Bağış: Biden'ın açıklaması kabul edilemez

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, TGRT HABER canlı yayınında ABD Başkanı Joe Biden'in skandal sözde soykırım açıklamasını değerlendirdi.

Bağış: Biden'ın açıklaması kabul edilemez

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, TGRT HABER canlı yayınında ABD Başkanı Joe Biden'ın skandal sözde soykırım açıklamasını değerlendirdi.


BU SÖZCÜĞÜ REAGAN DIŞINDA KULLANAN OLMAMIŞTIR

Konuşmasının başında Biden'ın açıklamasının kabul edilemez olduğunu niteleyen Egemen Bağış, "Sayın Biden'ın yaptığı açıklamasının tutulur hiç bir tarafı yoktur. Bunu Türkiye'nin kabul etmeyeceğini Dışişleri Bakanlığımız resmi açıklama ile bildirmiştir."dedi.

Egemen Bağış şunları söyledi:

"Aslında bugüne kadar Amerikan seçimleri öncesi hemen hemen bütün ABD başkanları seçildikleri takdirde bu kelimeyi kullanacaklarını vaad etmişlerdi. Ama Reagan dışında hiç biri kullanmamıştı.Biden zannediyorum ki;  Ermeni lobisinin baskısı ile böyle bir tercih kullandı. Bunun kimseye faydası yoktur.

Ne gariptir ki, 30 küsür yıldır Karabağ'ın kaçkınları çok ciddi sorunlar yaşarken hiç bir parmak oynatmayan, dünyanın dört bir yanında çok büyük acılar yaşanırken duyarsız kalınan...Birileri şimdi kalkıp yüz küsür yıl evvel olduğu iddia edilen bir takım olaylar üzerinden siyasi manevralar yapmaya çalışmaktadırlar.Ancak bunun bir mantığıda yoktur, abestle iştigaldir."dedi.



HER AKSİYONUN, BİR REAKSİYONU VARDIR

Böyle bir kararın ABD-Türkiye ilişkilerinede etkileyeceğini ifade eden Bağış, "Her aksiyonun bir reaksiyonu vardır. Dış İşleri Bakanlığımız gerekli adımlar konusunda değerlendirmektedir.

NATO içerisinde ABD en büyük askeri güce sahip ülkeyse,Türkiye'de ikinci büyük askeri güce sahip ülkedir. Biz Kore Savaşı'ndan bu yana Amerikalı müttefiklerimizle birlikte hareket etmişiz.Böyle bir açıklama ile Biden ilişkileri riske atmış oldu. Ama Sayın Biden , Amerikan devlet mekanizmasını ne kadar kontrol ediyor yada onun açıklamasının ne yaptırımı var diye sorarsanız aslında hiç bir hukuki yaptırımı yoktur. Bu sadece ABD iç siyaset mekanizmasını kazanılma çabasıdır.Yada seçimlerden önce verilmiş bir takım vaadlerin yerine getirilmesidir."dedi.


ERMENİSTAN'IN ÇIKARLARI TÜRKİYE İLE İYİ İLİŞKİLERDEN GEÇER

Bağış; Biden'ın açıklamasının hiç kimseye yararı olmayacağı gibi, Ermenilerede fayda getirmeyeceğini belirterek;"Tabii ki her aksiyonun bir reaksiyonu vardır. Türkiye'de bu açıklama sonrası politikalarını gözden geçirecektir. Dışişleri Bakanlığımız gerekli adımlar konusunda değerlendirmektedir. Amerika ile Türkiye ile iş birliği yaptıkları bir çok konu vardır. Bu iki ülkenin çıkarlarıdır.

Ama böyle bir açıklamanın kimseye faydası da yoktur.Bugün dese ki, Ermenistan'da şöyle bir refaha vesile olacaktır. Hayır öyle bir fayda yok. Ermenistan'ın çıkarları Türkiye ile iyi ilişkilerden geçer.

Zaten nüfusun yarısı Ermenistan'ı terk etmiş.100 bini Türkiye'ye gelmiş. Türkiye Ermenilere kucak açmış, yaşlılarını baktırıyor, bebeklerini baktırıyor.İki toplum arasında nefret olsa 100 bin Ermeni vatandaşı istihdam ediliyor olmazdı."dedi.



VATANDAŞLARIMIZ MÜSTERİH OLSUNLAR

Egemen Bağış konuşmasının sonunda Türkiye'nin büyük bir tarihe sahip olduğunu belirterek," Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Türkiye çok büyük tarihe, devlet geleneğine sahip bir ülkedir. Gerektiği noktada gereken tepkiyi verecektir. Birinin bir lafı etmiş olması, o lafın doğru olduğu anlamına gelmez. Biz kendi tarihimizdende,kendi arşivimizdende, kendi ceddimizden de eminiz elhamdüllah."dedi.

HABER: BORA ÖZİZMİRLİ