Biden 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

ABD Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz haftalarda Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı.

Biden 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

Paketin 26 milyar doları İsrail'e askeri destek için gönderilirken, 26 milyar dolar içinden Gazze'ye insani yardım için yalnızca 1 milyar dolar ayrılmış oldu. Biden, bu yardımla alakalı "İsrail, tüm bu yardımların Gazze'deki Filistinlilere gecikmeden ulaştığından emin olmalı" ifadelerini kullandı. İsrail'e sağladığı koşulsuz destek sebebiyle hem ülke içinde hem de uluslararası kamuoyunda yoğun eleştirilerin hedefi olan ABD Başkanı Biden, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Kongre'nin her iki kanadından da geçerek masasına gelen dış yardım paketini imzaladı.

biden-95-milyar-dolarlik-yardim-paketini-imzaladi.jpg
GAZZE’YE 1 MİLYAR DOLAR
Pakette İsrail'e askeri destek için 26 milyar dolar ayrıldığını belirten Biden, bu bölümde Gazze'ye insani yardım için de 1 milyar dolarlık bir fon ayırdıklarını kaydetti. Biden, "Bu tasarı, Gazze'nin masum insanlarına gönderdiğimiz insani yardımı da ciddi ölçüde artırıyor. Tasarıda Gazze'ye insani yardım için ilave olarak 1 milyar dolar ayrılıyor; bunun içinde gıda, temiz su, tıbbi malzeme gibi unsurlar olacak. İsrail, tüm bu yardımların Gazze'deki Filistinlilere gecikmeden ulaştığından emin olmalı” ifadelerini kullandı. Bu süreçte Hamas'ın elindeki rehineleri bırakmasının ve bununla birlikte bir ateşkese ulaşılmasının kendileri için öncelik olduğunu sözlerine ekleyen Biden, bu konudaki yoğun çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.

biden-95-milyar-dolarlik-yardim-paketini-imzaladi-001.jpg

Temsilciler Meclisi'nden 4 ayrı tasarı olarak geçen ve Senato'da birleştirilerek tek bir paket haline getirilen tasarı, geçtiğimiz gün Senato Genel Kurulu'ndaki oylamada 18 "hayır" oyuna karşılık 78 "evet" oyu ile kabul görmüştü. Biden'ın imzaladığı pakette, 61 milyar dolar Ukrayna'ya askeri destek, 9 milyar doları Gazze dahil savaş bölgelerine insani yardım olacak şekilde 26 milyar dolar İsrail'e askeri destek, 8,1 milyar dolar da Hint-Pasifik bölgesine (Tayvan) destek amacıyla tahsis edilmektedir. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" sebebiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı gerçekleştirdi. İsrail, 7 Ekim'de gerçekleştirilen saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.