Nürnberg Türkiye-Almanya Film Festivali gün sayıyor

Almanya’daki en köklü Türk film festivali olan ve iki ülke arasındaki en önemli sinama etkinliklerinden bir olarak kabul edilen Nürnberg Türkiye-Almanya Festivali bu sene 11 Mart Cuma akşamı Saat 19:00’da Tafelhalle’de düzenlenecek muhteşem bir gala ile başlayacak.

Nürnberg Türkiye-Almanya Film Festivali gün sayıyor

İlhan BABA - NÜRNBERG

26.kez düzenlenecek Türkiye-Almanya Film Festivalin bu seneki onur ödülleri Claudia Tronnier (ARTE Sinama ve Televizyon Filmleri geenel başkanı), Perihan Savaş (Star Oyuncu) ve Ahmet Boyacıoğlu‘na (Uluslararası Altın Portakal Antalya Film Festivali,Gezici Film Festivali Sanat Yönetmeni) verilecek.

En seçkin kısa,belgesel ve uzun metrajlı film yarışmalarının yapılacağı ve tanınmış yapımcılar, yönetmenler ve oyuncuların bir araya geleceği Türkiye-Almanya Film Festivali 20 Mart Pazar günü sona erecek.

Festivalin açılışında, Bergen filmi gösterime sunulacak

Farah Zeynep Abdullah’ın başrol oynadığı Bergen filmiyle  açılışı gerçekleşecek olan Festivalin  açılış galasına, Bergen filmin yapımcısı Mine Şengöz,Beren filmin oyuncusu Farah Zeynep Abdullah, Erdal Beşikcioğlu, Nergiz Öztürk ve Tilbe  Saran katılacak.

Nürnberg Anakent Belediye Başkanı Marcus König ve Nürnberg ikinci Belediye Başkanı Prof.Dr.Julia Lehner. Uluslararası Film Eleştirmenleri federasyonu FIRESCI Genel Sekreteri Klaus Eder ile birlikte çok sayıda davetli katılacak.

Festivalin açılış Filminde Bergen korku içinde yaşıyor

M.Caner Aper,Mehmet Binay’ın yönettiği, Mine Şengöz’ünn yapımcılığının yaptığı ve Farah Zeynep Abdullah, Erdal Beşikçioğlu, Tilbe Saran, Nergis Öztürk, Ali Seçkiner Alıcı, Arif Pişkiner, Ahmet Kayakesen, Şebnem Sönmez ve Suzan Kardeş’in gibi oyuncuların rol aldığı Bergen filminde,‘‘Türkiye’nin arabesk müzik tarihinde kültleşmiş bir şarkıcı olan Bergen’in, uğradığı şiddeti ve cinayet sonucu hayatını kaybetmesini anlatan biyografik bir hikaye.

Kariyerinin en güzel döneminde kocası tarafından kezzap saldırısına uğrayan Bergen bir gözünü kaybeder. Bergen yaşadığı trajediye rağmen sahnelere döndüğünde, olağanüstü buğulu sesi ve şarkıcılığıyla Türkiye çapında şöhretli bir şarkıcı olur.

Öte yandan kocasının tehdit, taciz ve şiddetle seyreden gerilimli ilişkisi iniş çıkışlarla devam etmekte, Bergen hep korku içinde yaşamaktadır. 80’li yıllarda Türkiye’nin gündemini belirleyen Bergen’in hikâyesi çok uzun uğraşlar sonu beyaz perde için senaryolaştırılabilmiş ve çekime hazırlanabilmiştir.

Büyük bir sinema filmi olarak göstereceğimiz Bergen’in dramatik hikâyesini anlatırken aslında aynı zamanda Türkiye’de güncel hayattan çıkmayan kadınların maruz kaldığı şiddete, erkek şiddetine, ayna tutuyor.

Festival, iki ülke sinema sanatı arasında kültürlerarası dayanışmayı pekiştiriyor

Bugüne kadar en iyi film, en iyi kadın oyuncu, en iyi erkek oyuncu, seyirici ödülü ile Öngören Demokrasi ve İnsan Hakları Ödülünün verildiği, uzun ve kısa metrajlı film yarışmalarının yapıldığı Türkiye-Almanya Film Festivaliyle ilgili İnter Forum Dernek Genel Başkanı Adil Kaya ile Film Festival Yönetmeni Ayten Akyıldız şunları söyledi: Geçtiğimiz sene korona pandemisi nedeniyle gecikmeli başlayan Film Festivalımız bu sene 11-20 Mart tarihleri arasında yapılacak. 1992 yılında Türkiye Sinema Günleri adı altında başlayan Türkiye/Almanya Film Festivali bu sene 26. kez gerçekleşecek. Festiva, iki ülke sinemasını konu alan filmler uluslararası seçici kurullar ve yarışma bölümleri eşliğinde gösterildiği Almanya’da, kültürlerarası iletişimi sinema sanatı bağlamında sürekli kılan tek Film Festivaldir.

Film Festivali,toplumsal ve kültürel işlevleri yerine getirmektedir

Adil Kaya ve Ayten Akyıldız ‘‘Almanya’nın önde gelen festivallerden biri sayılan Türkiye- Almanya Film festivali, iki ülke sinema sanatı arasında kültürlerarası birlikteliğe ve dayanışmaya hizmet etmektedir.

Bu nedenle izleyicilere, iki ülke sinemasının güncel örneklerini benzeri olmayan geniş bir yelpazede sunmakta ve bunu yaparken çok önemli toplumsal ve kültürel işlevler yerine getirmektedir‘‘dedi Türkiye-Almanya Film Festivaliyle ve Festivalin giriş biletleriyle ilgili geniş bilgilere festival sitesinden ulaşılabilinir. www.fftd.net

Türkiye-Almanya Film Festivalinden Onur Ödül Alanlar

Ahmet Boyacıoğlu, Perihan Savaş ve Claudia Tronnier(2022),Senta Berger, Genco Erkal (2021) Margarethe von Trotta, Ediz Hun, Filiz Akın (2019) Volker Schlöndorff (2018), Halil Ergün (2018) Jürgen Jürges, Ara Güler (2017) Kadir İnanır (2016) Hanna Schygulla, Şener Şen ve Yavuz Turgul (2015) Edgar Reitz, Fatma Girik (2014) Hannelore Elsner, Türkan Şoray (2013) Tarık Akan (2012), Fatih Akın (2011), Klaus Eder (2010), Armin Mueller-Stahl (2009), Zülfü Livaneli (2008), Mario Adorf (2007), Ferzan Özpetek (2006), Hülya Koçyiğit (2005) Hülya Uçansu ve Heinz Badewitz (2004)