktası, Ukrayna Deniz Kuvvetleri için bir üs noktası ve ayrıca S-300 ve Buk-M1 uçaksavar füze sistemlerinin 18 radar istasyonu dahil" dedi.

 

Çeşitli raporlar, birkaç Rus tankının (Ukrayna'nın savaştan birkaç ay önce ABD'den tedarik ettiği) Javelin tanksavar füzeleriyle imha edildiğinden ve Ukrayna Ordusu tarafından ateşlenen bir füze tarafından bir Ka-52 helikopterinin düşürüldüğünden bahsediyordu.

 

Ukrayna kuvvetleri, Kremlin'in uçağı 'pilotaj hatası' nedeniyle kaybettiğini belirttiği bir Rus Su-25 kara saldırı uçağını düşürdüğünü iddia etti.

İçinde 14 mürettebat bulunan Ukrayna askeri nakliye uçağı Perşembe günü Kiev'in yaklaşık 20 km güneyinde düştü.

Rusya'nın Ukrayna topraklarına düzenlediği harekatta en az 40 Ukraynalı asker ve 10 sivil öldü, çok sayıda kişi de yaralandı. Harkov yakınlarında da dört tank yakıldı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın 100'den fazla savaş uçağını alarma geçirdiğini söyledi. Doğu kanadına asker takviyesi yapacak, ancak Ukrayna'da asker konuşlandırma planı yok.

Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko Perşembe günü yaptığı açıklamada, eski Sovyet ülkesinden askerlerin gerekirse Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri operasyonuna katılabileceğini söyledi. Rus birlikleri, Şubat ayı başlarında büyük çaplı ortak askeri tatbikatlara katılmak için geçen ay Beyaz Rusya'ya gelmeye başlamıştı.

Belarus'tan Ukrayna'ya dört füze fırlatıldığı iddia edildi. Ukrayna Devlet Sınır Muhafız Teşkilatı (SBGS), ülkenin Belarus sınırının Rusya ve Beyaz Rusya birlikleri tarafından saldırıya uğradığını iddia etti.