Çin, 53 ülkeye ücretsiz Kovid-19 aşısı verdiğini açıkladı!

Xinhua, Halk gazetesinin İngilizce sitesinde yer alan bir habere göre, Çin Halk Cumhuriyeti, 53 gelişmekte olan ülkeye aşı yardımı sağladı ve 22 ülkeye aşı ihraç etti.

Çin, 53 ülkeye ücretsiz Kovid-19 aşısı verdiğini açıkladı!

Xinhua, Halk gazetesinin haberine göre, Çin Halk CUmhuriyeti yaptığı yardımlarla Zimbabwe, Ekvator Ginesi, Mısır ve Fas gibi pek çok Afrika ülkesinin aşı kampanyalarını başlatmasına olanak sağladı.

Yine habere göre, Çin bugüne kadar ihtiyacı olan 53 gelişmekte olan ülkeye aşı yardımı sağladı ve 22 ülkeye aşı ihraç etti. Ayrıca, çoğu Afrika'da bulunan gelişmekte olan ülkelerin acil ihtiyaçlarını karşılamak için çok taraflı aşı birliği COVAX'a 10 milyon aşı dozu sağlamaya karar verdi.

Çin'in aşı yardımlarıyla ilgili olarak Zimbabwe Devlet Başkanı Emmerson Mnangagwa, "Bu aşılar, bu zor zamanlarda Zimbabwe halkı için kesinlikle yeni bir pozitif ışık sağlıyor. Karanlık bir tünelin sonunda bir ışık," dedi.

Ekvator Ginesi Başkanı Teodoro Obiang Nguema Mbasogo da, "Çin'in Afrika'nın salgına karşı mücadelesine uzun süredir verdiği destek, iki halk arasındaki dostluğun bir kanıtıdır." dedi.

Çin bazı zengin ülkeler aşı biriktirdiği için küresel aşı dağıtımında büyük bir eşitsizlik olduğu görüşünde. Nitekim, Duke Üniversitesi Küresel Sağlık İnovasyon Merkezi de, Çin'in değerlendirmelerini yaptığı açıklama ile onaylıyor. Merkez'e göre, Ocak ayı ortası itibariyle, dünya nüfusunun yalnızca yüzde 16'sını temsil eden yüksek gelirli ülkeler, mevcut dozların yüzde 60'ını almışlardı.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da durumu, dünyanın "felaketle sonuçlanan bir ahlaki başarısızlıkla" karşı karşıya olduğu uyarısında bulunarak onaylıyor.