Çiftçilere Dev Destek: 81 İlde Uygulanacak Hibe Programı Açıklandı
81 ilde çiftçilere dev destek ödemesi verilecek. Hibe desteği ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan açıklama geldi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye genelindeki çiftçilere yönelik devasa bir hibe destek programının detaylarını paylaştı. IPARD I ve II Kırsal Kalkınma Programlarının başarısının ardından, Bakanlık şimdi de IPARD III Programı ile çiftçilere ve kırsal girişimcilere geniş çaplı destek sunacak. Program kapsamında 25.243 projenin tamamlanmasıyla, 44,7 milyar TL hibe desteği sağlandı ve bu başarı hikayesi şimdi tüm Türkiye'yi kapsayacak şekilde genişletiliyor.
KAPSAMLI HİBE DESTEĞİ
Bakan Yumaklı, IPARD III Programı kapsamında 7 yıl boyunca toplamda 785 milyon euro hibe desteğinin sağlanacağını açıkladı. Bu rakam, Türk Lirası cinsinden yaklaşık 27,53 milyar TL'ye denk geliyor. Yeni program, 42 ilde uygulanan IPARD Programını Türkiye'nin 81 iline yayarak, daha fazla girişimci ve çiftçinin yatırımlar için hibe desteğinden yararlanmasına olanak tanıyacak.
2024 YILI ÇAĞRILARI
2024 yılı için planlanan başvuru çağrılarında, tarım-gıda ve kırsal kalkınma alanındaki projelere odaklanılacak. Bakan Yumaklı, 248 milyon euro hibe desteğinin bu alanda gerçekleştirilecek yatırımlara ayrılacağını belirtti. IPARD III Programı, sadece 2024 yılında kırsal alanda toplam 450 milyon euro tutarında yatırım gerçekleştirilmesini ve ülke ekonomisine 20 bin yeni istihdam alanı kazandırılmasını hedefliyor.
DESTEK KAPSAMI VE BAŞVURU SÜREÇLERİ
Program, tarım ve gıda sektörlerine, kırsal altyapı yatırımlarına ve danışmanlık hizmetlerine odaklanacak. Yeni dahil edilen sektörler arasında yumurta işleme, yem bitkileri yetiştiriciliği, solucan gübresi üretimi ve tuzlu suda kültür balıkçılığı gibi alanlar yer alıyor. Yıllık takvimle uyumlu olarak farklı projeler için belirlenen başvuru ve ödeme tarihleri, çiftçilerin ve girişimcilerin ön planlamalarını daha etkin yapmalarına yardımcı olacak.
2024 YILI ÖDEME TAKVİMİ
Tarım ve Balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması yatırımları için 66 milyon euro (21 Mart)
Çiftçilik faaliyetlerinin çeşitlenmesi ve iş geliştirmesi için 80 milyon euro (Haziran)
Tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar için 90 milyon euro (Temmuz)
Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme yatırımları için 12 milyon euro (Ağustos)