Doğu ve Batı topraklarını birleştiren kadim yurt, Nahçıvan

Azerbaycan ordusunun zaferi ile Karabağ'ın yeniden özgürleştirilmesi, şu an elle tutulur bir şekilde görülmese de, Avrasya hattında bir dizi önemli değişimi yakın gelecekte zorlamaya başlayacak gibi görünüyor. Bu değişimlerin en erken fark edileceği coğrafyanın ise Nahçıvan olacağı herkesin üzerinde hem fikir olduğu bir nokta. Azerbaycan Yazarlar Birliği üyesi ve Nahçıvan Öğretmenler Enstitüsü öğretim üyesi Ruhangız Aliyeva TUM-HABERLER.COM haber sitesi için, Nahçıvan'ın gelecekteki değişimde oynayacağı rol

Doğu ve Batı topraklarını birleştiren kadim yurt, Nahçıvan

DOĞU VE BATI TÜRK TOPRAKLARINI BİRLEŞTİREN KADİM YURD - NAHÇİVAN.

Nahçivan, Büyük Anavatan'ın bütünlüğünden sadece coğrafi olarak ayrılmış bir parçadır. Azerbaycan'ın ayrılmaz bir parçası olan bu kadim topraklar, her zaman bütüne uyum içinde yaşamış, bütünlüğün sembolü olmuştur.

Nahçivan, Azerbaycan devletinin ve Azerbaycancılığın korunmasında tarihsel olarak eşsiz bir rol oynamıştır. Elverişli doğal-coğrafi konumu, Doğu ile Batı'yı birbirine bağlayan kadim İpek Yolu üzerindeki konumu, burayı fatihlerin ve büyük güçlerin jeopolitik çıkarlarının kesiştiği bir bölgeye dönüştürmüştür. Toprakları birçok kez işgal edilmiş olmasına rağmen, tarihi bölgesini bugüne kadar korumayı başarmıştır.

Gelişmiş, varlıklı ülkelerde bile her zaman sorunlar vardır ve bu ülkelerin çoğu hala sosyo-ekonomik sorunlardan muzdariptir. Aslında çoğu durumda sorun ve çözümü yeniliği teşvik eder. Bağımsızlığı süresince sürekli olarak yasal, demokratik bir devlet ve modern bir sivil toplum kurmayı başaran Azerbaycan'ın, 70 yılı aşkın süredir tek partili otoriter-totaliter bir sisteme dayalı sözde bir ideolojinin parçası olduğu unutulmamalıdır.

SSCB'nin çöküşüyle ​​bağımsızlığını yeni kazanan tüm devletlerde ideolojik bir boşluk oluştu ve bu eksikliğe ahlaki bir kriz de dahil olmak üzere çeşitli sorunlar eşlik etti. Ancak bugün kesin olarak söylenebilir ki, milli lider Haydar Aliyev'in başkanlığı döneminde tüm bu sorunlar tamamen ortadan kalkmıştır. Azerbaycan, büyük liderin halefi İlham Aliyev'in liderliğinde yeni bir gelişme aşamasına girdi.

Başkent Bakü'den uzakta, ülke sanayisinde önemli bir yere sahip olan ve yaklaşık yaklaşık 460294 nüfusa sahip Özerk Cumhuriyet'in daha güzel ve refah içinde olması gurur verici bir gerçektir. Bölgelerin sosyo-ekonomik kalkınma programı dahilinde şüphesiz ülkenin diğer bölgelerinde çok başarılı sosyo-ekonomik ve altyapı projeleri yürütülmektedir. Ancak, dünyadaki başka hiçbir ülke abluka altında bir bölgede böyle bir gelişme görmemiştir. Nahçivan, uzun yıllar boyunca gelişim ölçeği açısından Azerbaycan'ın önde gelen bölgesinin statüsünü tartışmasız bir şekilde korumuştur. Bugün dünyanın gelişmiş ve önde gelen ülkelerinin etkili medyası  Nahçivan, onun doğal kaynakları, burada kalkınmanın modernliği hakkında yazıyorsa, şu  Nahçivan'ın  ve Nahcivan halkının başarısıdır.Azerbaycan'dan veya dünyanın herhangi bir yerinden Nahçivan'a dönen insanlar, bu kadim ülkeyi ziyaret eden tüm yabancılar, genellikle şu düşüncededirler: her yerde temizlik, düzen, çevre düzenlemesi ve inşaat ve en önemlisi kanun ve düzen ruhu hüküm sürür. Şu anda Nahcivan'da, kültürel devrim olarak adlandırıla bilecek kültürel ve manevi süreçlerde daha derin değişiklikler yaşanıyor.

Her liderin faaliyetinin temeli, halkına karşı tutumu ve halkın ona karşı tutumu, kabul ettiği değerler tarafından yönlendirilir ve belirlenir. Bu değerler milli önderimiz Haydar Aliyev'in Azerbaycan  ideallerinden, bağımsızlıktan, hürriyetden ve milli devletlik ideallerinden kaynaklanan vatanseverliğinden, milliyetçiliğinden,  oluşmaktadır.

İslam kültürünün başkenti ilan edilen Nahçivan, rönesansın en yüksek zirvesini fethetmek için siyasi-ideolojik, irade ve en modern pragmatik  yöntemlerini uygulayan kararlı bir liderlik formülünün garantilerine sahip.

RUHANGIZ ALİYEVA
Nahçivan Öğretmenler Enstitüsü Öğretmeni
Azerbaycan Yazarlar Birliği Üyesi