İslamiyet Avrupa'nın gerçeğidir

Prag Büyükelçisi, Avrupa Birliği ve Devlet Eski Bakanı, Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa’da artış gösteren ırkçılık ve yabancılık düşmanlığı, İslamofobi üzerine Haber7.com'a açıklamalarda bulundu.

İslamiyet Avrupa'nın gerçeğidir

Fransa’da sözde laiklik ve cumhuriyeti koruma adına oluşturulan yeni kanunlar gereğince Müslüman nüfus ve İslam toplumları yaralanmaya çalışılıyor. Hükümetin ve Macron’un da açık açık ilan ettiği bu “meydan okuma” Müslüman topluluklar için çekilmez bir hal aldı. Öyle ki aşırı sağcı ve yabancı düşmanlarının hedefi olan Müslümanlar, bir de hükümetin hedefi haline getirildi. 

Fransa’da yaşanan son gelişmeler ve yürürlüğe sokulmaya çalışılan yasayı uzmanlar Haber7.com’a değerlendirdi. Prag Büyükelçisi, Avrupa Birliği ve Devlet Eski Bakanı, Başmüzakereci Egemen Bağış, AK Parti İstanbul Milletvekili ve Dış İlişkiler Kurulu Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya ile Gazeteci Ömer Aydın ve Fatih Karakaya konuya ilişkin görüşlerini aktardı.

EGEMEN BAĞIŞ: MACRON AYNI HATALARI YAPIYOR

Prag Büyükelçisi, Avrupa Birliği ve Devlet Eski Bakanı Egemen Bağış, Fransa’daki baskıcı tutumun, yaklaşan seçimlerde aşırıcı kesimden oy almak için yapılan, yanlış bir hamle olduğunu belirtti. Bağış geçmişte de aynı politikaların uygulanmaya çalışıldığını ancak bu uygulamaların oy kazandırmaktan çok yenilgiye zemin hazırladığını ifade etti:

“Fransa’da artan Müslüman nüfusun etkinliğinden tedirgin olmuş durumdalar. Daha da kritiği Macron’un bir kez daha seçilememe endişesi ona, ondan evvelkilerin hatalarını yaptırıyor. Sarkozy de benzer girişimlerde bulunmuştu. Le Pen ve aşırı milliyetçilerin yükselen oyunu kendilerine kaydırmak için Müslümanları hedef tahtasına koymuştu. Bunun bir faydasını göremediği gibi seçimi kaybetmesini hızlandırmıştı. Aynı yolda Macron da yürüyor şu an aslında. Seçim kaybetme endişesi siyasilere hata yaptırabilir.”

“İSLAMİYET AVRUPA GERÇEĞİDİR”

Fransa’da nüfusun yüzde 11’inin, Almanya’da ise nüfusun yüzde 9’unun Müslüman olduğuna dikkat çeken Egemen Bağış, İslâmiyetin bir Avrupa gerçeği olduğunu söyledi. Bağış,“Eminim ki Avrupa’da Türkiye’nin AB’nin üyeliğini din yüzünden reddeden bazı kişiler var. Fakat bunun konuyla ilgisi olduğunu düşünmüyorum çünkü İslamiyet bir Avrupa gerçeğidir.” dedi.

“MACRON’UN RAHATSIZ OLMASI DÜŞÜNDÜRÜCÜDÜR”

Bağış, Macron’un Türkiye konusundaki tavırlarını da şu şekilde değerlendirdi:

“Türkiye bir ilham kaynağıdır. Türkiye’nin demokrasi kültürü ile İslam kültürünü bir arada yaşatabildiği yüz yılı aşkın bir geleneği, başarısı vardır. Tüm dünya Müslümanları tarafından bu takdir edilmektedir. Bundan gereken dersleri çıkarmak isteyen Müslüman toplum ve ülkeler için, Türkiye’nin tecrübesi önemlidir. Macron’un bundan rahatsız olması düşündürücüdür.”

“VERDİĞİMİZ RAHATSIZLIK İÇİN ÖZÜR DİLEYECEK DEĞİLİZ”

Türkiye’nin uyguladığı politikaların, Macron’u; Fransız çıkarlarını etkilediği için rahatsız ettiğine değinen Büyükelçi Bağış,“Onlara verdiğimiz rahatsızlık için çekinecek, özür dileyecek değiliz“ ifadelerini kullandı.

“Bir yandan demokrasinin beşiği olduğunuzu iddia edeceksiniz, öte yandan İslam aleminde demokrasiyi yaşatan, demokrasinin istikrarını en iyi muhafaza eden ülkeyi karşınıza alacaksınız. Burada bir mantık hatası var. Asıl dertleri başka bir şey oluğu görünüyor. Türkiye’nin özellikle Libya, Suriye, Irak, Azerbaycan, Karabağ ve Afrika’da, dünyanın dört bir yanında artan etkinliği birilerini rahatsız ediyor olabilir. Ancak onlara verdiğimiz rahatsızlık için çekinecek, özür dileyecek değiliz. “dedi.

Kaynak: Haber 7.com