Bağış: Türk dostu Kala'nın Başkanlığı için çok sevinçliyiz

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış bu haftadaki "Haftanın Videosu" mesajında Avrupa Sayıştaşlar Birliği Başkanlığı'nın Çekya Sayıştay Başkanı Kala'ya devrini anlattı.

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış bu haftadaki "Haftanın Videosu" mesajında Avrupa Sayıştaşlar Birliği Başkanlığı'nın Çekya Sayıştay Başkanı Kala'ya devrini anlattı.

Bilindiği gibi, 4 yıldır Avrupa Sayıştaylar Birliği Başkanlığı, Türkiye'de ve Sayıştay Başkanı Said Ahmet Baş tarafından yürütülüyordu.

Said Ahmet Baş tarafından yürütülen bu görev; yine Türkiye dostu olan Çek Cumhuriyeti Sayıştay Başkanı Miroslav Kala'ya devredildi.
 

Kovid-19 virüsü salgını kısıtlamaları nedeniyle, Çekya'ya gidemeyen Said Ahmet Baş'a vekaleten devir teslim törenine Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış ve Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçiliği Müsteşarı Behiç Hatipoğlu katıldı.

 

Egemen Bağış, devir teslim töreninde Avrupa Sayıştaylar Birliği Başkanlığı'nın sembolü olan kristal logoyu Behiç Hatipoğlu ile birlikte Miroslav Kala'ya takdim etti.

Törende yeni başkan Miroslav Kala'nın jesti dikkat çekti. Miroslav Kala'nın devir teslim töreninin yapılmış olduğu Çek Cumhuriyeti Sayıştay Başkanlığı Merkez Binası önüne, jest yaparak Türk Bayrağı dalgalandırması Egemen Bağış ve ekibini çok duygulandırdı.


 

İşte bu nedenle, Egemen Bağış Türk dostu olarak gördüğü Miroslav Kala'nın devir törenini anlatan gelişmeyi "Haftanın Videosu" başlığı altında mesajlaştırdı.

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, "Haftanın Videosu" mesajında şunları kaydetti:

"İyi Pazarlar. Bu hafta sizlere farklı ve sevindirici bir gelişmeden bahsetmek istiyorum. Avrupa Bölgesi'ndeki 50 ülkenin üye olduğu Avrupa Sayıştaylar Birliği Başkanlığı'nı son 4 yıldır üstlenen Türkiye Cumhuriyeti Sayıştay Başkanımız Sayın Said Ahmet Baş bu onurlu görevi yüzünün akıyla Çek Cumhuriyeti Sayıştay Başkanı Miroslav Kala’ya devretti.

Kovid-19 virüsü salgını nedeniyle, devir için Prag’a gelemeyen Sayıştay Başkanı Baş’a vekaleten Başkanlık sembolü kristal logoyu yeni Başkan Kala’ya biz takdim ettik. Ama takdim sırasında çok duygulandık.

Çek Cumhuriyeti Sayıştay Başkanlığı Merkez Binası önünde tören nedeniyle Türk bayrağı dalgalandırıldı. Büyükelçiliğimizin Elçi Müsteşarı Sayın Behiç Hatipoğlu ile birlikte, Çek Cumhuriyeti Sayıştay Başkanlığını Merkez Binasını ziyarete gittiğimizde şanlı bayrağımızın dalgalandırılmış olduğunu görünce çok duygulandık.
 

Dört yıl önce, İstanbul’da Avrupa Sayıştaylar Birliği Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildiği zaman Sayıştay Başkanımız Sayın Said Ahmet Baş beyefendi kurumun başkanlığını devralmıştı.

Ama, bu devir alımı yapılırken kendisinden bir sonraki başkanın belirleneceği bir seçim yapılmıştı. İşte o zaman  Çek Cumhuriyeti Sayıştay Başkanı Sayın Miroslav Kala, İsrail Sayıştay Başkanı’nı az farkla mağlup ederek 2021 Nisan ayında başkanlığı devralmaya hak kazanmıştı. Normal şartlarda bu sene genel kurul toplantısı Prag’da 50 ülkenin Sayıştay Başkanlarının bir araya gelmesi ile gerçekleştirilecekti. Maalesef pandemi nedeni ile bu toplantı da çevrimiçi olarak düzenlendi. 

Sayıştay Başkanımız Sayın Baş’ın ricası ile örgütün başkanlık emaresi olarak kabul edilen ve dört yılda bir el değiştiren kristal logoyu çok şükür sağ salim Prag’a getirdik ve yeni sahibine teslim ettik. Türkiye dostu Çek Sayıştay Başkanı Sayın Kala, merkezlerini ziyaretimiz vesilesi ile büyük bir jest yaptı ve Türk bayrağımızı dalgalandırdık. Bunu görünce tabii ki, duygulandık. 

Kendilerine Sayıştay Başkanımızın selamlarını ilettik ve muazzam konukseverlikleri ve bizleri sevindiren sürprizleri için teşekkür ettik. Önümüzdeki 4 yıl boyunca üstlenecekleri onurlu görevde başarılar diledik.

Gerek geçmişte milletvekili olarak, yine geçmişte Sayıştay Başkan Yardımcı olarak ve Sayıştay Başkanlığını yürüttüğü son 8 yıl içinde defalarca ülkemizi ziyaret eden ve Türkiye'ye dostluk gösteren Avrupa Sayıştaylar Birliği Yeni Başkanı Sayın Miroslav Kala’nın ülkemiz ile işbirliğine önem verdiğini biliyoruz ve bundan mutluluk duyuyoruz. Pandemi kısıtlamaları sonrası her iki ülke Sayıştay Başkanlarını Prag’daki Büyükelçilik rezidansımızda tertip edeceğimiz  bir kutlama yemeğinde bir araya getirmeyi umut ediyoruz. Bu gelişmeyi sizlerle paylaşmak istedim. İyi Pazarlar dilerim. Allah'a emanet olun.” dedi.