Kurtlar sürü avlanma yeteneğini 1,5 milyon yıl önce kazandı

Kurtlar sürü halinde yaşar ve avlanır, bu da büyük avları kolay avlamalarına yardımcı olur. Peki bu grup davranışı ne zaman evrimleşti? İşte, bilimciler bu soruyu cevaplamak için çok sayıda araştırma yaptılar.

Kurtlar sürü avlanma yeteneğini 1,5 milyon yıl önce kazandı

Uluslararası bir araştırma ekibi, Kuzey Çin’de Buz Devri’nden (yaklaşık 1.3 milyon yıl önce) kalma Canis chihliensis isimli bir ata kurdun çene ve bacağında zayıflatıcı yaralanmalara neden olan örnekler bildirdi. Kurdun bu yaralardan kurtularak iyileşmesi, köpeklerin atalarında yiyecek paylaşımı ve aile bakımı yapıldığı olasılığını destekliyor.

‘’Süper yırtıcıların fosilleri, besin piramidindeki konumları nedeniyle nadir bulunur. Öldürücü yaralardan iyileşmeleri ise daha da nadirdir. Uzak geçmişten gelen farklı yaraları taşıyan fosiller, paleontologları uzun zamandır büyülüyor ve her zaman duyamayacağınız türden hikayeler anlatıyorlar.’ diyor Los Angeles Doğa Tarihi Müzesi omurgalı paleontolojisi küratörü Dr. Xiaoming Wang.

Pekin’deki Çin Bilimler Akademisi Omurgalı Paleontoloji ve Paleoantropoloji Enstitüsü’nde profesör olan Dr. Haowen Tong, Kuzey Çin’deki ünlü Buz Devri bölgesi Nihewan Havzası’ndaki fosil keşfi kazılarına öncülük ediyor.

İskeletine dayanarak, C. Chihliensis, güçlü yapılı çenesi ve et yemek ve kemiği kırmak için özelleşmiş dişleri olan büyük bir köpekti. İskeletteki yaralanmalar, hayvanın nasıl hareket ettiğine ve davrandığına dair ek bilgiler sağlıyor. Çalışma, C. Chihliensis’te bilinen, muhtemelen kemiklerin iliğe ulaşmak için kırılması sonucu ulaşan ilk diş enfeksiyonunu gösteriyor. Bunu modern kurtların kendilerinden daha büyük avlar avlarken yaptığı biliniyor.

C. Chiliensis ayrıca kaval kemiğini (tibia) kötü bir şekilde kırmış ve kemik üç parçaya ayrılmış. Yaralanma, avını kovalayarak avlayan, aktif bir yırtıcı tür olan kurdu etkisiz hale getirmiş olabilir. Yine de kemiğin iyileştiği ve kurdun hayatta kalmayı başardığı kanıtlandı. Hayatta kalması, iyileşme sürecinde avlanmak dışında başka bir yöntemle yiyecek sağladığını gösteriyor, bu da muhtemelen bir sürünün desteğiyle oluyor.

Çalışmada, yaralanmaların yorumlanmasına yardımcı olmak için, Los Angeles Kaliforniya’daki dünyaca ünlü Rancho La Brea katran çukurlarında bol miktarda fosili bulunan kurt türü Canius dirus adlı başka bir soyu tükenmiş büyük köpek örneklerini incelendi.

Kurt, yaklaşık 55.000-11.000 yıl önce Rancho La Brea’da yaşamış olduğu için, C. chihliensis’ten jeolojik olarak daha gençti. Yaş farkına rağmen, önceki çalışmalarda büyük bir av peşinde koşan ve bugünkü gri kurtlara benzer sosyal bir yapıya sahip olduğu tespit edilen kurdun, C. chihliensis’e benzer bir şekilde, dişlerden, çeneden ve bacaklardan sürekli olarak yaralandığı görüldü.

‘’Bu erken Çin kurdunun, Rancho La Brea’daki kurda benzer, diş enfeksiyonları ve kırık kaval kemiği gibi yaraları olduğunu görmek inanılmaz.’’ diyor La Brea Katran Çukurları Müzesi’nde Ulusal Bilim Vakfı doktora sonrası araştırma görevlisi ve çalışmanın ortak yazarı olan Dr. Mairin Balisi.

‘’Müze koleksiyonları birçok nedenden dolayı değerlidir. Bu durumda, türler arasında, kıtalar arasında ve zaman içinde paylaşılan davranışları görmemizi sağlıyorlar.’’